SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tatbikatı Bile Ürpertti

0
Güncellendi - 2016-03-24 22:01:37
Tatbikatı Bile Ürpertti
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, geniş katılımlı Doğal Afetler Arama Kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri Lojmanları'ndaki alanda yapılan tatbikata, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), 2. Ordu Komutanlığı, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü (İNOSAR), Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı arama ve kurtarma ekiplerinin yanı sıra 112 Acil Servis ile Polis ekipleri katıldı.

Yangın, asayiş ve deprem konularında gerçekleştirilen tatbikatta, özellikle depremde enkaz altında kalan yaralıları kurtarma sırasında gerçeği aratmayan görüntüler yaşandı.

Tatbikatı Vali Süleyman Kamçı, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 2. Ordu Komutanlığı Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş, İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, Emniyet Müdürü Ömer Urhal, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, bazı siyasi partilerin başkan ve yöneticileri ile çok sayıda vatandaş izledi.

“Depreme karşı tedbirli olmamız gerekiyor”

Tatbikat öncesi konuşan Vali Süleyman Kamçı, insanlığın en büyük problemlerinden biri olan tabii afetlerin hiç umulmadık zamanlarda ortaya çıktığını belirterek “Takdir edersiniz ki, tabii afetleri ortadan kaldırmamız mümkün değildir! Yapılması lazım gelen, bu afetlerden en az zarar ve ziyanla kurtulmanın yollarını bilmek ve muhtemel riskleri asgariye indirmek için azami tedbir almaktır” dedi.

Malatya’nın da deprem kuşağında yer alan illerden biri olduğunu hatırlatan Vali Süleyman Kamçı, “Geçtiğimiz günlerde Hekimhan ilçemizde meydana gelen deprem, Malatya’mızın da çok önemli bir deprem kuşağında bulunduğunu ve halkımızın depreme karşı tedbirli olması gerektiğini bir kez daha hatırlatmıştır. Sosyal yaşam alanında alınacak basit tedbirler belki de felaket anında hayatımızı kurtaracak kadar önem kazanacaktır. Bununla beraber doğal afetler ve ilk yardım konusunda eğitimli ve bilgili olmak, hem kendi hayatımızı hem de sevdiklerimizin hayatını kurtarmamıza vesile olacaktır” diye konuştu.

Çakır: Yerel yönetimler olarak ciddi çalışmalar yapıyoruz

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, deprem konusunda Malatya’da yerel yönetimler olarak ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Geçmişte yapılan dayanıksız yapı stoklarının kentsel dönüşümlere tabi tutulduğunu belirten Ahmet Çakır, “Bir yandan da yeni yapılan yapı ve konutların denetimiyle ilgili çok ciddi yasal düzenlemeler getirildi. Tabi yerel yönetimler olarak bizler ilimizin geleceğine yönelik her alanda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Depremle ilgili Türkiye’de 2’nci il olarak jeolojik çalışmaları tamamladık. İstanbul’dan sonra Türkiye’de büyükşehir olarak 2’nci il olduk. İmar planlarında şekillenecek yapı yoğunlukları, yükseklikleri tamamen bu jeolojik çalışma üzerine inşa edilecek. Bir can kaybının yaşanmaması için her türlü afete karşı, her türlü riske karşı hazır olmak zorundayız. Bu tür afetlere karşı bütün birimleriyle, bütün kurumlarıyla nasıl ve nerede duracağımızı, bunu ne kadar hızlı bir şekilde telafi edeceğimizi de bu tür tatbikatlarla göstermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ve tatbikat..

Konuşmaların ardından tatbikata geçildi. Senaryo gereği 6.5 şiddetinde bir deprem meydana geldi ve 3 evde ağır hasar oluştu. Bunun üzerine 2. Ordu Komutanlığı, AFAD, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, İNOSAR arama kurtarma ekipleri ile 112 Acil Servis, polis, jandarma ve gönüllülerden oluşan ekipler deprem bölgesine intikal etti ve enkaz altında kalan yaralıları kurtarmak için çalışma başlattı. Ekipler tarafında enkaz altında çıkartılan yaralılara ilk müdahale 112 acil servis ekipleri tarafından yapıldıktan sonra çeşitli hastanelere kaldırılırken, enkazda yağma yapan bir şahıs da yakalanarak gözaltına alındı. Tatbikat gereği, depremde otomobillerinde sıkışan 2 yaralı ile çıkan yangın sonucu evinin balkonunda mahsur kalan bir kişi kurtarıldı.

Bir saatten fazla süren tatbikatın ardından Vali Süleyman Kamçı ve 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun tatbikata katılan ekiplere teşekkür etti. Vali Süleyman Kamçı, “Umarız milletimiz bu tür felaketlerle karşılaşmaz ama biz de deprem bölgesinde olan bir ülke ve il olarak bu tür hadiselere de hazırlıklı olmalıyız. Tüm ekiplerimiz başarılı bir çalışma sergilediler. Ben bu çalışmaya katılan ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

b1

b2

b3

b4

b5

b6

b7

b8

b9

b9a

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız