SON DAKİKA
SON DEPREMLER

1. FETÖ Davasında 2 Tahliye

0
Güncellendi - 2016-11-04 02:33:35
1. FETÖ Davasında 2 Tahliye
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da FETÖ/PDY terör örgütü kapsamında “Silahlı terör örgütüne üye olma” ile “Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet” suçlamalarıyla yargılanan ve büyük çoğunluğu iş adamı olan 12’si tutuklu, 11’i firar toplam 33 sanıklı davanın 4. duruşmasında 2 iş adamı ‘hastalıkları’ nedeniyle tahliye edildi.

Malatya’da “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)” suçlamasıyla geçtiğimiz 29 Ocak ve 1 Mart 2016 tarihlerinde yapılan ve toplam 33 şüpheliyi kapsayan davanın 4. duruşmasına Malatya 2. Ağır ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya davanın 12 tutuklu sanıklarından olan ‘İl İmamı’ oldukları iddia edilen Zekai I. ve Yücel Y. ile birlikte örgütün’ il mütevelli heyeti’, ‘İl imamı yardımcıları’ ve ‘üyeleri’ oldukları iddia edilen Suat S., Muzaffer E., Haşim O., Kubilay K., Gökhan G., İmdat Ö., Ömer F.N., Kaan E.Ö., Turgut A. ve Turan C. ile birlikte bir başka FETÖ soruşturmasında tutuklu olan ve bu davanın da sanığı olan Nurettin K., Bayram E., Hikmet Ö., Murat B. ve Mahmut O. ve avukatları katıldılar.

Duruşmada, mahkeme heyeti tanık olarak Adil D., Muhammet C. Ve İrfan B.’yi dinledi. Tanıklardan Adil D. Emniyette vermiş olduğu ifadesinin geçerli olduğunu söyledi.

Sanık avukatları tahliye taleplerinde bulundular.

-Emniyetten “Bylock” sorulacak

Mahkeme Heyeti, sanıkların örgütün kendi aralarında iletişimi sağlamak amacıyla telefonlarına kurduğu kriptolu iletişim programı ''Bylock''u kullanıp kullanmadıklarının tespiti için Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılmasına da karar verdi.

-“Hastalık nedeniyle” 2 tahliye

Mahkeme heyeti, duruşma sonunda “hastalıkları nedeniyle” ameliyat ve tedavi olması yönünde rapor bulunan tutuklu sanıklardan Ömer F.N. ile Kubilay K. hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme diğer tutuklu sanıklar Zekai I., Yücel Y., Suat S., Muzaffer E., Haşim O., Gökhan G., İmdat Ö., Kaan E.Ö., Turgut A. ve Turan C. Hakkında ise tutukluluk hallerini devamına karar verdi.

-11 sanık halen firarda

Mahkeme heyeti halen firarda olan davanın sanıklarından ‘eski il imamı’ Eyyüp D., ‘İl Mütevelli heyet üyesi’ Saadettin Ç. ile birlikte Yakup Ö., Ali Ç., Mustafa A., Osman Ç., Hasan Y., Musa T.A., Ramazan Ç., Sedat A. ve Kürşad B. adlı 11 sanık hakkındaki yakalama kararının devamına da karar verdi.

-Malatya 17 Aralık sonrası ‘Bölge’ olmuş

Bu arada, dava kapsamında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan ve ‘cemaatin çaycısı’ olarak bilinen Mehmet T.’nin iddianamedeki ifadesinde; “2013 yılının Aralık ayında gerçekleştirilen 17 Aralık Operasyonu sonrasında cemaatin Malatya merkezde büyük bir çöküntü yaşadığını, bu nedenle tekrardan bir düzenleme yapıldığını, Malatya ilinin bölge konumuna getirildiğini ve Elazığ, Tunceli, Bingöl ve Muş illeri Malatya bölgesine bağlandığını, Bunu yapmalarındaki sebebin daha güvenli bir şekilde görüşmeler gerçekleştirmek olduğunu, 2014 yılının yaz aylarında şüpheli Eyyüp D.’nin Gaziantep'e atandığını. Yerine Ali kod adını kullanan şüpheli Yücel Y.’nin il imamlığına getirildiğini, şüpheli Eyyüp D.’nin Gaziantep ilinden yurt dışına çıktığını, Güney Afrika Cumhuriyetine gittiğini duyduğunu, şüpheli Yücel Y.’nin de 2015 yılının Temmuz ayına kadar Malatya da il imamlığı görevini yürüttüğünü, yine şüpheli Yücel Y.’ninn döneminde de aynı şekilde esnaflardan burs, himmet, kurban ve bağış adı altında paralar toplanmaya devam ettiğini, ancak mütevelli ve esnaf sayısında düşme olduğundan dolayı buna bağlı olarak gelirlerin de azalmaya başladığını; 2015 yılı Temmuz ayında herkes tarafından Ali kod ismi ile bilinen şüpheli Yücel Y.’nin il imamlığı görevini Burdur ilinden gelen şüpheli Zekai I.’ye devrettiğini, şuanda il imamlığı görevini şüpheli Zekai I.’n ın sürdürdüğünü, bu şahsın Malatya İl Müftülüğünde vaiz olarak görev yaptığını ve herkes tarafından Arif olarak tanındığını…” şeklindeki iddiaları bulunuyor.

Davanın 5. duruşması 29 Aralık 2016 tarihinde görülecek.

Burhan KARADUMAN- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız