SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Evinizi Boyatırken Sağlınızdan Olmayın

A- A+ PAYLAŞ

İlkbaharla birlikte hareket kazanan boya sektörü, evlerde yeterli korunma sağlanmaması durumunda astım, deri ve alerjik hastalıklara yol açıyor. Özellikle bünyesi daha zayıf olan hamileler ile çocukların boya kokusu gitmeden evde kalmamaları öneriliyor...

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Akbaba, havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşların yaşadığı alanları yenilediğini, bakımdan geçirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Muhsin Akbaba, özellikle bu dönemde yapılan boya badana işlemlerinde sıcağın da etkisiyle kimyasal uçucuların kişilerde hastalıklara neden olduğunu vurguladı.

Boya uygulamasında dikkat edilmesi gereken bazı sağlık kuralları bulunduğuna işaret eden Akbaba, özellikle çocuklu ailelerin dikkatli davranması gerektiğini bildirdi.

Bünyeleri daha zayıf olan hamileler ile çocukların boyadaki kimyasal maddelerden çok çabuk etkilenebildiğini ifade eden Akbaba, şunları kaydetti:

“Çocuklar ile hamilelerin boya kurumadan ve kokusu tamamen gitmeden ev ortamında kalmaması gerekir. Su ile inceltilen boyalar diğerlerine oranla insan sağlığı için fazla problem teşkil etmezler. Ancak, sentetik boyalar ve tinerler kullanırken buharlaştığı için havadaki oksijen azalacağından solunum problemleri ortaya çıkabilir. Kurşunsuz, aromasız ürünleri tercih edilmeli. Özellikle kalitesiz boyalardaki kimyasal karışımlar ciğerlerde ciddi tehlikeler yaratabilir. Her boyadaki kimyasalların içinde değişik tür etken maddeler bulunuyor. Buna göre de karşılaşılabilecek hastalıklar değişiklik gösteriyor. Özellikle astım, deri ve alerjik hastalıklar başgösterebilir. Boya sırasında ev iyice havalandırılmalıdır. Kimyasal koku uzunca süre teneffüs edilmemeli.”

ELLERİ TİNERLE TEMİZLEMEYİN

Akbaba, boya yapanların da dikkat etmesi gereken hususlar bulunduğunu, özellikle çalışma yapacak kişilerin eldiven ve maske kullanmasının hayati önem taşıdığını söyledi.

Boyaya başlamadan önce ellerin koruyucu bir kremle nemlendirilmesi gerektiğini anlatan Akbaba, “Bu, boya işleminin ardından kolay temizlik yapılmasını sağlar. Sıkça yapılan hatalardan biri de boyadan sonra ellerin tinerle temizlenmesi. Bu hem ciğerlerde hem de deride problemlere yol açabilir. Ayrıca, tiner derideki koruyucu yağ tabakasının yok olmasına ve bunun sonucunda çatlamalar oluşmasına neden olur” dedi.

Akbaba, boya sırasında sıçramalar olabileceğini, bu nedenle gözlerin bol sabunlu su ile yıkanması gerektiğini de belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız