SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Evlilik Senaryosu 600 Madde"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:56:05
'Evlilik Senaryosu 600 Madde
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (İNUKSAM) tarafından düzenlenen “Evlilik Senaryoları” konulu konferans yapıldı.

Hoca Ahmet Yesevi Salonunda düzenlenen Psikiyatrist-Psikoterapist-Psikodramatist Dr. Emre Kapkın’ın sunduğu konferansa İNUKSAM Müdürü Prof. Dr. Süheyla Ünal, Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Atalan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Her insanın kafasında farklı evlilik senaryolarının olduğunu, bu senaryoların hayata geçmesinde ise bilinçaltında yatan bazı temel yargıların etkili olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Dr. Emre Kapkın, “İnsanların herhangi bir konuyla ilgili zihinlerinde canlandırdığı bir resim vardır ve konu o resme yakınlık derecesine göre karşılık bulmaktadır” dedi.

İnsanda mevcut olan beğenme veya beğenmeme duygusunun, karşı cinsle ilgili değerlendirmesinde önemli bir etken olduğunu belirten Dr. Kapkın’ın konuşmasında öne çıkan birkaç bölüm: “Zihnimizin içerisinde bizim beğenilerimiz diyebileceğimiz resimler vardır. Hatta bu resimler 3 boyutlu ve hareketli görüntülerdir. Zihnimizin içerisindeki imgeyi başka yerlerden aldık, biriktirdik ve evlilik yapacağımız insanın imgesi de böylece önceden ortaya çıkmış olmaktadır. Herkes evli bir çiftin evine de doğuyor ve o ilişkiyi gözlemliyor, daha sonra çevre evliliklere bakıyor ve zihninde üzerinde 16-17 yıl çalışılmış çok detaylı bir senaryo oluşturulmuş oluyor. Anne babayı izlerken iki taraflı kayıt tutuyor. Bir ilişkiye girdiğinde ise kendi rolünün ve karşısındaki eşinin rolünü kayıt altına almış oluyor ve yaklaşık 600 maddelik bir senaryo oluşturmuş oluyor. Böylece iki insan bir araya geldiğinde aslında 4 tane insan vardır; “Bir kadın ve kadının kafasındaki adam, bir adam ve adamın kafasındaki kadın.”  

“Evlilik tercihinde karşımızdaki gerçek insanı kafamızdaki sanal insana benzetmeye çalışıyoruz. Çünkü kafamızdaki senaryonun hepsi mükemmel ve biz onu uzun zamanda oluşturuyoruz, oysa karşımızdaki insan da doğru olduğuna inandığı kendi senaryosuna göre davranmaktadır. Böylece küçük ayrıntılardan evlilik çatışmaları da ortaya çıkmış oluyor.”  

“Neden bu tür tartışmalar yapıyoruz ve neden boşanmalar eskisine göre çok olmaktadır?” sorusuyla konuşmasına devam eden Dr. Emre Kapkın, eskilerin senaryolarının çok yalın, basit ve beklentilerinin az olduğunu, şimdikilerde ise kültür ve eğitim düzeyi ile kendilerine olan saygı ve beklentilerinin artması nedeniyle de daha çok çatışma ve boşanmaların yaşandığını ifade etti.

“Kadın ve erkek egemen değil, insan egemen bir dünya kurana kadar bu acıları çekeceğiz” diyerek konuşmasını tamamlayan Dr. Kapkın, daha sonra öğrencilerden gelen soruları cevaplandırdı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız