SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eyvah!. Kayısı Tomurcuklandı..

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:48:16
Eyvah!. Kayısı Tomurcuklandı..
A- A+ PAYLAŞ

Son günlerde Malatya bölgesinde etkili olan yağışsız ve ılıman hava, Kale ilçesinin Karakaya Baraj Gölü kıyısındaki bahçelerde kayısı ağaçlarının tomurcuklanmasına yolaçtığı bildirildi.

Hava durumunun böyle devam etmesi halinde, kayısıda erken çiçeklenmenin olacağı, bunun da ürünü, bütünüyle ilkbahar donları başta olmak üzere yağış ve fırtına etkisi gibi doğal tehditlere açık hale getireceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıl da, kayısının erken çiçeklenmesinin ardından, 18 Mart'ı 19 Mart'a bağlayan gece meydana gelen bazı bölgelerde -7'ye kadar düşen sıcaklık nedeniyle kayısı zarar görmüş, 15 ve 17 Nisan günleri yine bazı bölgelerde etkili olan dolu yağışı da kalan ürünün de önemli bir bölümüne zarar vermişti. Geçen yıl, don ve dolu nedeniyle il genelinde kayısının yüzde 70'inin zarar gördüğü belirtilmişti.

Tehdit bu yıl daha erken bir dönemde kendisini gösterdi.

SİGORTA UYARISI..

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'de hafta içerisinde yaptığı, "İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle iklimin ılıman gitmesi, özellikle 1000 rakımın altında bulunan alanlarda geçmiş yıllarda yaşanan don afeti ve etkileri göz önüne alındığında bu yıl kayısı yetiştiriciliğinde ilkbahar don riskinin fazla olacağını göstermektedir. Bu nedenle çiftçilerimizin Tarım Sigortası poliçe kabul süresi bitmeden sigorta yaptırmaları önem arz etmektedir.

İlimizde kayısı için ova ve sahil bölgelerde 25-27 Şubat tarihleri poliçe kabul günleri sonu olarak belirlenmiş durumdadır. Kayısı yetiştiriciliğinde İlkbahar geç donlarına karşı çiçeklenme döneminin de sigorta kapsamına alınması ve çiçeklenme döneminin prim desteğinin 2/3 ü devlet tarafından ödenmesi ise çiftçilerimizin poliçe maliyetini azaltmaktadır.

Tarım Sigortası yaptırmayan üreticiler için; 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nun yardım ve borç ertelemesi ile ilgili 17.nci maddesinde belirtilen ‘Bu kanun kapsamında, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 20/06/1977 tarihli ve 2090 sayılı kanundan yararlanamaz’ hükmü uygulanmaktadır.        

Tarım sigortası yaptıracak üreticilerin Bakanlığımız çiftçi kayıt sistemlerine kayıtlı olmaları yasal bir zorunluluk olması nedeni ile bu işlemin son günlere bırakılarak olası bir zaman darlığından mağduriyet yaşanmaması için çiftçilerimizin ÇKS kayıtlarını erken dönem de güncellemeleri gerekmektedir.

Bilindiği üzere; Sera, su ürünleri ve hayvan hayat sigortalarında diğer branşlardan farklı olarak kayıt ile birlikte risk inceleme sonucunda olumlu olması halinde sigorta poliçesi düzenlenmektedir. Bu nedenle bu branş dallarında sigorta yaptıracak üreticilerimizin de kayıtlarının güncellenmesi gerekmektedir." açıklamasıyla, kayısı üreticilerini ürünlerini sigortalatmaları veya poliçelerini güncellemeleri önerisinde bulunmuştu.

FOTOĞRAF: Kale ilçesi civarında kayısı ağaçlarındaki tomurcuklanmayı gösteren üstteki fotoğraflar, 21 Şubat 2014 Cuma günü öğle saatlerinde çekildi. (Coşkun KURT)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız