SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fabrikayı Aldılar, İddialılar

A- A+ PAYLAŞ

Tekel'in Malatya Fabrikası ile birlikte yabancı BAT şirketine sattığı fabrikalardan olan, ancak oluşturulan bir konsorsiyum tarafından bu şirketten satın alınarak, endüstriyel tarım konusunda üretim yapmak üzere düzenlenmekte olan Tokat'ın eski sigara fabrikası ile ilgili planlananlar hakkında kamuoyu bilgilendirildi.

Tokat Kalkınma Konsorsiyumu Başkanı Mehmet Soyupak, satın aldıkları Tokat Sigara Fabrikası'nda kurulacak tarıma dayılı tesislerin tam kapasiteyle üretime geçtiğinde ülke üretimi ve ihracatta önemli bir sıçramaya vesile olacaklarını söyledi.

Tokat Kalkınma Konsorsiyumu tarafından 'endüstriyel tarım tesisleri' kurulmak üzere British Amerikan Tobacco'dan (BAT) satın alınan Tokat Sigara Fabrikası'nın resmi olarak tapusunun 30 Haziran 2010 tarihinde devir alınacağı bildirildi. Özelleştirildikten sonra kapanan Sigara Fabrikası'nda bulunan makinelerin protokol gereği imha işlem sürecinin ön görülenden daha uzun sürmesi sonucu ise Haziran ayının sonuna kadar hurdacı ekibin çalışmasına devam edeceği kaydedildi. Fabrikanın satın alınmasıyla ilgili sürecin değerlendirildiği basın toplantısı Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Ahmet Arat başkanlığında, Tokat Kalkınma Konsorsiyumu Başkanı Mehmet Soyupak ile Başkan Yardımcısı Sami Ülkü'nün katılımıyla yapıldı. TSO Başkanı Arat, Tokatlıları projeye destek olmaya davet ederek, milat olarak değerlendirdiği yatırımın kentin sosyal ve ekonomik kalkınmasında rol oynayacağını kaydetti. Tokat Kalkınma Konsorsiyumu Başkanı Mehmet Soyupak, fabrikanın satın alınmasından bugüne yaşanan süreci değerlendirerek yöneltilen soruları cevapladı. BAT'la yaptıkları protokolde gizlilik anlaşması gereği fabrikayı satın aldıkları rakamı açıklamaktan kaçınan Soyupak, projenin hayata geçirilmesi safhasında yatırımın farkına varılacağını söyledi. AKP Tokat Milletvekili Hüseyin Gülsün'ün "yapılacak yatırımla birlikte maliyetin 80 milyon TL olduğunu" yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Soyupak, rakamın aşağı-yukarı doğru olduğunu onayladı. 3 ana proje grubu halinde projenin yapılandırıldığını ifade eden Soyupak, Tokatlılardan beklentilerinin projeyi iyi okuyarak yerine getirmeleri olduğunu kaydetti. Tesisin tam kapasiteye ulaşıldığında ülke üretimi ve ihracatta önemli bir sıçramaya vesile olacağını ifade eden Soyupak, ana faaliyetlerinin tarımsal ürün alımı, üreticiden doğrudan alım, sözleşmeli alım ve iyi tarım uygulamaları olduğunun altını çizdi. Soyupak, mevcut projeyi gerçekleştirebilecek güç ve vizyona sahip olduklarını belirterek, "Saha içerisinde çok fabrika girebilir. TOKTAR, herhangi
bir işletmeden teklif geldiği anda yeni bir şirket kurmak kaydı ile fabrika sahası içinde ortaklıklara açıktır. Personelle ilgili etütler devam ediyor. Otomasyon artı iş gücüyle birinci 5 yıllık kalkınma planımızın içerisinde istediğimiz rakama ulaşmış olacağız. Tokat'ta sadece domatesle geçinen 13 bin aile var. Yani dolaylı olarak istihdama ivme katacağız" dedi.

Tokat Kalkınma Konsorsiyumu Başkan Yardımcısı Sami Ülkü ise, Tokat'ı ticarette lig atlatacaklarını ifade ederek, "Antalya Bölgesinde deniz, güneş olduğu müddetçe nasıl turizm bitmeyecekse, Tokat'ta da tarımın bitmeyeceğini ümit ediyorum. Bizimde burada 3 tane ovamız var. Dünyada iki tane konuşulan iki sektör enerji ve tarım. Bu nedenle bunu Tokat olarak iyi değerlendirmeliyiz. Ama artık ne kadar başarılı olacağız bunu hep beraber göreceğiz" dedi.

22 Şubat 2008 tarihinde varlık satışı yöntemiyle gerçekleştirilen ihalede TEKEL'e ait Tokat Sigara Fabrikası; İstanbul, Adana, Ballıca, Bitlis ve Malatya sigara fabrikalarıyla birlikte satılmıştı. İhaleyi British Amerikan Tobacco 1 milyar 720 milyon dolar ile kazanmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız