SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Federasyon Toplanmış, Görüşmüş!..

A- A+ PAYLAŞ

Hürriyet'in yayınladığı, Malatyaspor'un "şike" mağduru olduğu yolundaki belgeler ve iddialarla ilgili aynı gazetenin bugünkü sayısında, bu haberin yankıları ve diğer detaylar yeraldı.

* Yazdığım mektubu hiçbir yere vermeyeceklerdi
DENİZLİSPOR yönetimine Süper Lig’i karıştıracak faksı çeken ve şike parasını isteyen Prag’da yaşayan Özcan Kore, sadece Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Kore, bu konuyla ilgili son kez açıklamada bulunacağını ve yıprandığını belirterek, şöyle konuştu: "Denizlispor-Fenerbahçe maçından sonra yeşil siyahlı kulübün yöneticileri olduğunu söyleyen kişiler beni telefonla aradılar. Benim Denizlispor’dan 400 bin Euro civarında para aldığımı ve niçin aldığımı sordular. Bende böyle birşey olmadığını söyledim. Bana, ’Biz yönetimle bu konuda hesaplaşmak istiyoruz. Bize böyle bir faks yazıp yollarsan biz de o zaman hesap sorabiliriz’ dediler. Zan altında kaldığım ve bundan kurtulmak için böyle bir mektup yazıp faksladım. Faksladığım mektubu hiçbir yere vermeyeceklerini söylediler. Beni kullandılar."

* Gereken Yapılacak
FUTBOL Federasyonu dünkü olağan toplantısında gazetemizde çıkan şike haberini masaya yatırdı. Haluk Ulusoy başkanlığında gerçekleştirilen ve 7.5 saat süren toplantının ardından bir açıklama yapan başkanvekili Kemal Kapulluoğlu, "Göreve geldiğimizden bu yana önümüze gelen her dosyayı inceliyoruz. Çıkan her haber bizim için ihbar sayılır. Hürriyet gazetesinde çıkan Malatyaspor, Gaziantepspor ve Denizlispor’u ilgilendiren haberler konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Bizim de kurullarımız var. Konuyu hukuk kurulumuza gönderdik. Hukuk kurulumuz, gereken araştırmayı ve soruşturmayı gerçekleştirdikten sonra ne gerekiyorsa o yapılacak. Tekrar toplanır ve kesin kararımızı kamuoyuna duyururuz" dedi.

* O maçta Homola’nın ayağına kramp girdi
ÇEK futbolcuların şike yaptığı iddia edilen Gaziantepspor maçında Malatyaspor’un teknik direktörü olarak sahaya çıkan Ümit Kayıhan, "Ben oyuncularımın böyle bir olaya karıştıklarına inanmıyorum" dedi. Kayıhan, Michalek’i formsuz olduğu için oynatmadığını söylerken, o maçta şans verdiği 3 Çek futbolcu ve Macar Toth Balasz’la ilgili olarak şunları söyledi: "Macar Toth’un performansından memnunum. Masek golü olmayan bir santrfor ama iyi niyetliydi. Homola çok iyi bir stoper. Ancak o günkü performansı diğer maçlara nazaran daha düşüktü. 90 dakika boyunca ayağına hep kramp girdi. Ben bunu havanın sıcaklığına bağladım. Senkerik ise son 15 dakikada oyuna girdi. Benim hala art niyet düşüncem yok." Malatya’da yayın yapan Er TV’nin Spor Müdürü Mehmet Türel, "Çek futbolcular, Gaziantep maçında hiçbir varlık gösteremedi" yorumunu yaptı.

* Gökmen Kore Kimdir?
ŞİKE skandalında adı geçen Malatyaspor’un Çek futbolcularının tercümanı Gökmen Kore (fotoğraftaki şahıs), bir dönem G.Saray’da da forma giymiş eski bir futbolcu. 1 Ağustos 1977’de İstanbul’da doğan Kore, 1999 yılında Çek Cumhuriyeti’nin Boby Bruno takımında futbola başladı. Kısa zamanda adından sıkça söz ettiren Kore, Fatih Terim’in isteği doğrultusunda G.Saray’a transfer oldu. Dönemin ’efsane’ olarak adlandırılan kadrosunda pek fazla varlık gösteremeyen Gökmen Kore, Ömer Kaner’in çalıştırdığı Polonya’nın Pogon takımına transfer oldu. Bu takımda da tutunamayan Kore, bir sonraki sezon ikinci ligde mücadele eden Altay’a transfer oldu. Sezon ortasında takımdan gönderilen Gökmen Kore, Çek Ligi’de orta sıralarında mücadele eden birkaç takımda daha oynadıktan sonra 2004 sezonunda aktif futbol yaşantısına genç yaşında veda etti.

* Ne Dediler?
Adnan ÖLMEZ

(Samsunspor eski Başkanı)

FEDERASYONUN elinde yazılanlardan daha sağlam kanıtlar olduğu halde bir şey yapılmıyor. Olaylar artık varsayım olmaktan çıktı. Sağır sultan bile Türkiye’de şike, teşvik primi gibi olayların olduğunu biliyor. Türkiye’de İtalya’daki savcıların elinde olan belgelerden daha sağlam belgeler var. Ama bunları ortaya dökecek yürek gerekir. Bu yapı kurumsallaşmış. Sektör haline gelmiş. Büyük rantlar dönüyor.

Kimse leke sürmesin

Bülent MAMATOĞLU

(G.Antepspor Başkan Vekili)

BİZ Malatyaspor’u bileğimizin hakkıyla yendik. Başka iddialarla ilgili olarak bilgimiz yok. Gaziantepspor’un şanlı tarihinde leke olmamıştır, bundan sonra da asla olmayacak. Kimse haklı galibiyetimize leke sürmeye çalışmasın. Başka takımlarla ilgili iddialar varsa, konu araştırılsın, bulunsun. Herkes kapısının önündeki pisliği temizlesin. Biz bu konunun asla tarafı olamayız.

Malatya maçının üzerine gidilmeli

Servet CAN

(Diyarbakır Başkanı)

BİZİM de kaygılarımız vardı. Takım ismini vermek istemiyorum. Futbolcu gol atıyor sevineceğine üzülüyor. Bu gibi durumların üzerine gidilmeli. Sonuçta hak yerini bulsun. Bu yıl en çok mağdur edilen Diyarbakırspor oldu. Sesimizi de çıkaramadık. Malatya maçının üzerine gidilmeli, kim ne yapıyorsa cezasını çekmelidir.

* Şike iki kez belgelendi

1989-90 sezonunda Malatyaspor 18 takımlı ligde 14. sırayı alarak 2. lige düştü. Sarı kırmızılılar Adana Demirspor-Boluspor maçı için ihbarda bulundu. TFF’nin şike araştırma kurulu lig bittikten altı ay sonra "şike yapılmıştır" kararına vardı. Ancak, TFF herhangi bir işlem yapmadı. Malatyaspor

2. ligde oynamak zorunda kaldı. 1963-64 sezonunda Kasımpaşalı futbolcular Karşıyaka maçında para alıp şike yaptıklarını itiraf edince İzmir takımı ligden düşürülür. Karşıyaka idare mahkemesine başvurunca 2 yıl süren bir hukuki maraton başlar. Kasımpaşalı oyuncuların şike itirafında bulunmak için Beykoz’dan para aldıkları açığa çıkar. Karşıyaka 1966’da 1. lige geri döner.

* TCK’da şike yok

ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Doç.Dr. Nadi Günal, Türk Ceza Kanunu’nda "şikeye ilişkin" herhangi bir tanım ve hüküm bulunmadığını kaydetti. Doç. Dr. Günal, İtalya’da son yaşanan şike olayı ve verilen karar üzerine, bu konuya ilişkin bir çalışma yaptığını ifade ederek, "Söz konusu olay ve yargının kararlarını, İtalya’dan istedik. Bunun hukuksal incelemesini yapıp, Türkiye’de de böyle bir sistemin kurulması için bir çalışma gerçekleştirerek Spordan Sorumlu Bakanımız sayın Mehmet Ali Şahin’e sunacağız" dedi.

* Şahin: Olayın üzerine gideceğiz
DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, şike iddiaları ile ilgili yaptığı açıklamada, "Futbol Federasyonu, gazetelerde çıkan haberleri ihbar kabul edip, şike takip komisyonu kurmalı ve üzerine ciddiyetle gitmeli" dedi. Şahin, "Bizde spor mahkemesi yok diye bu olayın üzerine gidilmeyecek anlamı çıkmasın. Bugüne kadar basında çıkan haberleri ihbar kabul ederek Futbol Federasyonu’ndan işlem yapılmasını isteyeceğim. Gerekirse Başbakanlık Teftiş Kurulu’na da aynı dosyayı göndereceğim" dedi.

* Diğer haberler
Bu arada konuyla ilgili olarak ajanslarda yeralan haberlere göre ise, Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı iddialarla ilgili soruşturma başlattı. Denizlispor'un iddiaların odağındaki başkanı Ali İpek ise, şike iddialarını yalanladıktan sonra Malatyaspor'un 1-0 yenilerek küme düştüğü Gaziantepspor maçının görüntülerinin de izlenip, yorumlanmasını istedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız