SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Fabrikaları Yok Ettiler'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın ilçelerinde sürdürdüğü referandum çalışmalarına şehir merkezindeki mahalle toplantılarıyla devam eden CHP'nin, Ataköy Mahallesi'ndeki toplantısı ilgi gördü.

CHP'den bu toplantıyla ilgili yayınlanan basın bülteni şöyle:

"Malatya'nın ilçelerinde sürdürdüğü referandum çalışmalarına şehir merkezindeki mahalle toplantılarıyla devam eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Veli Ağbaba'nın Ataköy Mahallesi'nde düzenlediği ilk toplantıya büyük bir katılım gerçekleşti. Toplantıda Ağbaba'yı coşkuyla karşılayan mahalleliler, sık sık "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganlarıyla referandumda "Hayır" oyu vereceklerini söylediler.

CHP İl Örgütü'nün 12 Eylül referandumunda "Hayır" oyu istemek için sürdürdüğü çalışmalara Malatya Merkez Ataköy Mahallesi'nde büyük bir ilgi gösterildi. Hacı Kalender Parkı'ndaki toplantıya bini aşkın mahalleli katılırken, CHP İl Başkanı Veli Ağbaba’ya gösterilen büyük ilgi dikkat çekti. Yurttaşların ilgisine Ağbaba da karşılık vererek, herkesle tek tek tokalaştı. Özellikle çocuklar, Ağbaba’yla öpüşmek ve fotoğraf çektirmek için adeta yarıştılar.

Ağbaba, toplantıda yaptığı konuşmada, Malatya Merkezindeki ilk mahalle toplantısını yaptıklarını belirterek, sözlerine "İlk mahalle toplantımızda aramızda bulunan, bizi her zaman destekleyen başta değerli hanımefendiler olmak üzere herkese en içten sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum. Partimize emek veren, bizi balkonlarından izleyen, buradaki toplantımıza katılan tüm halkımızı partim adına, il örgütüm adına sevgiyle saygıyla selamlıyorum" diye başladı.

"MALATYA'NIN FABRİKALARINI YOK ETTİLER"

"12 Eylül 2010'da neyi oylayacağız, neye oy vereceğiz? Partimizin görüşlerini belirtmek için bu akşam buradayız" diyen Ağbaba, şöyle devam etti:

"12 Eylül'de 2 şeyi oylayacağız, 2 değerlendirmemizin sonucunda oy vereceğiz. Birinci değerlendirmemiz, AKP'nin 8 yılda Malatya'da ve Türkiye genelinde ne yaptığıdır. Hafızalarımızı biraz tazelemek istiyorum. Burada, Tekel'den, Sümerbank'tan emekli birçok arkadaşım var. 2002'de işleyen bir Tekel vardı. Binlerce işçisiyle bir Tekel vardı, şimdi Tekel diye bir kurumdan söz etmek mümkün mü? Tekel'den ekmek yiyen 5 bin tütün emekçisi yok edildi. Yine 2002'de çalışan, işleyen bir Sümerbank vardı. Ordan emekli olmuş birçok arkadaşımız var. Sümerbank yok edildi. Uzun uğraşlar sonucu yapılmış bir Şeker fabrikamız vardı, Şeker fabrikamız bugün çalıştırılamaz duruma getirildi. Sadece fabrikada çalışan insanlarımız mı mağdur oldu? Hayır. Şeker pancarı üreten çiftçilerimiz de mağdur oldu. Bunlar Malatya ekonomisine vurulmuş darbelerdir."

KAYISI YERLERDE SÜRÜNÜYOR

2002 yılında kayısının 4 lira olduğunu hatırlatan Ağbaba, "2010 yılında, şimdi rekoltenin düşük olması nedeniyle artan fiyatlarla birlikte 5 buçuk lira seviyesinde. Burada hanımlar çoğunlukta. Onlar daha iyi bilir, 2002'de mutfak tüpü 15 liraydı. Yani yaklaşık 4 kilo kayısıyla bir mutfak tüpü alıyorduk. Şimdi ne kadar mutfak tüpü? 55 lira. Kaç kilo kayısıyla bir tüp alabiliyoruz? 11 kilo. İşte AKP'nin Malatya'ya vermiş olduğu değer budur" diye konuştu.

MALATYA'DA İŞSİZLİK YAKLAŞIK 4 KAT ARTTI

Malatya'nın işsizler ordusunun AKP iktidarı döneminde yaklaşık 4 kat arttığını vurgulayan CHP İl Başkanı Ağbaba, şunları söyledi: "Burada genç işsiz arkadaşlarımızla beraberiz. 2002 yılında Malatya'da resmi işsiz sayısı 7 bin 400'dü. 2010'da resmi işsiz sayısı 24 bin 812. Özellikle altını çiziyorum, resmi diyorum, sadece İŞKUR'a başvurup kaydını yaptıranlar bunlar. Gerçek işsiz rakamı bunun çok daha üstünde. Maalesef üzülerek söylüyorum, bu 24 bin 812 kişinin yüzde 59'unu 20 ile 29 arasındaki genç nüfus oluşturuyor."

"AKP EN ÇOK OY ALDIĞI YERİ, EN ÇOK CEZALANDIRIYOR"

2002, 2004, 2007 ve 2009 yıllarında Malatyalıların AKP'ye Türkiye ortalamasından çok daha fazla oy verdiğini kaydeden Ağbaba, "Peki AKP Malatya'ya ne verdi? Hiçbir şey. Malatya'nın işleyen tüm kurumlarını kapattı. AKP en çok oy aldığı yerleri, en çok cezalandırıyor. Birinci değerlendirmemiz işte budur. 12 Eylül'de AKP'ye vereceğimiz oy 'Hayır' olacaktır. Geldik 2. değerlendirmemize. Anayasayı oyluyoruz. Peki bugünlerde, buradaki AKP'nin 6 milletvekili ve Türkiye genelindeki bir çok AKP'li sokaklarda aynı şeyleri söylüyorlar. 'Biz 12 Eylül'ü yok etmeye geldik. Hesaplaşmaya geldik. İzlerini yok etmeye geldik' diyorlar. Burada 12 Eylül askeri darbesinde bedel ödeyenler var mı? İşkence görenler var mı? Gözltına alınanlar, tutuklananlar var mı? Var. Peki bu vekillerin 6'sından hangisi tutuklanmış, işkence görmüş, sürgün edilmiş. Hiçbiri. Bunlar o dönemde, onları bugünlere getiren siyasi düşüncelere, 12 Eylül faşizmine yalakalık yaparken, bizler bedel ödüyorduk" dedi.

"SAMİMİYSELER TURAN EMEKSİZ ADINI GERİ VERSİNLER"

Ağbaba, Turan Emeksiz adının lisesinden ve caddesinden silinmesine de tepki göstererek, şunları söyledi: "Burada bir lise var, Malatya'nın en eski liselerinden biri. O lisenin ismi neydi? Turan Emeksiz. Caddenin ismi neydi? Turan Emeksiz. Buradan, Ataköy Mahallesi'nden AKP'lilere teklifimizdir. Daha önce Belediye Meclisi'ne teklifte bulundular. Meclis üyelerimiz Sayın Ali Dağdelen ve Doğan Ağdaş dediler ki askeri darbe yapmış insanların darbe ürünü olan isimlerinin değiştirilmesini istiyoruz CHP olarak. Bunlar 'hayır' dediler. Bugün teklifimizi buradan yineliyoruz. 12 Eylül'ün ismini değiştirdiği, sadece devrimci olan ve hiçbir suç işlememiş olan Turan Emeksiz'in isminin tekrar Malatya Lisesi'ne verilmesini istiyoruz. Hala herkesin Emeksiz Caddesi dediği o caddenin isminin değiştirilmesini teklif ediyoruz. Eğer samimiyseniz bu teklife evet dersiniz."

DARBELERE SERT ELEŞTİRİ

Askeri darbeleri de sert bir dille eleştiren CHP İl Başkanı Ağbaba, "Bunlar 12 Eylül'de doğdular, 27 Nisan'da beslendiler. Bunlar 12 Eylül'le hesaplaşacağız diyorlar. 94 yaşındaki Kenan Evren'le mi hesaplaşacaklar, merak ediyorum. Ancak çok uzağa gitmelerine gerek yok. 27 Nisan e-muhtırasını veren Yaşar Büyükanıt'la hesaplaşmaları çok uzak değil. Hepinizin bildiği gibi 27 Nisan'da e-muhtıra verildi, 1 Mayıs'ta Bakanlar Kurulu başbakanın başkanlığında toplanarak ona üstün hizmet madalyası verdi ve Yaşar Paşa şimdi paşalar gibi Fenerbahçe Orduevi'nde emekliliğni geçiriyor. Eğer darbelere karşıysanız, çok uzağa gitmenize gerek yok. Alın size 27 Hisan e-muhtırası. Hesaplaşın da görelim" diye konuştu.

"AKP, AÇIK FAŞİZM REJİMİ KURMAK İSTİYOR"

AKP'nin yaptığı Anayasa değişiklik paketinin bir uzlaşma anayasası olmadığını vurgulayan Ağbaba, şunları söyledi: "Bu anayasa bir uzlaşma anayasası değildir. Bu anaysa bir AKP dayatma anayasasıdır. O yüzden hep birlikte 'Hayır' diyeceğiz. Anayasalar toplumların uzlaşma metinleridir. Kadınlarımız, gençlerimiz, işsizlerimiz, emeklilerimiz, işçilerimiz, memurlarımız farklı düşüncelerdeki insanlarımız, herkes bu konuda uzlaşarak yapar anayasayı. Ancak AKP, bu anyasada hiçbir uzlaşma yapmadan, hiçbir siyasi partinin ve demokratik kitle örgütünün görüşünü almadan bir dayatma anayasayla karşımıza çıktı. Bu anayasa samimi bir anaysa değil. Bu anayasanın tek amacı AKP'nin önümüzdeki dönem geleceğini garanti altına almaktır. Bizler niye hayır diyeceğiz? Türkiye'de yaşayan yurttaşlar, Türkiye'de yaşayan solcular, Türkiye'de yaşayan sosyal demokratlar, Türkiye'de yaşayan AKP haricindeki sağcı insanlar AKP'ye güvenmiyor. Niye güvenmiyor? Çünkü AKP, demokrat dediğimiz bazı kesimler tarafından, altını çizerek söylüyorum, bunlar 8 yıl boyunca Türkiye'yi telekulak cumhuriyetine çevirdi. Herkes dinleniyor. Herkes izleniyor. Toplumda daha önce, kışlalarda oturan, silahlarla korunan paşalar bir bir dinleniyor ve ihtiyaç duyulduğunda o dinlemeler basınla birlikte pohpohlanıyor. Şimdi Türkiye'de yaşayan hiçbir yuttaş, hiçbir solcu, hiçbir demokrat özgürlük içinde yaşadığını iddia edemez. Bu dinlemeler, bu baskılar bir tek rejimde görülür. Bu rejimin adı faşizmdir. Şimdiye kadar AKP'nin uygulamış olduğu rejimin adı örtülü faşizmdi. Şimdi bu anayasa değişikliğini yaparak, tek parti diktatörlüğü kurarak açık faşizm rejimine geçmek istiyorlar."

"2 ACI HAPI İÇİRMEK İÇİN 24 MADDELİK ŞERBET"

CHP İl Başkanı Veli Ağbaba, AKP'nin 26 maddelik bir teklif sunduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: "Bu anayasa değişikliğini oylarken, 26 maddenin 24'ü o 2 maddenin, yani acı habın yutturulması için bir şerbettir. Topluma bir şey getiren maddeler değildir. Değiştirmek istedikleri madde, Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısıdır. Biz AKP'ye güvenmiyoruz. AKP, Anaysa Mahkemesi'ni de geçmişte yönetmiş olduğu RTÜK, TRT, YÖK haline getirecektir. RTÜK'te ne yaptı? RTÜK üyelerini nasıl seçti, kimlerden seçti? İyi televizyonculardan mı? Hayır. İyi gazetecilerden mi? Hayır. Almanya'da, Almanya tarihinin en büyük yolsuzluğunu yapan, ceza yiyen üyesini, AKP RTÜK'ün başına getirdi. Peki TRT'de ne yaptı? 2 yıl önce TRT'de pazar akşamları yayınlanan Stadyum Programı vardı. Oraya bir spiker almışlar, adamın yorumlarını izleyince gördük. Hakan Şükür topa vurunca, Ali Rıza topa vurdu diyor. Bu bir spor bilgisiyle, futbol bilgisiyle oraya oturtulmadı. Neden oturduldu? AKP'li bir vekilin bacanağı olduğu için oturtuldu. Tek özelliği bu.

Şimdi hazırlıklı olun AKP bu anaysayı geçirirse, Anayasa Mahkemesi tamamen kendi cemaati altına girecektir. AKP'nin önümüzdeki yıllarını garanti altına alacaktır. Bunun anlamı şudur: RTÜK'a AKP yandaşaları yürütürse, televizyonlar kendi baskılarına girer. Dikkatle soruyorum, değerli dostlarım; Anayasa Mahkemesi siyasallaşırsa, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu siyasallaşırsa ne olur? Artık hiçbir hakime, savcıya kimsenin güveni kalmaz. Yargının bağımsızlığı bizim için ekmek kadar, su kadar, hava kadar önemlidir.

"KUL HAKKI YİYENLERE HAYIR"

Hep birlikte hayır diyeceğiz. Kul hakkı yiyenlere, hayır diyeceğiz. Dayatma anayasaya 'hayır' diyeceğiz. AKP darbesine, AKP'nin 8 yıllık yalan ve talan düzenine hep birlikte 'hayır' diyeceğiz. Memura grevsiz, göstermelik toplu sözleşme yasasına 'hayır' diyeceğiz."

Ağbaba, konuşmasının sonunda, tüm katılımcılara teşekkür ederek, "Yaşasın laik demokratik cumhuriyet! Yaşasın özgürlük! Yaşasın insan hakları!" diyerek sözlerini tamamladı.

AĞBABA'NIN KONUŞMASI SIK SIK KESİLDİ

CHP Malatya İl Başkanı Veli Ağbaba’nın konuşması sırasında mahalleliler sık sık, "12 Eylül'e Hayır" ve "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" diye sloganlar atarak, Ağbaba’nın konuşmasını kestiler. Ağbaba konuşmasını bitirdikten sonra halkla tokalaşarak ve tek tek iyi akşamlar dileyerek parktan ayrıldı."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız