SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Eyalet Başkanı mı Olacak?.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:48:19
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Barosu'nun önceki Başkanı Avukat Selahattin Sarıoğlu, yeni yasayla büyükşehirlerin fiilen eyalet durumuna geçeceğini ileri sürerek, "Büyükşehir belediye başkanı, eyalet başkanı mı olacak" diye sordu.

Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'ın 'büyükşehir belediyesi' olmasına ilişkin kanun tasarısının TBMM’de kabulünü değerlendiren Selahattin Sarıoğlu, şunları söyledi:

"Büyükşehir belediye başkanı tüm ilin oyuyla seçilecek, tüm ili temsil edecek, tüm ilin başkanı olacak. Tüzel kişiliği olan belde belediyeleri kapatıldı, yine tüzel kişiliği olan köyler kapatıldı. İlçe belediye başkanlarının yetkileri daraltıldı; adeta büyükşehir belediyelerinin birer şubesine dönüştürüldü. İlde başka otorite kalmadı. Büyükşehir belediye başkanı tek egemen. Öyleyse tam da eyalet başkanı, görüntü buna uyuyor. Bu durum, Güneydoğu'da özerklik talep eden iç ve dış baskı çevreleri için tatmin edici olabilir. Ancak, bana göre bu üç boyutlu olmayan; sadece bir şekil..."

Yatırım İzleme ve Koordinasyon merkezlerinin durumuna da değinen Sarıoğlu, "Bu kuruluşlar, Başbakanlığa ve ilgili bakanlıklara sıkı sıkıya bağlı, merkezi yönetimin ildeki beyni, eli, kolu, ayağı; il bürokrasisinin de adeta çelik çekirdeği. İl genel meclisleri kaldırıldı, kırsaldan gelen siyasal temsilcilerin il idaresinden pay almasına son verildi" şeklinde konuştu.

"Yeni yasaya göre Bakanlar Kurulu kararıyla büyükşehir olmayan illerde de 'Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri' kurulabilecek" diyen Sarıoğlu, buna neden gerek görüldüğünü sorarak şu ifadeleri kaydetti:

"Güneydoğu'da büyükşehir olmayan illerde belediyeler eliyle bir 'fiili durum' olduğunda, bu merkezler eliyle yönetim iplerini ele geçirmek için, eğer 'eyaletçi' bir parti hükümet kurmada anahtar rolüne sahip olur ve Güneydoğu'daki büyükşehirlerin Yatırım İzleme ve Koordinasyon merkezlerinin bürokratlarını ben belirleyeceğim diyerek hükümet ortağı olursa ne olacak? Bu risk var denebilir. O taktirde, büyükşehir belediyesiyle birlikte düşünülürse, o büyükşehir fiilen eyalet durumuna gelmiştir denebilir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız