SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ey Avrupa!.."

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:45:11
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenen “Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses” mitinginde Avrupa’nın mülteci krizindeki tutumunu eleştirerek, “Ey Avrupa, acaba İnsan Hakları Beyannamesinde neden bunlarla ilgili hiçbir şey yok. İnsan Hakları Beyannamesini hiç okumadınız mı? Acaba mültecilerle ilgili bu komisyonları filan niye BM’de kurdunuz?” dedi. 

“Suriye başta olmak üzere Filistin’de, Irak’ta, Libya’da, Mısır’da yaşanan, Afganistan’da uzun yıllardır devam eden Afrika ülkelerinde farklı boyutlarıyla süren büyük bir insanlık dramıyla karşı karşıyayız” diyen Erdoğan, “Bilhassa Suriye,’deki zulüm artık kimsenin göremeyeceği, kafasını çeviremeyeceği bir noktaya gelmiştir. Türkiye Suriye’deki çatışmaların başladığı 2011 yılından beri sınırlarını da, gönlünü de bu ülkeden gelen kardeşlerine açık tutmuştur. Bugün ülkemizde 260 bini kamplarda olmak üzere 2 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklı kardeşimizi misafir ediyoruz. Açıkçası dünyada hiçbir ülkenin altından kalkamayacağı bu büyük yükü neredeyse tek başımıza gözlemek mecburiyetinde kaldık” şeklinde konuştu.

“EY AVRUPA, İNSAN HAKLARI BEYANNAMESİNİ HİÇ OKUMADINIZ MI?”

“Şu ana kadar Suriye’den ve Irak’tan gelen kardeşlerimizi bize getirdiği yük 7,5 milyar dolardır. Ve biz bunu yaparken bize dünyanın değişik yerlerinde gelen destek 419 milyon dolardır. Bütün bunlarla beraber biz 2 milyonu misafir ederken Avrupa tüm ülkeleriyle ne kadar misafir şu anda acaba ağırlıyor, 200-250 bin. Bir de bize nasihat çekiyorlar, ne diyorlar biliyor musunuz? Bunlar sizde kalsın, işte bunları sakın bize göndermeyin. Bazıları da diyor ki Türkiye’nin kampları dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Gerçekten çok büyük örnek teşkil ediyor” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Şimdi bu bizim insani vicdani ve İslami anlayışımızdan kaynaklanan bir çalışmadır gayrettir. Biz bunları açık kapı politikasıyla sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Ama ben sesleniyorum: Ey Avrupa acaba İnsan Hakları Beyannamesinde neden bunlarla ilgili hiçbir şey yok. İnsan Hakları Beyannamesini hiç okumadınız mı? Acaba mültecilerle ilgili bu komisyonları filan niye BM’de kurdunuz? Bunlar ne işe yarar?” şeklinde konuştu.

“BAZI SİYASİLER BİZ İKTİDAR OLURSAK BUNLARI TEKRAR SURİYE’YE GÖNDERECEĞİZ DEDİLER”

BM Mülteci Örgütü’nün 10’uncu Yüksek Komiseri Portekiz eski Başbakanı Antonio Guterres ile Mardin’de mülteci kampını ziyaret ettiklerini anlatan Erdoğan, Guterres’in konuşmasını yaparken ‘Dünyada gezdiğim kampların hiçbir tanesinde ben böyle bir güzellik, böyle bir intizam, düzen, görmedim” dediğini aktararak, “Bu zat aynı zamanda geçmişte Porekiz başbakanlığını yapmış bir insan. Şimdi biz bunu yapıyoruz, birilerine şirin görünmek için değil. Sadece rabbimizin rızasını kazanmak ve insani, vicdani görevimiz yerine getirmek için. Ama Türkiye’de bazı siyasiler ne dediler hatırlayın. Eğer biz iktidar olursak bunları tekrar Suriye’ye göndereceğiz dediler, Irak’a göndereceğiz dediler. Hayır, biz bombalara teslim edemeyiz mazlumları, mağdurları” diye konuştu.

“BİZ MAZLUM, MAĞDUR İNSANLARI EVİMİZDE MİSAFİR ETME DEVAM EDECEĞİZ”

Yılbaşından bugüne kadar Akdeniz’de denizden toplanan insan sayısının 60 bin olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Sahil güvenlik botlarımızla birlikte oralardan denizden bu insanları topladık. Biz böyle bir milletiz. Biz büyük bir milletiz. Böyle cüceler yapamaz bunu. GSMH’nızın fazla olması bu işi halletmiyor. Eğer bu iş parayla halloluyorsa bu insanlara yardım elinizi niye uzatmıyorsunuz? Bunları niye Akdeniz’in o dalgalarına mahkum ediyorsunuz? Böyle de olsa böyle de olsa biz açık kapı politikasıyla bu mazlum, mağdur insanları evet evimizde misafir etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Fransa’nın güneyindeki sel felaketine değinmeyi de ihmal etmeyen Erdoğan, “Bu sel felaketinde şu ana kadar 16 kişi hayatını kaybetti. Ben bundan dolayı da Fransa yönetimine geçmiş olsun diyorum. Ölenlerin ailelerine ve Fransız halkına baş sağlığı diliyorum” ifadelerine yer verdi.

“AVRUPA’YA VE TÜM DÜNYAYA İNSANLIK DERSİ VERDİK”

Türkiye’deki vatandaşların Suriyeli kardeşlerine karşı ensar bilinciyle davrandığını ve onları muhacir olarak görüp bağrına bastığını söyleyen Erdoğan, “Avrupa ülkeleri gönülleriyle birlikte sınırlarını da Suriye’den ve diğer ülkelerden gelen mültecilere uzun süre kapalı tuttular. Unutmayın mesela bir lider veya bir yönetici ülkemizde çok sayıda Müslüman istemiyoruz diyor. Ama biz Peygamberimizin merhametinin Mevlana’nın o hoşgörüsünün kültürümüzün kucaklayıcılığının gücüyle yola çıkarak Avrupa’ya ve tüm dünyaya insanlık dersi verdiğimize inanıyoruz. İşte bize Yezidiler de geldi aldık, Irak’tan Hristiyanlar geldi aldık. Biz şu kadar Hristiyan şu kadar Yezidi demedik, kapımızı açtık. Niye çünkü bizde bu ayrım yok da onun için. Öteki anlayışı bizde yok. Ötekini kendinden bilmek sofrada herkese yer açmak kimseye kökenini inancını mezhebini sormadan el uzatmak bir Anadolu ahlakıdır biz böyle davrandık. Bu ahlakı Avrupa’da yaşatarak günümüzün en büyük medeniyetine ev sahipliği iddiasındaki bu kıtaya gerçek medeniyetin ne olduğunu gösterdiniz. Yabancı düşmanlığının İslam düşmanlığının ırkçılığın bünyesinin her geçen gün bir kanser gibi sardığı Avrupa’nın bu güzel fotoğraftan ders çıkarmasını ümit ediyorum” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız