SON DAKİKA
SON DEPREMLER

F Klavye Hamlesi

A- A+ PAYLAŞ

Dizüstü bilgisayar üretildi, firmalara F klavye imalat şartı getirilecek

Gazete Habertürk'te yeralan habere göre, AK Parti, Türkçe yazmaya daha uygun olan F klavyenin yaygınlaştırılması için kolları sıvadı. Dizüstü F klavyesi yapıldı. Firmalara da F klavyeli imalat şartı getirilecek.

AK Parti, Türkçe yazmaya daha uygun olan F klavyenin yaygınlaştırılması için kolları sıvadı. İlk etapta okullardaki bilgisayarlar, F klavyeli hale getirilecek.

Türkiye’de satış yapmak isteyen dizüstü bilgisayar firmalarına da F klavyeli imalat şartı konacak BİLGİSAYARLARDA Türkçe yazmaya daha uygun olan F klavyenin yaygınlaştırılması için kolları sıvayan AK Parti yönetimi, işe “üretim noktası”ndan başladı.

Vestel Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın ve Vestel Genel Müdürü Timur Tuncer ile bir araya gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem F klavye için görüş alışverişinde bulundu.

Ardından Vestel, Türk Dil Kurumu’nun desteğiyle tuşlardaki ifadelerin de Türkçe yazılı olduğu dizüstü bilgisayarlar için prototip F klavye yaptı. Konuya ilişkin çalışmaları hakkında bilgi veren Erdem, “Bu işin peşini bırakmayacağım. Q klavye Türkçe’ye ters, Q klavye ile yazmak daha zor. Çünkü Türkçe’de çok kullanılan harflerin yeri kıyıda köşede kalmış. Ancak, F klavye tam tersi; Türkçe’de çok kullanılan harfler hemen parmaklarımızın altında. F klavye ile yazı akıp gidiyor” diye konuştu.

HEDEF KİTLE ÇOCUKLAR
“Q klavye ile yazma alışkanlığını değiştirmek biraz zor” diyen Erdem bu zorluğu bilgisayarla yeni tanışan çocuklar üzerine yoğunlaşarak aşacaklarını anlattı. “Okullardaki bilgisayar sınıflarındaki klavyelerin F klavyeye çevrilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’mızla görüşeceğiz. Ardından bunu kamu kurumlarımıza yaygınlaştırmak için gayret göstereceğiz” dedi.

‘İSPANYA’DA İSPANYOLCA’
TÜRKİYE’de satış yapmak isteyen bilgisayar firmalarına, “Müşteriye sunacağınız seçenekler arasında mutlaka F klavyeli bilgisayar olmalı” şartı getirilmesi gerektiğini söyleyen Erdem, “Arap ülkelerinde klavyeler Arapça, İspanya’da İspanyolca, Türkiye’de de Türkçe olmalı” açıklaması yaptı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız