SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fatura Arttı Ama..

A- A+ PAYLAŞ

Yerli kaynakların kullanılması yerine ithal olduğu gerekçesiyle yapılan eleştirilere rağmen, yöneticiler tarafından “Ucuz ve hava kirliliğini önleyeceği” gerekçesiyle ilimize getirilen ve geçtiğimiz yıldan itibaren kullanılmasına başlanılan doğalgaz, vatandaşın ucuza ısınma hayalini yok ettiği gibi binalarda uygulaması zorunlu olan Isı Yalıtım Sisteminin standartlara uygun olmadığını da ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz yıl aynı dönemlerde 200- 250 YTL arası gelen faturalar bu yıl 600-800 YTL arasında gelmesine rağmen ısınma ihtiyacını karşılamıyor. Bu durumda vatandaşlar arasında farklı yorumlara neden oldu. Geçtiğimiz yıl aynı miktarda yaktıkları ve iki misline yakın fiyat ödemelerine rağmen doğalgazla ısınamayan vatandaşlar; “Malatya’ya gelen doğalgazın kalitesinde bir düşüş mü veya yeteri kadar basınç verilmiyor mu?” Sorusunu sormaya ve sorgulamaya başladılar.

Vatandaşların bu sorgusuna ilgili teknik yetkililer “Doğalgazın tek merkezden tüm Türkiye’ye dağıtıldığını ve kalitenin standart olduğunu, ancak vatandaşların şikâyetlerinde de haklılık olduğu söylediler.” Teknik yetkililer doğalgazla ısınamamanın birincil nedenlerinin üretilen binalarda “Isı Yalıtım Yönetmeliğinin” standartlara uygun olmadığını ve Belediyenin de bu konuda yeterli denetimi yapmadığını söylediler. İkincil olarak da yüzde 80’lere ulaşan zamlar karşısında tasarrufa yönelme arayışları oldu, bu tasarruflarda ısınmayı olumsuz etkiledi.

Kullanılmasına geçtiğimiz yıl başlanılan ve bu yıl kullanıcı sayısının 50.000’lere ulaştığı doğalgaz, gerek yapılan zamlar gerekse de gerektiği gibi ısıtma yapmaması nedeniyle abonelerini perişan etti. Aboneler, “Geçtiğimiz yıl aynı dönemlerde aynı miktarda doğalgaz kullandığımız zaman çok güzel ısınıyorduk. Ama bu yıl aynı miktarda yakmamıza rağmen ısınamıyoruz. Faturalar neredeyse iki misline yaklaştı. Devlet bizi bu konuda da yolunacak kaz haline getirdi. Acaba kullandığımız doğalgazın kalitesinde bir düşüş mü var veya basınç sisteminde bir eksiklik mi var?. Bunları bir an önce açıklamaları gerekir.” diyerek dert yandılar.

Konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz teknik yetkililer de “Vatandaşların şikayetlerine katılmamak elde değil, yani vatandaş haklı. Ama sorun doğalgazın kalitesiz olmasından kaynaklanmıyor. Çünkü doğalgaz tüm Türkiye’de tek merkezden dağıtılıyor. Sorun kaliteden değil. Basınçla ilgili olarak bizlere de şikâyet geliyor, ama şu an elimizde net bir bilgi yok. Araştırılması gereken bir konu, ısınamamanın birincil sorunu olarak üretilen binaların Isı Yalıtım Yönetmeliği standartlarına uygun olmamasından kaynaklanıyor. Maalesef Belediye İmar Müdürlüğü yetkilileri de bu konuya duyarlı değil. Biz teknik elemanlar hesaplamaları Isı Yalıtım Yönetmeliği doğrultusunda yapıyoruz. Ama gelen zamlar nedeniyle tasarrufa yönelen doğalgaz kullanıcıları konutun tümü yerine tek bir odayı kullanıyor, diğer odaların yanmaması da alt-üst ve yan katları etkiliyor ve doğal olarak ısınılamıyor ve en büyük kayıp bundan kaynaklanıyor. Binalarda ki ısı kayıplarının azaltılmasına, enerji tasarrufu sağlanmasına ve uygulamaya dair usul ve esasları düzenlemektir.”

ISI YALITIM YÖNETMELİĞİ
10.7.2004 tarih ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki belediyeler dahil olmak üzere, bütün yerleşim birimlerindeki tüm binalarda uygulanması yasal zorunluluk haline getirilen Isı Yalıtım Yönetmeliğinin sadece ısıtılmasına gerek duyulmayan “depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl ve benzeri binaları kapsamıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız