SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Evinizin Havası Sağlıklı mı?

A- A+ PAYLAŞ

Bilimadamları, bitkilerin evinizin havasındaki zararlı kontaminantları (kirleticileri) yok ettiğini ifade ettiler.

Georgia Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, belirli bitkilerin evinizde yaygın olarak bulunan zararlı kontaminantları öldürebileceği belirtiliyor. Bu kontaminantlar arasında benzen, toluen, oktan, alpha-pinene ve trikloretilen gibi zararlı uçucu organik bileşenler yer alıyor.

Evde yetiştirilen 28 bitkiyi test eden araştırmacılar, kontaminantları yok etmede yüksek oranlara sahip olan 5 süper süs bitkisi tespit ettiler. Bu çiçekler şöyle: Kırmızı sarmaşık (Hemigraphis alternata), İngiliz sarmaşık (Hedera helix), Jolla (Hoya carnosa), Asparagos (Kuşkonmaz otu) ve (Tradescantia pallida).

Bilimadamları bitkileri, evde yaygın olarak bulunan uçucu organik bileşenlere maruz bırakmak için gaz sızdırmayan cam kapların içine yerleştirdi. Ve bitkiler bitkiler havadaki kontaminantları yok etti. Araştırmacılar, havadaki kontaminantları yok eden binlerce bitki olabileceğini de sözlerine eklediler.

Uçucu organik bileşenlerin her evde bulunduğunu belirten araştırmacılar, bunların evdeki mobilyalar, halılar, plastikler, temizlik ürünleri ve alçıpan, duvar boyası, solventler, yapışkanlar ve hatta musluk suyu tarafından yayıldıklarını ifade ettiler.

Bu kirleticilerin astım, reprodüktif ve nörolojik bozukluklar gibi birçok hastalıkla ilişkili olduğunu söyleyen bilimadamları, henüz hiç kimsenin bazı bitkilerin havadaki kirleticileri öldürmede niçin etkili olduğunu bilmediğini, ancak kendilerinin cevabı bulmak için yoğun çalıştıklarını belirttiler.

Bu zararlı bileşenler nedeniyle, insanların dışarıdan çok evde daha fazla tehlike altında olduğu da kaydedildi. Bilgisayarlar tarafından da bu bileşenlerin yayıldığını söyleyen bilimadamları, yapılması gerekenin evde birkaç süs çiçeği bulundurmak olduğunu anlattılar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız