SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Federasyondan Alınsın'

A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, futbol kulüplerinin sigorta prim borçlarının Futbol Federasyonu'ndan alınması gerektiğini söyledi.

CHP Malatya Milletvekili Aslanoğlu konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in yanıtlaması istemini içeren bir soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

Aslanoğlu'nun önergesi, konuşması ve bakanın yanıtı TBMM tutanaklarında şöyle yeraldı:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer Dinçer tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını arz ederim.Saygılarımla.
Ferit Mevlüt Aslanoğlu
Malatya

Türkiye Futbol Liglerinde 134 futbol takımımız mücadele etmektedir. Bu kulüplerimizin,

1) Sigorta primi borcu var mıdır? Sigorta primi borcu olan kulüplerimiz hangileridir ve her kulübümüzün borcu ne kadardır?

2) Dernekler Kanunu hükümleri uyarınca yönetilen kulüplerimizin tüm yöneticilerinin sigorta primi borçları nedeniyle 6183 sayılı yasa hükümlerine tabi olması sizce adil midir?

Kütahya Milletvekili Profesör Doktor Alim Işık'ın (6/1884) esas no.lu sözlü soru önergesine cevap: BAĞ-KUR sigortalılarımızın birikmiş borçları en son 2008 yılında yapılandırılmıştır. Prim yapılandırmaları veya bilinen adıyla prim aflarının, primlerini zamanında ödeyen işveren ve sigortalılarımız açısından bir haksızlığa yol açtığı kuşkusuzdur. Ancak sigortalılarımızın birikmiş borçlarının 6183 sayılı Kanun'a göre tecil ve taksitlendirme yoluyla otuz altı aya kadar taksitle ödeme imkânları bulunmaktadır. Prim ödemelerinde gecikmeye giren ilk üç ay için yüzde 3 olarak uygulanan gecikme cezasının yüzde 2'ye indirilmesine yönelik bir çalışmamız da tamamlanmıştı hatırladığınız gibi. Bunların dışında yeni bir prim yapılandırması çalışmamız bulunmamaktadır.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Borç 10 lira Sayın Bakan, faiz 30 lira.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ÖMER DİNÇER (Devamla) - Çok haklısınız.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Evet, borç 10 lira, faiz 30 lira.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ÖMER DİNÇER (Devamla) - Çok haklısınız ancak vatandaşlarımızın ve özellikle prim mükelleflerinin bu konuda hassas davranmalarında ve primleri vaktinde ödemelerinin teşvik edilmesinde ben yarar görüyorum.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Kendisinin değil, çoluk çocuğunun günahı ne Sayın Bakan?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ÖMER DİNÇER (İstanbul) - Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun (6/1981) esas no.lu sözlü soru önergesine cevap:

Türkiye futbol liglerinde yer alan futbol takımlarından 278 kulübün toplam borcu 71 milyon 130 bin 706,32 Türk lirasıdır. 123 kulüp, borçlarını 5766 sayılı Kanun'a göre taksitlendirmesine karşın, 15 tanesinin taksitlendirmesi devam etmektedir. 26 kulüp, borçlarını 6183 sayılı Kanun'a göre taksitlendirmiş, bunlardan 15 kulübün taksitlendirmesi devam etmektedir. 2 kulübün borçları 5510 sayılı Kanun'a göre yapılandırılmıştır. 48 kulübün üst düzey yöneticileri hakkında icra takibine başlanılmış, diğerlerinin ise tüzel kişiliği hakkında icra takibi devam etmektedir. 5510 sayılı Kanun'un 88'inci maddesi gereği, tüzel kişiliği haiz işverenlerin üst düzeyindeki yönetici ve yetkilileri ile kanuni temsilcileri kurumumuza olan sigorta prim borçlarından dolayı sorumlu tutulmaktadırlar.
Sayın Aslanoğlu, buyurun efendim.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakan, Dernekler Kanunu'na göre yönetilen bir kulüpten, burada onuruyla, şerefiyle yöneticilik yapanlardan, 6183'e göre para tahsil etmek büyük haksızlıktır. Muhatabınız kulüpler olmamalı, muhatabınız Futbol Federasyonu olmalı. Futbol Federasyonu nasıl futbolcu alacaklarıyla ilgili önlemleri alıp onlara ödüyorsa, aynı şekilde sosyal güvenlik primlerinde muhatabınız Futbol Federasyonu olmalıdır.

Sayın Bakan, büyük bir haksızlıktır, onuruyla, şerefiyle görev yapan bu insanları mal varlığıyla cezalandırmak büyük bir haksızlıktır. Bu nedenle, 1 lira anapara, 3 lira faiz Sayın Bakan, büyük bir haksızlık yapıyorsunuz. Bir tane daha kulüp yöneticisi bulamayacaksınız. Bu nedenle, başka bir çözüm bulmanız lazım. Bu uygulamayı, Dernekler Kanunu'na göre yönetilen kulüplerde 6183'e göre para tahsil etmeyi, hakikaten garipsiyorum. Ya kulüpleri başka bir hukuki koşula getirin ve burada insanları değil… Adam beş yıl önce yöneticilik yapmış, çekmiş gitmiş, siz bundan 5 yıl sonra para istiyorsunuz. Böyle bir haksızlık olmaz Sayın Bakan, bunun önlemi alınmalı.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Spor kulüpleri, Sayın Bakan, sizden cevap, bir haber bekliyor. Herkes icralık, Malatya Sporda 328 kişi… Yazık değil mi bu insanlara?

BAŞKAN - Buyurun Sayın Bakanım.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ÖMER DİNÇER (İstanbul) - Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri; tekrar sizleri saygıyla selamlıyorum.

Şimdi, öncelikle bir iki konu hakkında ayrıntılı bilgi vermek gerektiği kanaatindeyim. Tabii, biz, spor kulüplerimizi veya derneklerimizi ifade ettiğiniz maksatla mağdur etmek istemeyiz ama şunu da belirtmekte yarar var…

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakan, mağdur oldular...

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ÖMER DİNÇER (Devamla) - Şimdi, mevcut kanunlar var arkadaşlar. Bu kanunlar değişmediği müddetçe biz o kanunu uygulamakla mükellefiz. Eğer bugün biz bu kanunu uygulamayacak olsaydık, çok haklı olarak bize "Bu kanunları niçin uygulamıyorsunuz?" demek gibi bir hesap sorma özelliğiniz de olacaktı.
Şimdi, ben, kanunları uyguluyorum. Hiç kimse benim kanunları uyguladığım için bana herhangi bir ithamda bulunmamalıdır.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Ama çözüm yolu değil…

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ÖMER DİNÇER (Devamla) - Ama daha da önemlisi, başka bir şeyi de hep beraber kendimize sormalıyız. O da şu: Herhangi bir yerde, iş yerinde ne olursa olsun bir çalışanımız var. O çalışanın çalışma şartları kayıtlı. Bunun tahakkuku bize bildiriliyor ve bunun primi kendisinden kesildiği hâlde bize yatırılmıyorsa bunu yatırmayan yöneticilerin ve sorumluların hiçbir hesabı olmamalıdır veya onlara hiçbir hesap sormamalı mıyız biz? Bir şekilde…

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Federasyon, federasyon Sayın Bakan…

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ÖMER DİNÇER (Devamla) - Bir şekilde, biz, işverene nasıl hesap soruyorsak işçimizin hakkına mâni olan insanlara da kim olursa olsun ve hangi seviyede olursa olsun hesap sormalıyız. O açıdan bakıldığında, doğrusunu söylemek gerekirse, ben, o konularda Sosyal Güvenlik Kurumunun prim tahsilatını toplarken hassas davranmasının çok haklı bir davranış olduğunu ve sizlerden de bu konuda destek beklediğimizi ifade etmek istiyorum.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Efendim, biz "Almayın." demiyoruz ama muhatabınız federasyon olsun.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ÖMER DİNÇER (Devamla) - Düşünülebilir, onlar ayrı.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - "Düşünülebilir." değil, ocaklar yıkıldı."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız