SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fehmi Gür'ü Anma Toplantısı

A- A+ PAYLAŞ

Arapgirli Halk Şairi Fehmi Gür, vetanının 25. yıldönümü dolayısıyla Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen bir programla anıldı.

Anma programı ile ilgili olarak Belediye Basın Bürosu'nun yayınladığı bülten şöyle:

"Arapgirli Halk Şairi Fehmi Gür, vefatının 25. yıldönümünde Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen bir Panel’le anıldı.

İl Özel İdare Salonu’nda düzenlenen Panel’e Belediye Başkanı H.Cemal Akın da katıldı.

Merhum Fehmi Gür ile ilgili görüş ve düşüncelerin dile getirildiği Slayt Gösterisiyle başlayan Programda Belediye Başkanı H.Cemal Akın bir konuşma yaptı.

Fehmi Gür’ün bir şiiriyle konuşmasına başlayan Belediye Başkanı H.Cemal Akın, ölümünün 25. yıldönümünde Halk Şairi Fehmi Gür’ü rahmetle andığını söyledi.

Belediye olarak sosyal ve kültürel faaliyetlerde bir yandan güncel konularla ilgili etkinlikler düzenlediklerini belirten Başkan Akın, bir yandan da Malatya’nın yetiştirdiği kültür, sanat ve edebiyat alanındaki önemli şahsiyetleri anmak amacıyla da programlar düzenlediklerini kaydetti.

Belediye olarak Fehmi Gür’ün hayatı ve şiirleri ile ilgili 2 ciltlik bir eser yayınladıklarını, vefat yıldönümlerinde anma programları düzenlediklerini de belirten Başkan Akın, Fehmi Gür’ün Malatya ve Türkiye için önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Başkan Akın, “Vefatının üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen Fehmi Gür’ün hala gerektiği kadar tanınmadığı ve anlaşılmadığı kanaatini taşıyoruz. Rahmetli halk şairimizin gözleri görmezdi. Ama gönül gözü o kadar açıktı ki, bizi bize en güzel şekilde, şiir diliyle anlatan nadide şairlerimizden biriydi. Saf ve samimi olduğu kadar, soyut konuları, içinde kopup gelen duyguları güzel bir Türkçe ile terennüm etmiş, inançlı, doğru sözlü ve samimi bir şairimizdi. Gönül gözüyle gördüklerini, hissettiklerini kağıda dantel gibi işlemişti.

20. yüzyılda Arapgir’in yetiştirdiği büyük halk şairi Fehmi Gür, dil ve edebiyatımıza binin üzerinde şiir kazandırmış müstesna bir şahsiyettir. Edebiyat dünyasında yeterince tanınamaması, sanırım yaşadığı yıllarda kendisini geniş kitlelere tanıtacak aydınlarla karşılaşmamış olmasından ileri gelmektedir. Şairi, unutulmuşluğun kaderinden kurtarmak, gelecek kuşaklara tanıtmak ve böylece şairimize olan vefa borcumuzu gecikmeli de olsa ödemek bizler için bir görev olmuştur” şeklinde konuştu.

Konuşmasına programdan dolayı Malatya Belediyesi’ne teşekkür ederek başlayan Bahattin Gür, Fehmi Gür’ün özürlü bir insan olduğunu, ancak özrünü hissettirmeyecek kadar zeki ve üretken birisi olduğunu söyledi.

Babası Fehmi Gür’ün hayatını üç şey üzerinde yoğunlaştırdığını belirten Bahattin Gür, bunların Çocukları, çocuklarına barınak ve geçimini sağlamak üzere Arapgir Belediyesi’nden satınaldığı arazi ve şiirleri olduğunu belirtti.

Konuşmalardan sonra Şair Osman Kaya, Fehmi Gür için yazdığı şiiri okurken, sanatçı Yakup Fırat ise Fehmi Gür şiirlerinden bestelediği şarkıyı seslendirdi. Ayrıca Sunucu Bekir Şirin de Hasan Basri Tuncel tarafından Fehmi Gür için yazılan şiiri okudu.

PANEL…
Programın son bölümünde Panel’e geçildi. Daha önce katılacağı belirtilen Yrd. Doç.Dr. Ramazan Çiftlikçi mazeretinden dolayı Panel’e katılmazken, Yrd. Doç.Dr. M.Ünal Şahin, Gazeteci-Yazar Kamuran Sezer ve Nurettin Gür, Panel’e konuşmacı olarak katıldılar.

Panelde ilk olarak, aynı zamanda Paneli yöneten Yrd. Doç.Dr. M.Ünal Şahin konuştu.

Arapgir ilçesinin kültür hayatımıza önemli simalar yetiştirdiğini bunlardan önemli bir tanesinin de Halk Ozanı Fehmi Gür olduğunu söyleyen Yrd. Doç.Dr. M.Ünal Şahin, Fehmi Gür’ün diğer halk ozanlarından farklı olarak şiirlerini saz eşliğinde söylemediğini kaydetti.

Şahin, Fehmi Gür’ün şiirlerini genelde 10 konuda yazdığını belirterek, bu konu başlıklarının; Dini ve Tasavvufi, Zamanın kötülüğü ve bundan şikayet, aşk ve sevgi, ahlaki konular ve nasihat, milli konular, ayrılık ve gurbet, günlük ve toplumsal olaylar, bilginin önemi, tabiat ve güzellikleri ile iç dünyasındaki coşkular olduğunu söyledi.

Panelde ikinci olarak konuşan Gazeteci-Yazar Kamuran Sezer ise insanların birçok değerin kıymetini kaybettikten sonra anladığını belirterek, Fehmi Gür’ün de sağlığında anlaşılamadığını söyledi.

Fehmi Gür’ün eksikliğini vefat ettiği 1982 yılından beri hep hissettiklerini söyleyen Sezer, Fehmi Gür tarafından yazılan şiirlerin 1965 yılından 1982 yılına kadar sürekli olarak yayınlandığını, ayrıca 200’e yakın şiirini de bir kitapçık halinde yayınladıklarını bildirdi.

Halk Ozanı Fehmi Gür’ün en büyük arzusunun şiirlerinin bir kitapta toplanması olduğunu, bu arzusunun kendileri ve ardından da Malatya Belediyesi tarafından yayınlanan kitaplarla yerine getirildiğini söyleyen Sezer, bundan dolayı tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Son olarak konuşan Fehmi Gür’ün oğlu Nurettin Gür ise ağırlıklı olarak babasının bilinmeyen yönlerini anlattı. Babasının 1914 yılında dünyaya geldiğini, 3 yaşındayken yakalandığı hastalıktan dolayı gözlerini kaybettiğini, 13 yaşında da babasını kaybettiğini söyleyen Nurettin Gür, Fehmi Gür’ün hayatının zorluklar içerisinde geçtiğini söyledi.

1942 yılında Arapgir’in sorunlarını anlatmak için yürüyerek Ankara’ya gittiğini, daha sonra yine yürüyerek Urfa’ya gittiğini söyleyen Nurettin Gür, yazdığı şiirden dolayı zamanın Başbakanı İsmet İnönü’den teşekkür aldığını belirtti.

Panelin sonunda Sanatçı Yakup Fırat yine Fehmi Gür’ün şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendirdi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız