SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'F-4'ler Eğitim Dışına Alınabilir"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:01:36
'F-4'ler Eğitim Dışına Alınabilir
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 24 Şubat'ta Malatya'da, 5 Mart'ta da Konya’da düşen F-4’ler hakkında yaptığı açıklamada, “Gerektiğinde tüm F-4’ler eğitim dışına alınabilir” dedi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, New York’ta BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon ile görüşmesi sonrasında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine Konya’da sabah saatlerinde eğitim uçuşundayken düşen F-4’ler hakkında açıklamalarda bulunan Davutoğlu, şunları söyledi:

“Bugün sabah Genelkurmay Başkanımızla bu elim olaydan sonra görüştük. Bir kez daha buradan pilotlarımıza rahmet diliyorum, ailelerine ve TSK’ya taziyelerimi iletiyorum. Olayın oluşuyla ilgili Genelkurmay Başkanımız detaylı bir bilgi sundu. F4’lerle ilgili önümüzdeki dönemde de tekrar bu konuyu ele alacağız ve artık Türkiye’nin bu anlamda çok daha sofistike uçaklarla bu eğitimi yapma imkanı var. Eğer F-4’lerden kaynaklanan ki bana verilen ilk bilgide doğrudan uçaktan kaynaklanan bir problemden daha çok eğitim kendisinin doğasında olan, zorluktan kaynaklanan bazı faktörlerin etkili olabileceğini gündeme getirmişti ama bunu nihayet bütün tetkikler yapıldıktan sonra bu konu açıklığa kavuşacak. Çünkü bu eğitimler bazen doğrudan savaş tatbikatları olduğu için zor bazı manevraları da içerebiliyor. Bunların sebeplerini inceleyeceğiz, gerektiğinde F-4’ler tümüyle bu eğitim faaliyetlerinin dışında tutulabilir. Ama Türkiye’ye döner dönmez bu konuda Genel Kurmay Başkanımızdan tekrar detaylı bir brifing alıp gerekli adımları atarız.”

7 ANA JET ÜSSÜ PİLOT VE UÇAK KAYIPLARI

Malatya'da geçtiğimiz günlerde, F-4 sınıfından olan RF-4E iki uçak tepeye çarparak parçalanmış, 4 pilot şehit olmuştu. 

Malatya Erhaç 7'nci Ana Jet Üssü'ndeki 3 filo, F-4 sınıfı uçaklardan oluşuyor.

İşte 7'nci Üssün 9 olaydaki şehitleri ve uçak kayıpları:

2 SAVAŞ UÇAĞI ÇARPIŞTI, 4 PİLOT KURTULDU 

10 Ocak 2002 tarihinde meydana gelen uçak kazasına göre; Malatya Erhaç Havaalanı'ndaki 173. Filo'dan havalanan iki adet RF-4E keşif uçağı, saat 12.40 sıralarında Sivas'ın Gürün ilçesi ile Malatya'nın Darende ilçesine bağlı Ayvalı Kasabası yakınlarındaki Şeref Köyü mevkiinde düştü. Çarpışma sırasında uçaklarda bulunan 4 pilot paraşütle atlayarak kurtulmayı başardı. 

Paraşütle atlayarak kurtulan Hava Pilot Binbaşı Cumhur Erdeniz, Hava Pilot Yüzbaşı Erdinç Başçınar, Hava Pilot Üsteğmen Murat Pınar ve Hava Pilot Üsteğmen Konuralp Durağan, kar kalınlığının bir metreyi bulduğu bölgede alınmıştı.

2 SAVAŞ UÇAĞI ÇARPIŞTI, 4 PİLOT ŞEHİT OLDU

9 Ocak 2003 tarihinde Malatya Erhaç Ana Jet Üssü'nden havalanan 2 adet F-4 savaş uçağının Yalınkaya yakınlarında düşmesi sonucu Hava Pilot Yüzbaşı Fatih Fazıl Taşkın, Hava Pilot Yüzbaşı Rıza Sadak, Hava Pilot Üsteğmen Semih Desticioğlu ve Hava Pilot Üsteğmen Fatih Ongun şehit oldu.

UÇAK DÜŞTÜ, 2 PİLOT SAĞ KURTULDU 

11 Ağustos 2003 tarihinde Pütürge ilçesinin Kubbedağı mevkiinde meydana gelen uçak kazasında da, 1 adet F-4 savaş uçağı düşmüş ve uçaktaki pilotlar Pilot Havacı Yüzbaşı Fatih Şimşek ile Havacı Üsteğmen Kadir Baykuş son anda paraşütle atlayarak kurtulmuştu. 

KÖY YAKINLARINA DÜŞTÜ, 2 PİLOT SAĞ KURTULDU

22 Haziran 2005 tarihinde 7 . Ana Jet Üssü'nden eğitim uçuşu için havalanan F-4 uçağı, Doğanşehir ilçesinin Yuvalı Köyü yakınlarında düştü. Uçaktaki 2 pilot son anda paraşütle atlayarak kurtuldu. Pilotlar Yüzbaşı Mustafa Akyüz ve Üsteğmen Gökhan Melih Çelik, kazada yara almadan kurtuldu.

YAZIHAN’NDAKİ UÇAK KAZASI 

23 Temmuz 2009 tarihinde Malatya 7. Ana Jet Üssü'nden eğitim uçuşu yapan F-4 askeri uçağı Yazıhan ilçesine bağlı Mısırdere köyünde  boş araziye düştü. Uçaktaki 2 pilot son anda paraşütle atlayarak kurtuldu. 

UÇAK KONYA’DA DÜŞTÜ, 2 ŞEHİT 

3 Kasım 2011 tarihinde Malatya’daki 7. Ana Jet Üssü'nden eğitim için Konya’ya giden F-4 savaş uçağının merkez Karatay ilçesine bağlı Karakaya köyü yakınlarında havada alev aldıktan sonra tarlaya düşmesi sonucu Pilot Binbaşı Serdar Kandemir ile Pilot Üsteğmen Engin Kayadibi şehit olmuştu.

UÇAĞI SURİYE VURDU, 2 ŞEHİT 

22 Haziran 2012 tarihinde 7 . Ana Jet Üssü'nden kalkış yaparak Doğu Akdeniz'in üzerinden keşif uçuşu yapan F-4 savaş uçağı Suriye tarafından düşürülmüştü. Uçaktaki Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy şehit olmuştu.

UÇAK KANGAL’DA DÜŞTÜ, 2 PİLOT KURTULDU 

Son olarak, 30 Eylül 2013 tarihinde 7. Ana Jet Üssü'nden planlı keşif eğitim uçuşu için kalkış yapan F-4 keşif uçağı Sivas’ın Kangal ilçesinin Emir Köyü yakınlarında boş alana düşmüş ve son anda pilotlar Yarbay Serdar Çeliker ve Yüzbaşı Fatih Tüm paraşütle atlayarak kurtulmuştu.

İKİ UÇAK ÇARPIŞTI, 4 ŞEHİT..

24 Şubat 2015 günü 7. Ana Jet Üssü’nden havalanan 2 F-4 uçağıyla, saat 19.05 sıralarında radar irtibatı kesildi. Kısa bir süre sonra Akçadağ ilçesi İkinciler Köylüleri, uçak düştüğü ihbarını yetkili makamlara yaptılar. Araştırmada, kol uçuşu sırasında çarpışıp düştükleri belirlenen uçakların enkazına ulaşılırken, 4 pilotun şehit olduğu saptandı. Şehit pilotların Kurmay Binbaşı Salih Sezer, Yüzbaşı Onur Özkaya,  Üsteğmenler Yasin Atalay ve Özgür Özbahçeci oldukları belirtiliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız