SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fazla Kilo Kemikleri Eritiyor

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:32:01
Fazla Kilo Kemikleri Eritiyor
A- A+ PAYLAŞ

Vücutta pek çok sistemi olumsuz etkileyen obezite, kemiklerde de önemli hasara yol açıyor. Aşırı kilolu insanların kemiklerinde yağ hücreleri oluşuyor ve kemikler daha kırılgan hale geliyor.

Şişman insanlarda kemik kırığı riskinin arttığını belirten Op. Dr. Arda Çınar, obezite ve osteoporozun (kemik erimesi) günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını söyledi.

Obezitenin iskelet yapısı üzerindeki olumsuz etkisi; kemik oluşumundan sorumlu olan kemik iliği hücrelerinin yerine yağ hücrelerinin geçmesi ve kemiğin gücünü kaybetmesi olarak özetleniyor. Aşırı kilolu ve osteoporozu olan kişilerde kemik iliği yağ oranının normalin çok üzerinde çıkmasının bu durumla açıklandığını vurgulayan Dr. Çınar, “Bu durum kalça kemiği ve omurga kemiklerinde yapılan radyolojik taramalarda kemik yoğunluk değerlerinin düşmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu da kemikte güç kaybına, kırık oluşma riskinin artmasına yol açmaktadır” dedi.

KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Menopozdan sonra görülebilen postmenopozal kemik erimesinde, obezitenin kemik mineral yoğunluğuna etkisinin araştırıldığını belirten Çınar, “Ancak günümüzde yapılan bilimsel çalışmalarda aşırı kilolu kişilerde yüksek oranda yaşa göre kemik yoğunluğu azalması olduğu görülmektedir” diye konuştu ve özellikle hareketsiz yaşam şekli bulunan kadınların kemik mineral yoğunluğu kayıpları için risk taşıdığına dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından osteoporoz için altın standart olarak kabul edilen yöntemin DEXA (kemik ölçümü) ve kırık varlığı/yokluğunun birlikte değerlendirilmesi olduğunu bildiren Dr. Çınar, tedavide öncelikle obezite kontrolünün gerektiğini söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız