SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Festival Halkla Buluşturulacak"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:21:29
A- A+ PAYLAŞ

Bu yıl 15-21 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 4. Uluslarası Malatya Film Festivali'nde geri sayım başladı. 136 filmin gösterileceğeli festivalin,  Ulusal Uzun Metraj, Uluslararası Uzun Film ve Ulusal Kısa Film dalında yapılacak yarışma kategorisinde yarışacak toplam 34 filme 155 bin TL para ödülü dağıtılacak. Doğu ve Batı kültürlerinden çok sayıda filmin gösterileceği festivalin 15 Kasım'da Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki açılış töreninde Türk Sineması'ndan Filiz Akın, Eşref Kolçak, Muhterem Nur ve Murat Soydan ile dünya sinemasından Filistinli Yönetmen Rashid Masharawi ve Hırvat oyuncu, yönetmen, Rade Serbedzija'ya 'Onur Ödülü' verilecek. 

Festivalde ayrıca, geçtiğimiz günlerde yitirdiğimiz Türk Sineması'nın duayenlerinden Tuncel Kurtiz anısına, yönetmenliğini Zeki Ökten'in yaptığı, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı ve başrollerinde Kurtiz'inde yer aldığı 'Sürü' filmi gösterilecek.

Uluslararası 4. Malatya Film Festivaline ilişkin basın istişare toplantısı  yapıldı. Ögretmenevi'ndeki toplantıya Malatya Valisi ve Film Festivali Onursal Başkanı Vasip Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Festival Komitesi Başkanı Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Selma Karatepe, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay ile basın mensupları katıldı. 

Toplantıda, Malatya Valiliği'nin öncülüğünde Kültür ve  Turizm Bakanlığı,  Malatya Belediyesi, Malatya Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı, İnönü Üniversitesi, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası,  Malatya Ticaret Borsası ile Fırat Kalkınma Ajansının kurumsal desteği ile yapılacak olan Malatya Uluslararası Film Festivali'nin ayrıntılarına ilişkin bilgiler verildi.

Vali Vasip Şahin, geçmiş yıllarda yapılan festivallerin çok ses getirdiğini belirterek "Ben bunu geçen yıl bizzat gözlemledim. Birçok sinema eleştirmeni ve sinema yazarı ile sinema dünyasında otorite olmuş isimler olumlu görüşlerini dile getirdiler. Bu yıl da başarılı olması için tüm hazırlıklarımızı yaptık. Malatya'yı sinema dolu günler bekliyor' dedi. Vali Şahin, Film Festivali’nde gösterimlerin bu yıl ilk kez Malatya’nın 13 ilçesinde birden yapılacağını ve günde 2 seans yapılacak bu gösterimlerin ücretsiz olacağını söyledi. 

Belediye Başkanı Ahmet Çakır da binlerce yıllık tarihi ve kültürü ile önemli bir şehir olan Malatya'nın önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yapacağını söyledi. Malatya'nın yetiştirdiği sanatçılarıyla da dikkate değer bir şehir olduğunu ifade eden Çakır, film festivalinin dördüncüsünün de geniş katılımlı ve Malatya'ya yaraşır bir şekilde geçirilmesi için üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtti.

136 film gösterilecek

Konuşmalardan sonra Vali Vasip Şahin, 15 Kasım Cuma akşamı, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki açılış töreni ile başlayıp, 21 Kasım Perşembe akşamı düzenlenecek kapanış töreni ile sona erecek olan ve 136 filmin gösterileceği 4. Malatya Ulusalarası Film Festivali'nin  genel programı, ulusal ve uluslararası uzun film yarışması ile ulusal kısa film yarışması, film gösterimi programları, festivalin danışma kurulu üyeleri ile film gösterimlerine ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi. 

Şahin'in, Film Festivali'nin içeriğine ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

15 Kasım Cuma akşamı, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan Festival Açılış Töreni’yle başlayacak festival heyecanı, 21 Kasım Perşembe akşamı düzenlenecek Festival Kapanış Töreni’nde ödüllerin verilmesiyle son bulacak. 

Serhat Mustafa Kılıç ve Ayşe Tolga’nın sunuculuğunu üstlendiği Festival Açılış Töreni’nde Malatyalı sanatçı Mehmet Erdem de şarkılarıyla izleyicilere keyifli dakikalar yaşatacak. 21 Kasım Perşembe akşamı düzenlenecek Festival Kapanış Töreni’nin sunuculuğunu ise Çiğdem Tunç ve Korhan Abay üstlenirken Türk Caz müziğinin önde gelen isimlerinden Birsen Tezer de şarkılarıyla geceye renk katacak. 

En iyi filme 75 bin TL para ödülü

Bu yıl 9 filmin yarışacağı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kategorisinde kabul edilen filmler “En İyi  Film”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi  Senaryo”, “En İyi Kadın Oyuncu”, “En İyi Erkek Oyuncu” dallarında “Kristal Kayısı Ödülü” için yarışacak. Uluslararası Uzun Film Yarışma kategorisinde ve Ulusal Kısa Film Yarışma kategorisinde ise seçilen “En İyi Film” “Kristal Kayısı Ödülü”nün yanı sıra para ödülünün de sahibi olacak. Ödül kazanan filmler 21 Kasım 2013 Perşembe akşamı Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan Ödül Töreni’nde açıklanacak. Yarışmada En İyi Film ödülünü alan filme 75 bin TL ve Kristal Kayısı, En İyi Yönetmene, 15.000 TL ve Kristal Kayısı , En İyi  Senaryo'ya 10.000 TL ve Kristal Kayısı, En İyi Kadın Oyuncu'ya 10.000 TL ve Kristal Kayısı, En İyi Erkek Oyuncu'ya 10.000 TL ve Kristal Kayısı ödülü verilecek.

SİYAD Ödülü: (En İyi Ulusal Film) :   Plaket

10 filmin yarışacağı Uluslararası Uzun Film Yarışması'nda En İyi Filme 30. 000 TL ve Kristal Kayısı Ödülü verilecek.

15 filmin yarışacağı Ulusal Kısa Film Yarışması'ndaki En İyi Filme 5. 000 TL ve Kristal Kayısı Ödülü verilecek.

Türk Sineması’nın unutulmaz isimlerine 'Onur Ödülü'

Malatya Uluslararası Film Festivali ilk yılından başlayarak her yıl, sinemamıza büyük hizmetlerde bulunmuş isimlere “Onur Ödülü” vermeye devam ediyor. 

Türk kadınının kendisine yakın gördüğü, sinemamızın “en güzel profiline” sahip olan kadın oyuncusu Muhterem Nur, rol aldığı filmlerdeki “iyi yürekli adam” karakterleriyle halkın sevgisini kazanan, babacanlığı ile bilinen değerli sanatçı Eşref Kolçak, “Yeşilçam’ın unutulmaz jönü” Murat Soydan ve Türk Sinemasının “Avrupai yüzü” Filiz Akın 4. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde “Onur Ödülü”nün sahipleri oluyor. 

Filistinli ve Hırvatistanlı yönetmenlere de 'Onur Ödülü'

4. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde doğu ve batı buluşuyor. Festivalde bu yıl Filistinli Yönetmen Rashid Masharawi ve Hırvat sinema ve tiyatro oyuncusu, tiyatro yönetmeni, müzisyen Rade Serbedzija da onur ödülüne değer görülen isimler arasında.

1962’de Gazze Şeridi’ndeki Şati mülteci kampında dünyaya gelen Masharawi, 1993’te çektiği ilk filmi “Curfew” ile Cannes Film Festivali’nde UNESCO Ödülünü kazanmış ve ikinci filmi “Haifa”nın (1996) prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapmıştır. Roma, Barselona, Kudüs, Mısır ve Tunus gibi pek çok film festivalinde ödüller kazanan yönetmenin 2008 yılında beyazperde de gösterilen ve çok ses getiren filmi Leyla’nın Doğum Günü de özel gösterimle Malatyalı sinemaseverlerle buluşacak. Gösterim sırasında izleyiciler arasında yer alacak olan Rashid Masharawi film sonrasında da izleyicilerle söyleşi yapacak.

Milcho Manchevski’nin yönettiği “Yağmurdan Önce” filmiyle Türkiye’de tanınan ve şu an Hollywood’da yaşayan Rade Serbedzija, bugüne kadar Harry Potter, Space Cowboys / Uzay Kovboyları, Eyes Wide Shut / Gözü Tamamen Kapalı, Snatch/ Kapışma, Broken English / Aşkın İngilizcesi, Mission Imposible / Görevimiz Tehlike, Saint / Aziz, Thick as Thieves / Son Oyun ve Stigmata gibi önemli yapımlarda rol almıştır. Rol aldığı filmlerdeki başarısıyla Kanada Sinema ve Televizyon Akademisi tarafından dağıtılan Genie Ödülü’nün yanı sıra Monako Uluslararası Film Festivali, Venedik Film Festivali pek çok film festivalinde En İyi Aktör ödülü almıştır. Sanatçının, 2011 yılı yapımlı 2011 Reykjavik FF Özel Mansiyon Ödülü ve  2011 Venedik FF FEDIC-Laterna Magica-Lina Mangiacapre Ödüllü Benim Adım Li filmi de özel gösterimle Malatyalı sinemaseverlerle buluşacak. Gösterim sırasında izleyiciler arasında yer alacak olan Rade Serbedzija film sonrasında da izleyicilerle söyleşi yapacak.

Festivalde Kemal Sunal anısına özel bölüm

Malatya Uluslararası Film Festivali’nde Kemal Sunal temalı etkinliklerle hatırası anılacak!

Yeri doldurulamayan usta isim Kemal Sunal’ın hatırası 4. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde adına düzenlenen sergi ve söyleşilerle anılacak. 

Hababam Sınıfı Öğrencileri İnek Şaban’ı anlatıyor!

Geçtiğimiz yıl 38 yıl aradan sonra Malatya Uluslararası Film Festivali’nde bir araya gelen Hababam Sınıfı Öğrencileri, bu kez de “İnek Şaban”ı anlatmak için bir araya geliyor ve hatıralarını canlandırıyorlar. 

Kemal Sunal teması çerçevesinde 1977 yapımlı Tosun Paşa ve 1999 yapımlı Propoganda filmlerinin de gösterileceği festivalde, bu yıl Kemal Sunal anısına Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alan filmler halk oylamasına sunuluyor. Oylama sonucunda ödüle değer görülen filme Kemal Sunal Halk Ödülü, Sunal ailesi tarafından takdim edilecek!

Kemal Sunal Kıyafet ve Aksesuar Sergisi!

Kemal Sunal etkinlikleri kapsamında, Gül Sunal’ın hazırladığı değerli oyuncunun filmlerinde giydiği elbiselerden ve kullandığı aksesuarlardan oluşan sergi festival haftası boyunca Malatya Park AVM’de sinemaseverlerle buluşacak. 

Ayrıca Sunal Ailesinin katılımıyla yine Malatya Park AVM’de bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Sinema Tarihçisi ve Araştırmacısı Ali Can Sekmeç’in Arşivinden Kemal Sunal Fotoğraf Sergisi ve Hababam Sınıfı Öğrencilerinin özel albümlerinden Kemal Sunal Fotoğraf Sergisi festival süresince Malatya Park AVM’de gezilebilecek.

Tuncel Kurtiz anısına

Ekim ayı içerisinde kaybettiğimiz usta sanatçı Tuncel Kurtiz’in anısına, 4. Malatya Film Festivali’nde 1978 yapımlı Zeki Ökten’in yönettiği ve usta oyuncu Tuncel Kurtiz’in de rol aldığı Sürü filmi de festival kapsamında gösterilerek. 

Ayrıca yönetmenliğini Mehmet Eryılmaz’ın yaptığı 1995 yapımı Bedr Sinemada Bir Dolunay filmi de usta oyuncu anısına gösterilecek ve gösterim sonrasında Yönetmen Mehmet Eryılmaz ve film ekibi Tuncel Kurtiz ile anılarını izleyicilerle paylaşacak. 

Dünya Sineması Malatya’da

4. Malatya Uluslararası Film Festivali her yıl olduğu gibi bu yıl da yarışmacı filmlerin dışında uluslararası film seçkisi ile dikkat çekiyor. 

Ortadoğu, Azerbaycan ve İtalyan sineması ile Malatyalıları ve sinemaseverleri buluşturacak olan festival, uluslararası festivallerde boy göstermiş ve ödüle değer görülmüş filmlerin yanı sıra Sundance Ödüllü filmler Metro Manila ve Wajma-An Afghan Love Story adlı filmlerin de gösterimini yapıyor ve doğu ile batıyı buluşturarak dünya Sinemasını Malatya’ya getiriyor! 

Ortadoğu Sineması başlığı altında gösterilecek 8 film şöyle;

·Cenin Sineması / Cinema Jenin, Marcus Vetter, 2012, 95', Almanya, İsrail, Filistin 

·Hikayenin İki Yanı / Two Sided Story, Tor Ben Mayor, 2012, 75', İsrail, Filistin (Premiere)

·Kör Karşılaşmalar / Ossit Sawani / Blind Intersections, Lara Saba, 2012, 92', Lübnan (Premiere)

·Perde / Pardé / Closed Curtain, Jafar Panahi, Kambuzia Partovi, 2013, 106', İran

·Sanat - Şiddet / Art - Violence, Batoul Taleb, Mariam Abu-Khaled, Udi Aloni, 2013, 75', Filistin, Abd

·Saygın Bir Aile / Yek Khanévadéh-E Mohtaram / A Respectable Family, Massoud Bakhshi, 2012, 90', İran, Fransa 

·Vecide / Wadjda, Haifaa Al Mansour, 2012, 98', Suudi Arabistan, Almanya 

·Zeytin / Zaytoun, Eran Riklis, 2012, 110', İngiltere, İsrail, Fransa 

Azerbaycan Sineması başlığı altında gösterilecek 5 film şöyle;

·40. Kapı / 40-Cı Qapı / The 40th Door, Elchin Musaoglu, 2008, 82', Azerbaycan

·Bizim Sokağın Delikanlıları / Bizim Küçenin Oğlanları / The Boys Of Our Yard, Tevfik İsmailov, 1973, 81', Azerbaycan

·Bukalemun / Buqälämun / Chameleon, Elvin Adigozel, Ru Hasanov, 2013, 72', Azerbaycan, Fransa, Rusya (Premiere)

·Çölçü / Steppe Man, Shamil Aliyev, 2012, 80', Azerbaycan

·Sabahın Elçisi / Sübhün Sefiri, Ramiz Hasanoğlu, 2012, Azerbaycan (Premiere)

Incontro-İtalyan Sineması ile Buluşma balığı altında gösterilecek 5 film şöyle;

·Cambazlar / Gli Equilibristi / Balancing Act, Ivano De Matteo, 2012, 105', İtalya, Fransa (Premiere)

·Güzel Kelebekler / Bellas Mariposas / Pretty Butterflies, Salvatore Mereu, 2012, 100', İtalya (Premiere)

·Kırmızı ve Mavi / Il Rosso E İl Blu / The Red And The Blue, Giuseppe Piccioni, 2012, 98', İtalya

·Pulce Burada Değil / Pulce Non C'è / Pulce İs Not Here, Giuseppe Bonito, 2012, 97', İtalya (Premiere)

·Razza Bastarda, Alessandro Gassman, 2012, 106', İtalya (Premiere)

Film seçkileri

Dünya sinemasının usta yönetmenlerinin ülkemizde merakla beklenen son filmleri, “Panorama”,  “Ustalardan Seçkiler”,  “Ulusal Kısa Film Panoraması”, “Yabancı Kısa Film Panoraması”, “Ulusal Belgesel Film”, “Geceyarısı Çılgınlığı” “Engelsiz Filmler” başlıkları altında gösterilecek 137 filmden 20 tanesinin de Türkiye prömiyeri Malatya’da gerçekleşecek! 

Panorama başlığı altında gösterilecek 22 film şöyle;

·Anne, Seni Seviyorum / Mammu, Es Tevi Milu / Mother I Love You, Janis Nords, 2013, 83', Letonya (Premiere)

·Aşk Gangsteri / Gangster Te Voli / Gangster Of Love, Nebojša Slijepčević, 2013, 80', Hırvatistan, Almanya, Romanya  (Premiere)

·Babaya Yetişirken / Chihi O Tori Ni / Capturing Dad, Ryota Nakano, 2012, 74', Japonya (Premiere)

·Baobab Ağacı / Grand Comme Le Baobab / Tall As The Baobab Tree, Jeremy Teicher, 2012, 82', Senegal (Premiere)

·Bir Afgan Aşk Hikayesi / An Afgan Love Story, Barmak Akram, 2013, 85', Afganistan, Fransa (Premiere)

·Çocuk Pozu / Pozitia Copilului / Child's Pose, Calin Peter Netzer, 2013, 112', Romanya 

·Geçmiş / Le Passé / The Past, Asghar Farhadi, 2013, 130', Fransa, İran

·Günahın Dokunuşu / Tian Zhu Ding / A Touch Of Sin, Zhangke Jia, 2013, 133', Çin

·Kesişen Hayatlar / Krugovi / Circles, Srdan Golubovic, 2013, 112', Sırbistan, Almanya, Fransa, Solvenya, Hırvatistan 

·Kurt Çocuklar / Wolfskinder, Rick Osterman, 2013, 91', Almanya (Premiere)

·Metro Manila / Metro Manila, Sean Ellis, 2013, 115', İngiltere, Filipinler 

·Muhammed Ali’nin Davası / The Trials Of Mohammad Ali, Bill Siegel, 2013, 86', ABD  (Premiere)

·Özgür Tango / Tango Libre, Frederic Fonteyne, 2012, 98', Fransa, Belçika, Lüksemburg (Premiere)

·Pamuk Prenses / Blancanieves / Snow White, Pablo Berger, 2012, 104', İspanya, Fransa, Belçika 

·Safirler / The Sapphires, Wayne Blair 2012, Avustralya, 103’ 

·Son Şans / The Congress, Ari Folman, 2013, 122', İsrail, Almanya, Polonya, Lüksemburg, Fransa, Belçika 

·Şerefsizin Dirilişi / De Wederopstanding Van Een Klootzak / The Resurrection Of A Bastard, Guido Van Driel, 2013, 85', Hollanda 

·Uyum Dersleri / Uroki Garmonii / Harmony Lessons, Emir Baigazin, 2013, 120', Kazakistan, Almanya, Fransa 

·Vahşiler / Los Salvajes / The Wild Ones, Alejandro Fadel, 2012, 130', Arjantin, Hollanda

·Yabancı / Obrana İ Zaštita / A Stranger, Bobo Jelčić, 2013, 83', Hırvatistan, Bosna&Hersek 

·Yarım Kalan Hayat / Nairobi Half Life, Tosh Gitonga, 2012, 96', Kenya, Almanya

·Yük / The Weight Of Elephants, Daniel Joseph Borgman, 2013, 83', Danimarka, Yeni Zelanda, Almanya, Fransa (Premiere)

Ustalardan Seçkiler başlığı altında gösterilecek 3 film şöyle;

·Benim Babam, Benim Oğlum / Soshite Chichi Ni Naru / Like Father, Like Son, Hirokazu Koreeda, 2013, 120’, Japonya

·Sadece Aşıklar Hayatta Kalır / Only Lovers Left Alive, Jim Jarmusch, 2013, 123', İngiltere, Almanya, Fransa, Kıbrıs, ABD 

·Sen Şarkılarını Söyle / Inside Llewyn Davis, Joel Coen & Ethan Coen, 2013, 105', ABD 

Ulusal Kısa Film Panoraması başlığı altında gösterilecek 14 film şöyle;

·Akvaryum / Aquarium, Ayşegül Doğan, 2012, 16’

·Alzheimer İnsanın Kendini Terk Etmesidir / Alzheimer: To Abandon The Self, Neslihan Siligür, 2013, 15’

·Bilyali, Kaan Atilla Taşkın, 2013,15’

·Buğu / Mist, Sedat Azazi, 2013, 6’

·Çirkin / Ugly, Perihan Türkdoğan, 2013, 4’

·Dört Yapraklı Yonca / Four Leaf Clover, Hakan Berber, 2013, 13’

·Eksik / Lack, Umut Subaşı, Eren Çukurluöz, 2013, 8’

·Fil Mezarlığı / Elephant Graveyard, Harika Uygur, 2013, 8’

·Saç / Hair, Rukiye Özge Köken, 2013, 11’

·Son Kuşlar / Last Birds, Ahmet Ferah, 2013, 9’

·Sus / Hush, Şerif Toklucu, 2013,12’

·Şeref Dayı ve Gölgesi / Uncle Şeref And His Shadow, Buğra Dedeoğlu, 2013, 15’

·Twain, Kağan Kerimoğlu, 2013, 9’

·Uyanış / Waking Up, Mervenur Ülcan, Güneş Göçmen, 2013, 3’

Yabancı Kısa Film Panoraması başlığı altında gösterilecek 8 film şöyle;

·Volti, Antonio De Palo, İtalya, 2012, 30’

·Ziegenort, Tomasz Popakul, Polonya, 2013, 19’

·Dad’s Stick, John Smith, İngiltere,  2012, 5’

·Buffalo Death Mask, Mike Hoolboom, Kanada, 2013, 23’

·37°4 S, Adriano Valerio, Fransa, 2013, 12’

·La Boda, Marina Seresesky, İspanya, 2012, 12’

·Kolona, Ujkan Hysaj, Kosova, 2012, 22’

·Hibernation, Jon Mikel Caballero, İspanya, 2012, 17’

Joon-hoBong Filmleri  ile Geceyarısı Çılgınlığı başlığı altında gösterilecek 4 film şöyle;

·Ana / Madeo / Mother, Joon-Ho Bong, 2009, 128', Güney Kore 

·Cinayet Günlüğü / Salinui Chueok / Memories Of Murder, Joon-Ho Bong, 2003, 132', Güney Kore

·Havlayan Köpek Isırmaz / Flandersui Gae / Barking Dogs Never Bite, Joon-Ho Bong, 2000, 110', Güney Kore

·Yaratık / Gwoemul / The Host, Joon-Ho Bong, 2006, 119', Güney Kore

Ulusal Belgesel  Film Programı  başlığı altında gösterilecek 9 film şöyle;

·50'sinde Erkek / Men At 50's, Tuluhan Tekelioğlu, 2012, 33’

·Bedr Sinemada Bir Dolunay / Bedr Full Moon İn Cinema, Mehmet Eryılmaz, 1995, 42’

·Beyoğlu'nun Kalp Atışları / Heart Beats Of Beyoğlu, Esra Alkan, 2012, 63’

·Çocuk / Child, Muhammet Beyazdağ, 2013, 29’

·Gündöndü / Sunflower, Nejla Demirci, 2012, 30’

·Misafir / Guest, Haydar Demirtaş, 2013,30’

·Müslüm Baba'nın Evlatları / Children Of MüSlüM Baba, Vuslat Saraçoğlu, 2013, 53’

·Unutulmayan Aktörler Salih Tozan / Unforgetable Actor Salih Tozan, Yılmaz Atadeniz, 2007, 67’

·Yolun Başında / Beginnings, Somnur Vardar, 2013, 86’

Atölyelerle öğreniyoruz

4. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenecek atölye çalışmaları ve usta isimlerin verdiği eğitimlerle sinemaseverler sinemaya bir adım daha yaklaşma fırsatı yakalıyor.

Çocuklarla Canlandırma Atölyesi

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan ve 2010 yılından itibaren Canlandıranlar Yetenek Kampı’nı düzenleyen Berat İlk 9-12 yaş grubundan 20 Malatyalı çocukla bir araya gelerek çocukların canlandırma (animasyon) ile tanışıp küçük denemeler yapmalarını sağlayacak. İki günlük atölyenin sonunda genç yeteneklerin denemeleri kurgulanıp kısa bir belgesel haline getirilecek. 

Ümit Ünal ile Sinema Dili Atölyesi

Yönetmen ve Senarist Ümit Ünal, sinema dilini gündelik dilden ayıran unsurlar, özgün bir dil kurmanın önemi ve hikâye anlatma üzerine filmlerden sahneler eşliğinde bir atölye gerçekleştirecek ve sinemanın dili irdelenecek. Katılım içinse herhangi bir sınırlama bulunmuyor. 

Derviş Zaim: Sinemada Klasik Yapıyı Gelenekle Aşmak

Yönetmen ve senarist Derviş Zaim’in sinemada klasik anlatı yapısından farklı bir yapı kurma yolları üzerine bilgi ve deneyimlerini aktaracağı atölyede Zaim, farklı bir yapı kurma çabasında gelenekten yararlanma biçimlerini kendi filmlerinden örneklerle ele alacak. Katılım içinse herhangi bir sınırlama bulunmuyor.

Herkes için festival

Festivalin ilk yılından bugüne yapılan Mişmiş (Çocuk Filmleri) ve Engelsiz Filmler gösterimleri bu yılda devam edecek ve bu gösterimler her yıl olduğu gibi ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Ayrıca Malatya’daki Suriyeli Mülteciler için de Konteyner Kentte özel gösterimler düzenlenecek.

Görme engelliler için, diyalogun olmadığı sahnelerin bir anlatıcı tarafından tasvir edildiği; işitme engelliler için ise film içerisindeki tüm seslerin özel altyazı ile beyazperdeye verileceği filmlerin de gösterimi festival programı dâhilinde yapılacak.

Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda bu yıl 4. Kez düzenlenecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali’nde gösterimler bu yıl ilk kez Malatya’nın 13 ilçesinde birden yapılacak. Günde 2 seans yapılacak gösterimler ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

Engelsiz Filmler başlığı altında 5 film sinemaseverlerle buluşacak;

·Tepenin Ardı / Yön: Emin Alper, 2012 

·Dedemin İnsanları / Yön: Çağan Irmak, 2011

·Kurtuluş Son Durak / Yön: Yusuf Pirhasan, 2012

·Lady İle Sokak Köpeği / Yön: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, 1955 (2005, 50. Yıl özel edisyonu)

·Sevmek Zamanı / Yön: Metin Erksan, 1965

Mişmiş (Çocuk Filmleri başlığı altında 3 film sinemaseverlerle buluşacak;

·Crood'lar / The Croods, Chris Sanders, Kirk De Micco, 2013, 98', Abd

·Kahraman Uzaylılar / Escape From Planet Earth, Cal Brunker, 2013, 89', Abd , Kanada

·Küçük Tatlı Zürafa: Zarafa / Zarafa, Rémi Bezançon, Jean-Christophe Lie, 2012, 78', Fransa, Belçika

Suriye’li Mülteciler İçin Arapça olarak gösterilecek 2 film şöyle;

·Halim, Sherif Arafa, 2006, 155', Mısır

·Karamel / Sukkar banat, Nadine Labaki, 2007, 95', Fransa, Lübnan

Festivalde kitap hediyesi

Malatya Uluslararası Film Festivali’nde her yıl olduğu gibi bu yıl da Onur Ödülü’ne değer görülen sanatçılarımız için kitap çıkarmaya devam ediyor. Bu yıl Onur Ödülü’ne değer görülen Filiz Akın (Bir Zarafet Elçisi), Muhterem Nur (Acı Bende Saklı), Eşref Kolçak (Tatlı Sert) ve Murat Soydan kitapları festival yayınları arasından çıkıyor. Ayrıca festivalin bu yıl ağırlıklı bölümünü oluşturan usta oyuncu Kemal Sunal’ın anısına hazırlanan Kemal Sunal (Kahkahalar Kralı) kitabı da festival yayınları arasındaki yerini alıyor. Kitapların tümünü Festival daha önceki yayınlarını da hazırlayan sinema tarihçisi ve araştırmacısı Ali Can Sekmeç tarafından kaleme alındı.

MUFF, dördüncü yılında Jennifer Van Sijil’in hazırladığı tüm dünyada çok ses getiren ve eleştirmenlerden tam not alan “Cinematic Storytelling / Sinematik Hikâye Anlatımı: Her Yönetmenin Bilmesi Gereken En Etkili 100 Geleneksel Yöntem” kitabını sinemaseverlere hediye ediyor.

Sinema tekniği üzerine çok az kitabın yayınlanmış olduğu ülkemizde, MUFF ilk yılından itibaren bu eksikliği giderebilmek için teknik bir kitabı yayına hazırlıyor.

Festivalin dördüncü yılında ise gelenek devam ediyor. Ve San Francisco Sanat Enstitüsü’nde senaryo yazarlığı eğitmenliği yapan ve Sinematik Hikâye Anlatımı kitabı ile alanında Bestseller bir isim olan Jennifer Van Sijil’in hazırladığı “Sinematik Hikâye Anlatımı: Her Yönetmenin Bilmesi Gereken En Etkili 100 Geleneksel Yöntem” kitabı festival konukları ve sinema öğrencileri için Türkçe olarak hazırlanıyor. 

Sinema öğrencileri için önemli bir kaynak niteliğinde olan ve eleştirmenlerden tam not alan Jennifer Van Sijil’in  “Sinematik Hikâye Anlatımı: Her Yönetmenin Bilmesi Gereken En Etkili 100 Geleneksel Yöntem” kitabı sinema için daha etkili nasıl yazılabileceğini okuyucuya anlatıyor.

“Sinematik Hikâye Anlatımı: Her Yönetmenin Bilmesi Gereken En Etkili 100 Geleneksel Yöntem” kitabında aktardığı teknik yöntemlerle daha yaratıcı birer senarist olmanın kapılarını aralayan Jennifer Van Sijil, çerçeve oluşturma, ses efektleri, sahne geçişleri, kamera hareketleri, lensler, sahne, ışık gibi pek çok konuyu ve en etkili sinematik yöntemlerini Yurttaş Kane, Klute, Altıncı His gibi çok bilinen filmlerden örneklendirerek sinemaseverlere aktarıyor

Festival Danışma Kurulu:

Festival programının hazırlanmasında, Onur Ödülü verilecek sanatçıların ve jüri üyelerinin belirlenmesinde; Sinema Yazarı Alin Taşçıyan, Sinema Yazarı Burçak Evren, Sinema Yazarı Esin Küçüktepepınar, Yönetmen Gökhan Yorgancıgil, Öğretim Görevlisi Hülya Uçansu, Araştırmacı ve Yapımcı Hüseyin Hüsnü Kılıç, Sinema Yazarı İhsan Kabil, Yönetmen Nazif Tunç ve Araştırmacı ve Yapımcı Osman Alkan’dan oluşan Danışma Kurulu destek vermiştir.

Bilet fiyatları

4. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde her yıl olduğu gibi film gösterimlerinin bilet ücretleri sembolik rakamlarda tutuldu.

Malatya Park AVM içerisinde yer alan Avşar Sinemaları ile Malatya merkezde yer alan Yeşil Sinemaları’nda gösterime sunulacak filmlerin bilet ücretleri öğrenci 3 TL, tam 4 TL olarak belirlendi.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi ve İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gösterilecek olan engelsiz filmler, kısa ve belgesel filmler  ise ücretsiz izlenebilecek.

HABER: Güler HAZAR- yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız