SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Farklı Olanla Birlikte Yaşamayı Öğrenecekler"

0
Güncellendi - 2016-12-10 02:57:32
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Kent Konseyi Engelliler Çalışma Grubu toplumda engelliler hakkında farkındalık yaratmak ve toplumu engellilere adapte etmek adına “Farklı Olanla Birlikte Yaşamak” konulu konferanslar düzenliyor.

Bu kapsamda hafta içerisinde Malatya Fen Lisesi, Malatya Anadolu Lisesi ve Hacı Ahmet Akıncı Anadolu Lisesi’nde verilen konferanslara 400’e yakın öğrenci ve sunumlarını yapmak emekli Milli Atlet Ramazan Cuğlan ve PDR Öğretmeni Nurettin Kaplan katıldı.

Malatya Fen Lisesi’nde verilen konferansta görüşlerini dile getiren Büyükşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdullah Pektaş, Engelliler adına il içerisinde birçok program yaptıklarını engelli dernekleri ile bir araya gelerek istişare toplantıları düzenlediklerini fakat bunların yeterli olmadığını düşünerek okullarda da program yapmayı uygun gördüklerini söyledi.

Pektaş, “Bu programla geleceğimizin garantisi olan siz gençlerin toplumumuzda yer alan engellilerin farkına varması ve geleceği engellilerimize göre dizayn etmesi amaçlanmıştır.”dedi.

Malatya Büyükşehir Kent Konseyi Engelliler Çalışma Grubu Temsilcisi Seyit Soner Yılmaz, Malatya’da 70 bine yakın engelli vatandaşın yaşadığını ve birçoğunun toplum içine çıkmadığını bunların en büyük sebebinin ise sağlıklı insanların engellilere bakış açısının neden olduğunu söyleyerek toplumdaki bu algıyı kırmak ve toplum içerisinde engellileri diğer sağlıklı insanlardan farklı görmemek adına bu tür konferansları hazırladıklarını söyledi.

Yılmaz, “Bizlere fırsat verildiğinde birçok alanda başarılar sağlıyoruz fakat toplum bizi tanımıyor. O yüzden öncelikle geleceğin yöneticileri olan sizlerden başlamak istedik.” dedi.

Ramazan Çuğlan, Amaçlarının sağlıklı insanların empati kurarak engelli vatandaşları anlaması ve ona göre hareket etmesi olduğunu söyleyerek, sağlıklı olan herkesin bir engelli adayı olduğunu ve bu anlamda engelli vatandaşları normal sağlıklı vatandaşlardan farklı görmemeleri gerektiğini söyledi.

PDR öğretmeni Nurettin Kaplan, “Görme engelli olduğum için hayatımın ilk yıllarından itibaren çok sıkıntılar yaşadım özellikle okul hayatında yaşadığım sorunlar beni hayattan soğutmak yerine daha çok hayata bağladı ve buralara kadar geldim. Bizim sizden tek beklentimiz bizi sağlıklı insanlardan farklı görmemeniz ve bizlere acımamanız. Çünkü bizim diğer insanlar hiçbir farkımız yok.” dedi.

Kaplan, “Günümüzde Malatya Büyükşehir Belediyemiz tarafından çok güzel çalışmalar yapılmakta engellilerin eksiklikleri giderilmekte toplu taşıma araçlarındaki veya trafik ışıklarındaki sinyalizasyon yöntemleri bizim hayatımızı daha da kolaylaştırmakta. Fakat bunlar bazı yerlerde yetersiz kalabiliyor. Bizim sizlerle bir araya gelmemizin sebebi de bu aslında geleceğin yöneticiler olan sizlerin engellilere bakış açısını geliştirmek veya geliştirmek.” dedi.

Konferanslarla ilgili görüşlerini dile getiren Malatya Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Mehmet Özgür, Konferanstan sonra hayatının en önemli derslerinden birini aldığını ve bu farkındalığın toplumun her kesimine verilmesi gerektiğini dile getirerek Malatya Büyükşehir Kent Konseyi’ne teşekkür etti.

Farkındalık konferanslarına katılan öğrenciler Milli Atlet Ramazan Cuğlan ve PDR Öğretmeni Nurettin Kaplanla beraber çeşitli etkinlikler yaparak, konu ile ilgili hocalarımıza çeşitli sorular yönelttiler. Öğrenciler verilen konferansların sonunda okul bahçelerinde kurulan engelli parkurlarında baston ve tekerlekli sandalye ile parkuru tamamlaya çalıştılar.

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

kentkonseyi

kentkonseyi3

kentkonseyi4

kentkonseyi1

kenkonseyi1

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız