SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eyleme Tepki

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da Demokratik Toplum Partisi (DTP) ve barış meclisi üyeleri ile vatandaşlar arasında kavga çıktı.

Merkez Postane Müdürlüğü önünde partinin kapatılmasını protesto edip, basın açıklaması yapmak isteyen DTP ve barış meclisi üyelerine vatandaşlar tepki gösterdi. Çevik kuvvet polisleri, iki grup arasında tartışma büyümeden olaylara müdahale etti.

Vatandaşlar PTT önünden uzaklaştırılırken, DTP'liler de basın açıklamasını yarıda bırakarak, sloganlar eşlinde parti binasına yürüdü. Bu sırada bazı vatandaşlar sloganlara tepki gösterdi. DTP ve barış meclisi üyeleri DTP binasına girdiği esnada kimliği belirsiz bir şahsın elinde DTP bayrağı olan bir üyeyi çekip, götürmeye çalışması üzerine kavga çıktı. Yaşanan arbede emniyet ekiplerinin araya girmesi sonucu kısa sürede yatıştırıldı.

Malatya Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'da olay yerine gelerek, polisin müdahalesini yerinde inceledi.

DTP ve barış meclisi üyeleri daha sonra DTP binasında toplandı. Burada bir açıklama yapan Barış Meclisi Üyesi Mahmut Uzun, "Ülkemizde Demokrasinin ve özgürlüklerin daha da yeşermesini isterken, Kürtlerin legal alanda siyaset yapmasının önünün tıkanmasının bir talihsizlik olduğunu, doğru bulmadığımızı belirtmek istiyoruz" dedi.

DTP Merkez İlçe Başkanı Zeki Kılıçgedik ise, "Hoş geldiniz. Bu dayanışma, barış ve demokrasi mücadelemiz sürecek. Hiç kimse bizi kararlı duruşumuzdan, mücadelemizden alıkoyamayacak" diye konuştu.

MERSİN'DE MALATYALILARIN OTURDUĞU MAHALLEDE..
Bu arada Hürriyet'in haberine göre Mersin'de DTP'nin kapatılmasını bahane ederek izinsiz gösteri düzenleyen terör örgütü yandaşları, polise taş ve molotof kokteyli ile saldırdı. Çok sayıda işyeri ve otomobile zarar veren grup bir kahveye molotof kokteyli attı. Ellerine aldıkları sopa ve döner bıçaklarıyla gruba saldıran mahallelileri, polis ekipleri güçlükle yatıştırdı.

Akşam saatlerinde Güneşli Mahallesi’nde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, DTP’nin kapatılmasını bahane ederek izinsiz gösteri düzenledi. Polisin dağılın uyarısını dikkate almayan grup, güvenlik güçlerine molotof kokteylleri ve taşla saldırdı. Polis ekipleri göstericilere gaz bombasıyla karşılık verdi. Dağılarak ara sokaklara geçen grup, çoğunluğunu Adıyamanlı ve Malatyalıların oluşturduğu Hal Mahallesine geçti. Burada iş yerlerine ve otomobillere zarar veren grup içinde çok sayıda müşterinin olduğu bir kahveye 2 adet molotof kokteyli attı. Molotof kokteyllerinin patlamaması nedeniyle herhangi bir yaralanan olmazken, mahalle halkı ellerine aldıkları sopa ve döner bıçaklarıyla göstericilere saldırdı.

Göstericiler ara sokaklara kaçarken, bölgeye çok sayıda çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Ellerinde döner bıçaklarıyla ve sopalarla bekleyen mahalle sakinlerini polis ekipleri güçlükle ikna etti. Polis ekiplerinin sakin durmalarını istedikleri mahalle sakinleri terörü lanetleyerek, "Canımızı zor kurtardık" diyerek tepki gösterdiler.

Polis ekipleri mahallede güvenlik önlemi alırken bölgede gerginliğin devam ettiği bildirildi.

SHP'DEN AÇIKLAMA..
Öte yandan Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) İl Başkanı İbrahim Göçmen, DTP'nin kapatılmasını siyasi bir karar olarak nitelendirerek eleştirdi.

Göçmen, "Türkiye siyasi parti kapatma da rekor kırmaya gidiyor. 12 eylül de partiler kapatıldığı zaman hadi demokrasi katledilmiş diyorduk peki bu gün sözde demokrasinin varlığında bahis edenlerin ülkeyi demokrasi ile yönettiğini sananlar döneminde partilerin kapatılmasına ne demek gerekiyor?.

Siyasi partileri halk açmalı halkın kendisi kapatmalıdır. İnsanlar 40 kişi bir araya gelip bir isim ile iç işlerine baş vurarak parti kurabiliyorlar bu nedenle Türkiye de parti kurmak kolay.

Ancak kurulan o partiler kendi kendilerini halka anlatabildikleri ve oy aldıkları sürece ayakta durabilir muhalefet olur iktidar olabilirler oy alamazlar ise de marjinalleşir ve bir süre sonra da kapanırlar.

Bu nedenle siyasi partileri anayasa mahkeme kanalları kanalıyla ya da darbelerle kapatmak anti demokratik bir uygulamadır kabul edilemez. İşte bunun için SHP olarak partilerin kapatılmasına karşıyız Partinin ismi ne olursa olsun savunduğu düşünce ne olursa olsun partiler kapatılmamalıdır kapatılmasın diyoruz.

DTP bir kitle partisidir her ne kadar milletvekilleri bağımsız seçilerek bu partide buluşmuş olsalar bile o vekillerde hiçbir genel başkandan icazet almadan bağımsız olarak seçilebilme oyunu alarak meclise gitmişler ister sevelim ister sevmeyelim ama Türkiye seçmeni onlara oy vermiş özgür iradesini o şekilde kullanmış şimdi kalkıp halkın seçmenin özgür iradesine müdahale ediyor ve seçilen kişileri yasaklıyorsunuz bu demokrasi ile ne kadar bağdaşır? bu ulusal iradeye müdahale değil de nedir?

DTP nin kapatılması demokratik açılımın kesintiye uğramasıdır bu da bu ülkede sağlanmak istenen barışın kardeşliğin ertelenmesini getirecektir. Bu karar Türkiye de demokrasinin tamamen yok olduğunun bir göstergesidir ve bu karar başta Kürt sorunu olmak üzere bir çok önemli başlıklarla sıralayacağımız konuların çözülmeyeceğinin çözümün erteleneceğinin göstergesidir. Bu karar toplumsal barışın gerçekleşmesini de öteleyecek erteleyecektir ancak durduramayacaktır Ahmetler gider Mehmetler gelir. Bu ülkede dostluğu ve barışı sağlayacak siyasetçiler ve siyasi parti vardır SHP ve ileride oluşacak çağdaş yeni sol bir parti bunun önderi olacak demokratik ve demokrasi anlayışı içerisinde de başaracaktır çünkü o kadrolara sahiptir. Netice olarak DTP nin kapatılması barışa ve dostluğa vurulan darbedir. bu güne kadar Türk iyede 25 parti kapatılmış, ancak bir şey değişmemiş bugün DTP nin kapatılması da bir şey değiştirmeyecektir. Belki gelişen bazı olumlu gelişmeleri öteleyecektir o kadar."dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız