SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Festival Açılışından Notlar

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Uluslararası Film Festivali’nin açılış gecesi İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Geceyi Kemal Sunal’ın oğlu oyuncu Ali Sunal sundu.

 

Cuma akşamı yapılan açılış töreninde tören salonu önüne kırmızı halı serildi ve konuklar kırmızı halı üzerinden salona geçti. Türkan Şoray ile Fatma Girik, Ayşen Gruda ile Erol Günaydın törenin yapıldığı kongre ve kültür merkezine beraber geldi. Gecede kırmızı halı üzerinde yıldızlar geçidi yaşandı.

 

Açılış gecesi töreni öncesinde kongre ve kültür merkezi kokteyl salonunda konuklara açık büfe ikramda bulunuldu.

 

Açık büfede en çok Malatya yemeklerine ilgi gösterildiği gözlendi.

 

Sinema Festivali’nin açılış gecesine AKP’li siyasiler yakın ilgi gösterdi. AKP Malatya Milletvekilleri Ömer Faruk Öz, Öznur Çalık, Mücahit Fındıklı, İhsan Koca, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata ve bazı ilçe belediye başkanları hazır bulundu.

 

Kokteyl salonunda festivale katılan sanatçılar İzzet Günay, Nehir Erdoğan ve Kenan Işık Malatya’dan katılan davetlilerle kısa sohbetler gerçekleştirdi. Kokteyl salonunda Kemal Sunal’ın oğlu Ali Sunal sıcak ve samimi sohbetleri ile ilgi odağı oldu.

 

Erol Günaydın: Kayısı Bahçelerini Görmekten Mutluyum

 

Türk sinemasının ustalarından Erol Günaydın törenin yapıldığı kongre ve kültür merkezine tekerlekli sandalye ile getirildi. Erol Günaydın kokteyl ve açılış töreninin yapıldığı salonda büyük ilgiyle karşılandı. Bu arada Erol Günaydın, törenin yapılacağı salona gelirken, ilerleyen yaşına rağmen neşesiyle dikkat çekti. Günaydın Malatya’da olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederken “Malatya’da sararmış yapraklarıyla dikkat çeken çok güzel kayısı bahçeleri gördüm. Çok güzel bir şehir. Burada olmaktan çok mutluyum’ dedi.

 

Festivalin Jüri Üyesi Malatyalı Sanatçı Nehir Erdoğan, salona gelişinde kendisine uzatılan mikrofonlara ‘Çok muhteşem bir atmosfer var. Her şey çok güzel. Bu festivalin memleketim Malatya’da olmasını ise anlatamam. Çok başka bir duygu’ diye konuştu.

 

Festivale katılan sanatçılardan İzzet Günay, Kenan Işık ve Nehir Erdoğan festival açılış gecesini canlı yayın ile izleyicilerine canlı aktaran TV Malatya yayınına katılarak festivale ve Malatya’ya ilişkin düşüncelerini anlattılar. AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz ve Öznur Çalık da TVM yayınında film festivaline ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

 

AKP Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz ve Mücahit Fındıklı kokteyl sonrası kendilerine iletilen çeşitli sorunlarla ilgili olarak kısa görüşmeler yaptılar.

 

Eşsiz Protokol!.. 

 

Malatya kent yöneticilerinin, "eşsiz" protokol alışkanlıkları, film festivali açılışında da kendisini belli etti. Vali Ulvi Saran'ın Malatya'da göreve başladıktan sonra kente eşini getirmemesi ve tüm toplantılara eşsiz katılmasının yanı sıra, belediye başkanı Ahmet Çakır'ın da aynı alışkanlığı edinmesi daha çok dini bayramlaşma törenlerinde dikkat çekerken, kendilerine diğer yetkililer de uymuşlardı. Nitekim, festival açılışında da bu ikilinin yanı sıra Garnizon Komutanı Taner Büyükkantarcıoğlu da eşsiz olarak protokolda yerini aldı. İl yöneticisi 3 erkek, sinemanın iki sultanı Fatma Girik ve Türkan Şoray'ın arasında otururken, Malatya protokolunda bir yerde kadınların tek temsilcisi sorumluluğunu da taşıyan milletvekili Öznur Çalık da yine eşsiz olarak protokoldaydı.

 

Sinema Yerine Sohbeti Tercih Edenler…

 

Birçok AKP’li siyasi, bazı meclis üyeleri, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, Fuarcılık Şirketi Müdürü Murat Nalçacı açılış gecesi etkinliklerine katılma yerine kulislerde sohbet etmeyi tercih etti.

 

Festivalin açılış gecesi konukları arasında muhalefet partilerinden temsilcilerin olmaması dikkat çekti.

 

Ali Sunal’dan Vali Saran’a ‘Beni de Malatyalı Sanatçılar Arasında Sayarsanız Şeref Duyarım’

 

Açılış gecesi protokol konuşmalarında Malatya’nın yetiştirdiği sanat adamlarına, sinema sanatçılarına vurgu yapılırken Vali M. Ulvi Saran’ın konuşması sonrasında gecenin sunucusu oyuncu Ali Sunal ‘Sayın Valim beni de Malatyalı sanatçılar arasında anarsanız şeref duyarım’ dedi.

 

Açılış gecesinin en önemli ve beğeni toplayan etkinliği Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu’nun konseriydi. Deyişlerden ve Trabzon, Tokat ve Sivas türkülerinden oluşan repertuarı ile Oğur ve Demircioğlu ikilisi salonu dolduran konuk ve izleyicilerden büyük alkış aldı. Erkan Oğur ‘Malatya’da bir ilk olan film festivalinde sizinle birlikte olmaktan mutluyuz. Böyle bir gece için bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ediyorum’ dedi.

 

AKP Milletvekili Fındıklı’nın Sherlock Holmes Gafı

Açılış töreninde bir konuşma yapan AKP Milletvekili Mücahit Fındıklı sinema ile bir ilgisinin ve bilgisinin olmadığını gösteren bir gafa imza attı. AKP propagandası niteliğindeki konuşmasında Fındıklı, Malatyalı sinema sanatçısı Kemal Sunal’ı sinema filmleri de çekilmiş olan hayali polisiye roman kahramanı Sherlock Holmes’a benzetti. Oysa, Fındıklı'nın kastettiği, ancak adını aklına getiremediği ve bu nedenle polisiye roman kahramanıyla karıştırdığı isim, ünlü komedyen Şarlo lakaplı Charlie Chaplin'di.
Festivalin açılış gecesinde Türk sinemasının büyük isimlerinden Erol Günaydın ve Ayşen Gruda’ya Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi. Ödül töreni sırasında duygu dolu anlar yaşandı. Günaydın ve Gruda’ya ödül vermesi için sahneye davet edilen Vali Ulvi Saran, ‘Sinemamızın iki büyük ustasına ödül vermem için davet edildim. Ama bu önemli görevi aramızda bulunan sinemamızın iki büyük değeri Türkan Şoray ve Fatma Girik’in ifa etmesi çok daha yerinde olacaktır’ diyerek Şoray ve Girik’i sahneye davet etti.
Bu Ödülü O Kadar Hak Ettiniz ki…
Erol Günaydın’a ödül vermeden önce mikrofonu alarak konuşmaya başlayan Türkan Şoray adeta bir duygu fırtınası yaşadı ve çok zor konuşabildi. Şoray, Erol Günaydın’a ‘Bu ödülü size takdim ederken büyük onur duyuyorum. 1967’de Sinekli Bakkal’da sizin kızınızı oynuyordum. Şimdi Malatya Film Festivali’nde böyle bir ödülü size verme şansını yakalamış olmak anlatılamaz bir gurur ve onur benim için. Siz bu ödülü o kadar hak ettiniz ki…’ şeklinde konuştu.
Erol Günaydın ise kısa konuşmasında ‘Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Biz bir şey kazanmadık ama sizin sevginizi kazandık. Sizin sevginiz o kadar büyük ki… Sizin seviniz harcamakla bitmiyor.  Malatya’da olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Malatya Film Festivali’nin ilkinde böyle bir ödülü almaktan onur duydum. İyi ki varsınız. Sizin alkışlarınızla yaşıyoruz. Yaşasın sinema. Yaşasın sanat’ dedi. Ayşen Gruda’ya ödülünü Fatma Girik verdi. Ayşen Gruda, ‘Hatırlanmak, anılmak çok güzel. Bu kadar anlamlı ve önemli bir gecede sizinle olmaktan çok mutluyum’ dedi.
Malatya Valisi M. Ulvi Saran, Türkan Şoray ve Fatma Girik’e kayısı armağan etti. Fatma Girik, ‘Sayın valim bize kayısı hediye edeceğinizi bilseydik çarşı-pazarda kayısı alışverişi yapmazdık’ dedi. Vali Saran ise ‘Kayısıyı daha önce verseydik siz çarşı-pazarda alışveriş yapmazdınız. Böylelikle Malatya ekonomisine katkıda bulundunuz’ şeklinde cevap verdi.
Fotoğraf Çektirmek İçin Yarıştılar
Açılış töreninin ardından Türkan Şoray ve Fatma Girik, basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı. Mankenlerin oyunculuğa geçişi ile ilgili bir soruya Fatma Girik “Neden olmasın. Eğer becerebiliyorsa, severek yapıyorsa, oynasınlar. Gençleri seviyorum. Gençlerin önünü kesmeyelim. Bırakalım gitsinler’ diye yanıtladı.
Basın toplantısının ardından hayranları, her iki yıldızla fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı. Sanatçı İzzet Günay da çok sayıda davetli ile fotoğraf çektirdi.
Festivalin açılış filmi Türkan Şoray ve Fatma Girik’in ilk defa birlikte oynadığı ve Osman Seden’in yönettiği 1963 yapımı ‘Badem Şekeri’ filmiydi. Ancak törenin son aşamasındaki bu gösterimi 10-15 kişi izledi.
Eczacılık Fakültesi Dekanı Düştü, Yaralandı
Gecede bir de talihsiz bir kaza yaşandı. Erol Günaydın’ın tekerlekli sandalye ile sahneye çıkması için salonda yapılan düzenlemede kullanılan mekanizmaya ayağı takılarak yere düşen Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Göknur Aktay ciddi şekilde yaralandı.  Salonda uzun süre yerde yatan Prof. Dr. Aktay’ın hastaneye kaldırılması için çağırılan ambulans, Turgut Özal Tıp Merkezi'ne çok yakın olan salona yaklaşık 30 dakika sonra gelebildi! Prof. Dr. Aktay Turgut Özal Tıp Merkezi’nde tedavi altına alındı. Aktay’ın yaşadığı bu kaza nedeniyle zaten çok az izleyicinin takip ettiği ‘Badem Şekeri’ filmi gösterimi iptal edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız