SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Faizi Aşağı Çekeceğiz'

A- A+ PAYLAŞ

Bir günlük ziyaret için gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Malatya'da yoğun bir gün geçirdi. Çağlayan, ESOB'u ziyaretinde esnafa verilen kredi faiz oranlarının Merkez Bankası'nın faiz politikasına göre ayarlanması için çalışmaların sürdüğünü belirterek esnafa daha düşük oranda kredi kullandırılacağını açıkladı.

İLK ZİYARET..
Ankara'dan uçakla geldiği Elazığ’dan karayolu ile ilimize geçen bakan Çağlayan, ilk olarak Vali Halil İbrahim Daşöz’ü makamında ziyaret etti. Bakana Valiliği ziyareti sırasında AKP Malatya milletvekilleri Öznur Çalık, Mücahit Fındıklı, Mehmet Şahin ve İhsan Koca, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve Bakanlığa bağlı üst düzey bürokratları eşlik etti. AKP Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, bakanın gezisine Ticaret ve Sanayi Odası ile parti ziyaretlerinde katıldı. Ayrıca CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun ise bakanın gezisinden haberdar edilmediği öğrenildi.

Vali Daşöz, Bakan Çağlayan’a Malatya hakkında bilgiler aktardığı konuşmasında özetle, Dünya markası kayısısı ile faaliyette olan 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile 3. OSB’nin arsa tahsislerine başlandığını ve Akçadağ Mermer OSB’si ile Darende’de kurulacak olan 4.OSB’nin yasal sürecinin başladığını, havaalanının uluslararası havaalanı niteliğine kavuştuğunu anlattı. Vali, "Malatya’mız hızla kabuk değiştiriyor. Bu hızla gelişmenin getirdiği sıkıntılarımız da var. Belki de Türkiye’de ilk olan ve 1. OSB’de kurulan arıtma tesisi yaşanan gelişme nedeniyle ihtiyaca cevap vermiyor” dedi.

Bakan Çağlayan da "Malatya çok önemli bir ilimiz. Tarihi ve kültürel olmasının yanı sıra 2 Cumhurbaşkanı yetiştirmesi ve sanayi bakımından Doğu Anadolu illeri içerisinde önder olan bir ilimiz. Bundan sonraki süreçte yaşanan bu değişim ve dönüşümün röntgenini demeyeceğim, Malatya’nın artılarını eksilerini yani bir anlamda MR’ını çekeceğiz. MR daha gelişmiş teknoloji, daha ayrıntılı. Kılcal damarlarına kadar Malatya'nın durumunu konuşacağız. Bugün bunun için buradayız” dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra basın mensuplarının “Yeni çıkan asgari geçim indirimi yasasının, sanayicilerin aldığı (SSK-Enerji) desteğini ortadan kaldırdığı yönünde sanayicilerin ciddi endişeleri var? Bu konuda bir iyileştirme düşünüyor musunuz?” ve “2. OSB’de arıtma tesisisin olmayışı ciddi sıkıntılar yaratıyor. Bu konuda girişimleriniz olacak mı?” sorularına Bakan Çağlayan; “ Asgari Geçim indirimi’nin teşvikleri ortadan kaldıracağı yönünde biz de şikâyetler alıyoruz. Ama kazanılmış haklardan dönüş olmaz” ve “Arıtma tesisi konusunda da girişimlerimiz var” yanıtlarını verdi.

Bakan Çağlayan’ın türbanla ilgili bir soruya da “Yılda 365 gün var. 2 günümüzü bu konuya ayırdık ve toplumu temsil eden Meclisin yüzde 80’iyle bu konuyu kabul ettik. Bundan sonra bizim gündemimizde aş var iş var. Suni gündemlerle değil gerçek sorunlarımızla gündemimizi oluşturmalıyız” dedi. Bakanın, Valilik ziyaret defterini imzalaması ve Vali Daşöz’ün Malatya’yı sembolize eden kayısı hediyesi ile Valilik ziyaret son buldu.

Bakan daha sonra Belediyeyi ziyaret etti.

ESOB'DA..
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Malatya'daki programı kapsamında Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni ziyaret ederek oda başkanları ile bir araya geldi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken'in de katıldığı toplantıda, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Ali Evren yaptığı açış konuşmasında “Esnafımız gün geçtikçe eriyor, sorunlarımız her geçen gün büyüyor. Sayın bakanım; esnafımızın kepenk kapatmasına neden olan Çin mallarının yasaklanmasını istiyoruz. Ayrıca sicil affı ve hacizli esnafımızın durumlar var bu konuda sizlerden çözüm üretmenizi bekliyoruz” dedi.

ESOB Başkanı Şevket Keskin de; “Sayın bakanım içimizden birisiniz. Bizlerin sorunlarını çok iyi biliyorsunuz. Ahilik kültürünü en iyi bilenlerdensiniz. Ahilik kültüründe sevgi-dostluk-kardeşlik birlik vardır. Bu kültürü en iyi bilenlerden biri olmanız hasebiyle esnafımızın Bağ-kur, vergi konularında yaşadığı sıkıntıyı anlatmayacağım. Yeni kurulan Vergi İdaresi başkanlığının esnaf camiamıza baskısını, işlerin durgunluğunu ve kepenk kapatan esnaflarımızın durumlarını anlatmayacağım. Bu konulara girmeyeceğim hoş geldiniz sayın bakanım” diye konuştu.

Bakan Çağlayan da, "Esnafımızın birçok müjdeler alacağı Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nı, Başbakanımızın katılımı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve TESK ile beraber nisan ayında düzenleyeceğiz. Türkiye'de 10 yıl aradan sonra ilk defa bir Esnaf Şurası düzenlenecek" dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'nda değişiklik yapılacağını da ifade eden Bakan Çağlayan, "Şunu biliniz ki biz yapacağımız işte hiç kimsenin hakkını kimseye yedirtmeyiz. Dolayısıyla esnaf odalarımızın üye yapma noktasında kendisinden alınmış olan yetkilerini mutlaka düzeltecek ve bürokrasiyi azaltarak 5362 Sayılı Kanun'da gerekli düzenlemeleri mutlaka yapacağız. Bunun müjdesini vermek istedim" şeklinde konuştu.

Esnafa verilen kredi faizlerinin Merkez Bankası'nın faiz politikasına göre ayarlanması için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Çağlayan, "Önümüzdeki günlerde Merkez Bankası'nın uygulayacağı faiz politikasına göre, esnafa verdiğimiz kredinin faizlerini daha da aşağıya çekeceğiz" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, esnafın KOSGEB desteklerinden daha fazla yararlanması için KOSGEB destek tanımlarını biraz daha genişleteceklerini belirterek KOBGEB'in hem sanayiciye ve hem de esnafa hizmet vereceğini ifade etti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, esnaf odalarındaki konuşmasında, "Esnaf az vergi veriyor" açıklamalarına tepki gösterdi.

Paladöken, "Bizim ülke ekonomisindeki sorumluluğumuz, katkımız çok önemli. Hani hep söylerler ya, 'Esnaf vergi mi veriyor? Kayıt dışının sebebi esnaf.' Bağ-Kur'a en az prim ödeyen arkadaşımız, en düşük basamaktan ödese aylık 300 YTL veriyor. Senede 3 bin 600 YTL yapar. Hani vergi vermiyorduk? Bu ülkede yeşil kartlılar bedava muayene olmuyor mu? Esnaf bir ay primini yatırmasa doktora gittiği zaman muayene olamıyor, hastaneye gitse ilacını alamıyor. Nasıl vergi verilmiyormuş?" ifadelerini kullandı.

Esnafın çok sayıda vergi kalemi ödediğini söyleyen Palandöken, "İkide bir çıkıp basma kalıp bir şekilde 'Esnaf vergi vermiyor' diyorlar. Ne kazanıyoruz da ne vereceğiz? İşte 10 sene önce bakkal Ahmet Amca, işte 10 yıl sonra bakkal Ahmet Amca. Ne kazandı da ne verecek? Kazandı da Amerika'da mı yedi?" şeklinde konuştu.

VERİMLİLİK TOPLANTISI..
Sanayi Bakanı Çağlayan ve beraberindeki heyet Sabancı Kültür Merkezinde yapılacak olan Milli Prodüktivite Merkezi ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile 2006-2007 yılları arasında yapılan “Malatya Verimliliği Artırma Projesi”nin tanıtım toplantısına katıldı.

Toplantıya Bakan Çağlayan, Vali Daşöz, AKP Milletvekilleri, Malatya Belediye başkanı Akın, Milli Prodüktivite Merkezi ve bakanlığa bağlı üst düzey bürokratlar, TSO, ESOB, TB başkanları, Sivil toplum örgütü temsilcileri , daire müdürleri ve çok sayıda işadamı katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantı projenin sinevizyon ile tanıtımıyla sürdü. Sinevizyon tanıtımında imalatçı küçük ve orta boy işletmeler ile kamu ve özel kesim kuruluşlarına yönelik araştırma, danışmanlık, eğitim ve tanıtım hizmetlerinin sonuçları verildi. Sonuçların açıklamalı olarak verildiği sinevizyon gösterisi Malatya Verimlilik Artırma Projesi Koordinatörü Yıldız Ulucan Artar’ın anlatımıyla devam etti.

Verimlilik artırma projesi sonuçlarında özetle; “ Kalifiye eleman azlığı, Sanayi-üniversite işbirliğinin en üst düzeyde olması, Kayısı üretici birliğinin oluşturulması, Şehirlerarası yollarda modern kayısı satış tesislerinin kurulması, kayısının çeşitlendirilmesi ve tanıtımının yapılması, yeşil alanların giderek azalması, Limanlara ve pazarlara olan uzaklığı, Nakliye ve enerji maliyetlerinin yüksekliği, işadamlarının kalifiye eleman yerine asgari ücretle vasıfsız eleman çalıştırması, teşvik ve yardımların sürmesi, kayısının sanayi ürünü olarak değerlendirememesi, kurumsallaşmada bilinç düzeyinin yeterli derecede olmaması" gibi konular yer aldı.

Sinevizyon gösterimlerinden sonra protokol konuşmalarına geçildi. TSO başkanı Hasan Erkoç yaptığı konuşmada “Eğitim olmadan verimlilik olmaz. Oda olarak 2007 yılını eğitim yılını ilan etmiştik. 2023 yıl hedefini yakalamamız için yüzde 7’lik kalkınma hızı yetmez. Millet olarak çok çalışmak zorundayız, lider ülke olmak zorundayız. Biz Malatya olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Örneğin 2.OSB’ye yatırım yapan sanayicilerimiz kutlamak zorundayız, çünkü hiçbir alt yapısı olmayan bir bölgeye yatırım yaptılar. Malatya’da işsizlik had safhada, istihdam yaratmamız gerekir. İstihdam yaratmamız için de ödeneklerin hızlandırılması gerekir, dünyamızı, kentimizi kirletmememiz gerekir. Çocuklarımıza torunlarımıza yaşanabilir bir çevre bırakmamız gerek. Bu düşünce ile arıtma tesisin kurduk. Şu an arıtma tesisimiz yetersiz bu konuda destek talep ediyoruz. Enerjide sıkıntımız çok. TRT payı olarak kesilen yüzde ikilik pay sanayicilerimize çok ağır geliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Türkiye için özellikleri olan bölgelerdir. Bölge insanını işe-aşa kavuşturmamız gerek. Onun için sürdürülen teşviklerin 10-15 yıl daha sürdürülmesi ve yeni teşviklerin yapılması gerekir” dedi.

Verimlilik toplantısında en son olarak konuşan Bakan Çağlayan da “ Verimlilik 5 yıl öncesine kadar Türkiye’nin gündeminde yoktu. Verimliliğin ne olduğunu hiçbir sanayici arkadaşımız bilmezdi. 5 senede çok önemli mesafeler kat ettik. Bugün Türkiye ekonomisi dünyanın 16., Avrupa’nın da 6. büyük ekonomisi. Bizim bakanlık olarak 3 Y ilkemiz var Yüksek Rekabet, Yüksek Teknoloji ve Yüksek Katma Değer. Ben diyorum ki Türkiye’de işsizlik yok. Gazeteci arkadaşlar ‘Bakan uzayda mı yaşıyor?’ diyorlar. Türkiye’de milyonlarca işsiz var. Öte taraftan binlerce yüzbinlerce işyeri gazetelere ilanlar vererek işçi arıyorlar. Peki bu neden böyle oldu? Üniversiteler Türkiye gerçeklerine göre elemanlar yetiştirmediler. Yani YÖK, yok etti. Yüzbinlerce gencimiz işsiz dolaşırken işverenlerimiz kalifiye eleman bulamıyor. İşte bugün burada yaptığımız bu toplantı ile amacımız Malatya’nın gerçek ihtiyaçlarını ve sorunlarını tespit edip bunlara yönelik çalışmalar yapmaktır." dedi.

Çağlayan, "Milli Prodüktivite Merkezi olarak Malatya'da olduğu gibi birçok ilde çalışma yapıp, o ilin önce MR'ını çekiyoruz. Sonra önerilerimizi sunuyoruz. Çünkü, önce teşhisi koyup sonra tedavi yaparsanız daha başarılı olursunuz. İyi üretim ile iyi pazar bulunur. Eğer siz iyi üretemezseniz, Hans gelir ülkenize, ürününü satar. Mesela, Malatya sadece kayısıyı kurutmamalı. Kayısı sanayi ürünü haline getirilmeli. Yenilik, teknoji ve çeşitlilik uygulanırsa bu ürün daha çok değer kazanır" diye konuştu.

Programda Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cemal Akın, AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, Milli Prodüktivite Merkezi Başkanı Mustafa Derya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Erkoç, Milli Prodüktivite Merkezi Genel Sekreteri Kerim Ünal, iş dünyası adına İlsan Fabrikası'ndan Fatih Ilıcak ve Mimsan Fabrikası'ndan Ahmet İlhan'ın konuşmalarının ardından, proje kapsamında eğitim gören 17 engelliye katılım sertifikası ve projeye katkı sunan kurum ve kuruluşlara plaket verilmesi ile son buldu.

BORSA, AKP VE TSO..
Bakan ve beraberindeki heyet Malatya Ticaret Borsasını da ziyaret etti. Borsa başkanı Tahir Kalaycıoğlu bakandan Malatya İhracatçılar Birliğinin kurulması için destek istedi. Bakan Çağlayan’da "Malatya Ticaret Borsası bizim için çok önemli." dedi ve lisanslı depoların oluşturulması ile borsanın bir çok sorununun çözüleceğini söyledi.

Çağlayan, borsadan sonra AKP İl Merkezi'ne gitti. Burada da kayısı ürünlerinin oluşturduğu bir kokteyl paket hediye edilen bakan, bunun gün boyunca aldığı yedinci hediye olduğunu bildirdi ve Geldiğimden beri sağolsun 7-8 tepsi aldım sayılır. Ne kadar verseniz azdır, ne kadar versek azdır." dedi.

Malatya'da geleceği tayin edecek önemli toplantılar için bulunduklarını belirten bakan Çağlayan, AKP'de siyasete geç başladığını, daha önce bu partide yeralmadığına üzüldüğünü de söyledi.

İSTİŞARE TOPLANTISI..
Bakan ve beraberindeki heyet Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan istişare toplantısına da katıldı.

Bakan, burada yaptığı konuşmada, organize sanayi bölgelerinin kuruluşu ile ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını ifade ederek, "Türkiye yeni Organize Sanayi Bölgesi Kanunu'na kavuşacak. Ne yaptık? Şunu yaptık. Sadece buralar organize sanayi bölgesi ile sınırlı kalmayacak. Bir kere organize sanayi bölgeleri de belli bir oranda, belli bir alanda ticaret, sağlık
ve eğitim gibi alanlarda ayrılıyor. Yer seçimleri yönetmeliğini değiştirdik. 1997 yılında organize sanayi bölgesi olmak üzere bakanlığımıza müracaat etmiş, halen devam eden organize sanayi bölgeleri var. Allah'tan korkmak lazım. 11 sene önceki yapacağınız ne yatırım, ne yatırımınızın şekli kalmıştır. 11 sene önce, bana göre milattan önceden bahsediyoruz. Şimdi 23 yer seçimi heyetini 9'a düşürdük. Kurumların bu konudaki görüş verme süresini 1 ayla sınırlandırdık. 1 ay içinde kurum görüşünü verdi verdi. Vermedi, görüşünü olumlu vermiş olarak kabul edeceğiz. Organize sanayi bölgelerini şimdi ihtisas organize sanayi bölgelerine çeviriyoruz. Önümüzdeki dönem artık sektörel alanların tayin edildiği, sektörel organize sanayi bölgelerinin oluştuğu bir model ile karşı karşıya kalacağız" ifadelerini kaydetti.

"BAŞKA BİR ARAYIŞ" TAVSİYESİ..
Tarımsal birlikler ile ilgili olarak da konuşan Bakan Çağlayan, "Birlikler konusunda devletimizin çok büyük kaynakları heba edilmiştir, heba olmuştur. Bunun altını çizerek söylüyorum. Bugün Kayısı Birlik, kendi borçlarını ödeyemez hale gelmiştir. Size şunu çok net söyleyeyim, ben 27 sanayicilik yaptım. Bir şirkette, eğer şirket zarar ederse, şirket sıkıntıya girerse, o şirketin yönetimi, o şirketin genel müdürü, o şirketin ortakları o gelen her türlü problemi karşılamak mecburiyetindedirler. Bu noktada maalesef verilen borcu bile ödeyemez hale gelmiş, başka bir birlikten alınan parayı da ödeyemez hale gelmiş. Onun için size bu konuda tavsiyem, başka bir arayışa girmenizdir. Yeniden yapılandırma ile ilgili olarak Dünya Bankası'ndan verilen müddet de zaten bu yıl sonunda bitiyor. Maalesef, Kayısı Birlik için söylemiyorum. Bir çok birlik için söylüyorum. Bunlar iyi yönetilememiştir, iyi idare edilmemiştir. Buralara hatıra binaen lüzumsuz sayıda insan almıştır ve iyi politikalar da geliştirilememiştir" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız