SON DAKİKA
SON DEPREMLER

FETÖ 'Evinizi, Arabanızı, Altınınızı Satın' Talimatı Vermiş

0
Güncellendi - 2017-05-07 20:28:45
FETÖ 'Evinizi, Arabanızı, Altınınızı Satın' Talimatı Vermiş
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, Darbe Girişimi’nden önce Ocak- Şubat ve Mart 2016’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanunaa Muhalefet” suçlarından haklarında dava açılan 13’ü tutuklu, 33 sanığın yargılanmasına devam edildi. Davanın firari 9 sanığının ise mevcut dosyadan çıkartılarak haklarında yeni bir dava dosyası açıldığı belirtildi.

Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklar Zekai I., Kaan Emre Ö., Yücel Y., Turgut A., Turan C., Halil K., Mehmet Alper D., Suat S., Muzaffer E., Haşim O., Gökhan G., Osman Ç., İmdat Ö. ile davanın sanıkları olan ancak başka suçtan da tutuklu bulunan Bayram E. ve Nurettin K. ile tutuksuz sanık Ömer Fatin N. hazır bulundu. Duruşmada FETÖ kapsamında başka dosyadan Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Malatya Barosuna kayıtlı serbest Avukat Arif B., tanık olarak dinlendi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Arif B., tutuklu bulunan bazı sanıkların yanı sıra bazı hakim ve savcılarla 2012-2013 yıllarında Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği binasında bir araya gelip sohbet ettiklerini ifade ederek, “Huzurdaki sanıklardan Halil K.’yı tanıyorum, Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği'nden kendisini tanıyorum. Daha önce Malatya Barosuna kayıtlı olan avukatlardan Mehmet Alper D., Nüvit Eray E., Mehmet T., Kenan Y., Nurullah G., Mehmet Akif C. Mehmet Durdu B., Hakim olan Dursun K., C.Savcısı olan Burhanettin O., Hakim olan Mehmet D., Avukat Mehmet E. ve Turan C. ile kendi aramızda söz konusu demek binasında bir araya gelip sohbet ediyorduk. Turan C. ara sıra bu sohbetlere gelirdi, sürekli gelmezdi. Diğer isimleri saydığım kişiler sürekli olarak gelirdi, 2 haftada bir toplanırdık, toplantıyı Beydağı Devlet Hastanesinin orada bulunan dernek binasında yapıyorduk. Söz konusu toplantıda Kur'an ı Kerim okunuyordu, namaz kılınıyordu, sonra kendi aramızda hukuki istişarelerde bulunuyorduk.

Bu bahsettiğim toplantılar 2012-2013 yılları arasında yapılıyordu. Daha sonra dernek binası bulunduğu yerden Dörtyol’da Lc waikikinin bulunduğu yerdeki binaya taşındı. Yine bir sohbet sırasında Mehmet T.sohbetlerin kısır geçtiğini, dışarıdan birinin gelmesi halinde sohbetlerin daha verimli geçeceğini söyledi ve bu konuşmadan 1-2 hafta sonraki sohbete Halil K. geldi. İlk geldiği zamanlar daha önceki gibi namaz kılıp Kur'an ı Kerim okuyup kendi aramızda sohbet edip çay içiyorduk. Daha sonraki gelişlerinde beraberinde bir dizüstü bilgisayar getiriyordu. Bu bilgisayara beraberinde getirdiği Flash belleği takıyordu. Flash bellekte şifre ile açılıyordu, orada açtığı word belgesi üzerinden o günkü sohbetin mevzusu hakkında bizimle sohbet ediyordu. Kısa bir zaman sonra da fetö liderinin videoları izletilmeye başlandı. Hatta Halil K. bize ‘Sonsuz Nur’ kitabını alıp okumamızı söyledi. Daha sonra sohbetlerimiz Halil K.’nin katılımıyla bu şekilde devam etti. Hakim - Savcı olmayı düşünenler sınava hazırlandıkları dönemde bu sohbetlere gelmiyorlardı. Sınavı kazandıktan sonra da sohbetleri tamamen bırakıyorlardı. Bizde kendilerine sıkıntı gelmesin diye Hakim - Savcı olanları aramıyorduk. Yine bir sohbet sırasında Hakim - Savcı olanların telefonla aranmaması söylendi. Bunu söyleyen Halil K. ya da başkası mı şu an hatırlamıyorum. O sohbetlerde inançlı insanların Hakim - Savcı olarak adliyelerde görev alması gerektiğini söylüyorlardı. Sohbete katılanlar bu noktada teşvik ediliyordu. Sadece sınava girilmesi söylenildi, mülakatta yardımcı olunacağına dair birşey söylenmedi. Yine bir sohbet sırasında sohbet öncesi Halil K. elindeki listede ismi bulunan ve Hakimlik sınavına girecek olan kişilerin ismini okuyup bana sordu. Daha doğrusu bize sordu, bende tanıdığım inançlı insanlar olduğunu söyledim. O ortamda bulunan diğer arkadaşlarda aynı şeyleri söylediler, ancak Halil K.’nın bana okuduğu isimleri şu anda hatırlamıyorum. Dernek binasındaki sohbetlerimiz sırasında Halil K. ‘Bundan sonraki sohbetlere evlerde devam edelim, daha kaynaşmış oluruz.’ dedi. Bunun üzerine sırayla sohbete katılan herkesin evinde toplanıldı ve sohbet yapıldı. Daha sonra bu uygulama külfetli olduğu için bundan vazgeçildi, yeniden demek binasına dönüldü.” ifadelerini kaydetti.

“EVLERİNİZİ, ARABALARINIZI SATIN, BANK ASYA’YA YATIRIN”

Telefonuna ByLock programının nasıl yüklendiğini de anlatan Av. Arif B., “ByLock ile ilgili olarak; 2014 yılının son aylarında Halil K. dernek binasındaki sohbet sırasında benim telefonumu eline alıp ByLock yükledi. Bu sırada diğer arkadaşlarda namaz kılıyordu. Bana müvekkil yönlendireceğini ve bu program üzerinden bedava sohbet edeceğimizi söyledi. İlk programı benim telefonuma yüklediğinde kendi telefonundan benim telefonuma selam şeklinde bir mesaj göndermişti. Sonra da benim telefonumdan kendi telefonuna bir mesaj gönderdi. Bu şekilde programın çalışıp çalışmadığını test ettik, onun dışında Halil K. bana herhangi bir mesaj göndermedi. Ancak telefonuma anonim mesajlar geldi, bu mesajın içeriğinde hadis ve dua vardı. Birinde de bir bayanın Hac'da gördüğü bir rüyadan bahsediliyordu. Söz konusu rüyada Bank Asya ile sıkıntıların geçeceği, sabredilmesi gerektiği, bol bol Fetih suresinin okunması tavsiye ediliyordu. Ben bu sohbetlere 2015 yılının başlarına kadar devam ettim, sonra bıraktım, diğerlerinin benden sonra devam edip etmediklerini bilmiyorum. Benden önce de Mehmet T. ve Kenan Y.’nin bu sohbetlere gelmeyi bıraktıklarını biliyorum. Halil K.’nin sohbete gelen başka kişilerin telefonlarına orada veya başka bir zaman diliminde ByLock programını yükleyip yüklemediğini bilmiyorum. Bir sohbet sırasında Halil K. bilgisayarından açtığı bir word belgesinden gelen talimatı bizlere okudu. Söz konusu talimatta ‘Evlerinizi, arabalarınızı, arsalarınızı satın, altınlarınızı bozdurup Bank Asya'ya yatırın, Bank Asya'ya yardım edin.’ şeklinde mesaj okudu, bu mesajın FETÖ lideri Fetullah Gülen'den geldiğini söyledi. Hatta biz avukat olduğumuz için vekalet ücretlerimizi başka banka yerine Bank Asya'ya yönlendirmemizi ve yatırmamızı söylediler. Sohbete katılanlardan herhangi birisinin Bank Asya'ya bu talimat üzerine para yatırıp yatırmadığını bilmiyorum. Banka kayıtlan incelendiğinde bu husus tespit edilir.” dedi.

“POLİSLERİ BENİM BÜROMA YÖNLENDİRDİ”

Av. Arif B., ifadesinin devamında; “Halil K. bana müvekkil yönlendireceğini söyledi ve ByLock'u da bu amaçla benim telefonuma yükledi. Halil K.’nın bana yönlendirdiği polis memurları daha çok TİB'de usulsüz dinlemelerden dolayı açığa alınan polis memurlarıydı. Halil K. benim büroma geldi, polis memurlarının yanıma geleceğini geldiklerinde, bana "Orçun beyin selamı ile geliyoruz" diyeceklerini ve onlarla ilgilenmemi istedi. Orçun diye birini tanımıyorum, muhtemelen Halil K.’nın kod adı olabilir, kendisi bizim sohbetlere geldiğinde biz kendisini Halil olarak biliyorduk. Halil K.’nın bana bahsettiği polisler yanıma geldiler ve ‘Orçun beyin selamıyla geldik’ dediler. Halil K.’nın bu polis memurları ile nereden tanıştığını bilmiyorum, zira kendisi öğretmendir. Halil K.’nın söz konusu yapının emniyetten sorumlu kişisi olup olmadığını bilmiyorum. Gelen polis memurlarına açacağım dava karşılığında her birisine 7-8 bin TL ücret istedim, onlarda bu miktarın çok olduğunu, 1-2 bin TL verebileceklerini söylediler, anlaşamadık ve gittiler.” diye konuştu.

Tanık ve FETÖ soruşturmasında sanık olarak yargılanan Av. Arif B. ifadesinde ayrıca, “30 Mart 2014 yerel seçimlerine gidilirken benim katılmadığım bir sohbette Halil K. sohbete katılanlara Ak Parti'ye oy verilmemesini, Ak Parti'nin yerine bulunulan bölgede AK Parti karşısında hangi parti güçlüyse o partiye oy verilmesini söylemiş. Bunun kendi fikri mi yoksa bir yerden talimat mı olduğu hususunu bilmiyorum. Bu hususu bana adliyede karşılaştığım Avukat Kenan Y. söyledi, hatta ben bu konuda alınmış olan kararı babama ilettim. Babam Ak Parti Battalgazi İlçe Başkan yardımcısıdır, babama sandıklara sahip çıkmalarını, her oyun altın değerinde olduğunu ve söz konusu yapının böyle bir propaganda yaptığını söyledim.” dedi.

O PROGRAMI ANLATTI…

ByLock kullanımı ile ilgili soruya - Arif B.,şu cevabı verdi:

“Benim telefonuma indirilen program ByLock programıydı, bu programın ana yüzünde LOCK ibaresi vardı ve üstünde mavi bir buton vardı. Programa şifre ile giriliyordu. Kayıt için belirtilen aşamaları geçtikten sonra Halil K. şifreyi benim belirlememi istedi, şifrem hatırladığım kadarıyla 9096 yada 9696'ydı. ByLock'un yüklendiği telefonum General Mobile Discovery'di, bu telefon düşüp ekranı kırıldığı için yeni bir telefon aldım. Yeni telefonuma ByLock yüklenmedi, bu programı 2014 yılının 10. ayında yüklenmişti, bende 2015 yılının başlarında bu yapıdan ayrıldığım için programı telefonumdan sildim.”

“TEMİZLİK ELEMANLARIMIZ KATİP OLDU”

Arif B., yine sorulan bir soruyu şöyle cevapladı:

“2012-2013 yılları arasında dernek binasında temizlik elemanı olarak Enes isminde birisi çalışıyordu, bu kişi daha sonra katiplik sınavını kazandı ve Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde zabıt katibi olarak çalışıyordu. O ayrıldıktan sonra 2013-2014 yılları arasında söz konusu dernekte Emrullah M. isimli birisi çalışıyordu bu da daha sonra katiplik sınavına girdi ve kazandı. Darende Adliyesinde çalıştığını biliyorum, 2014 yılından sonra da kimseyi çalıştırmadılar.”

Sanık Halil K. ise Arif B.’yi hatırlamadığını belirterek, suçlamaları kabul etmedi. Savunma yapan diğer tutuklu sanıklar ise üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini talep etti.

Mahkeme Heyeti, “Bylock kullandığı iddia edilen sanıklar adına kayıtlı olan numaralar üzerinden ByLock programını kullanırken kimlerle mesajlaştığı, varsa mesaj içerikleri veya kimlerle görüştüğü varsa görüşme detaylarının mahkemeye gönderilmesi için ilgili birimlere yazı yazılmasına” şeklinde karar alırken, tutuklu bulunan 13 sanığın hakkındaki tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 14 Temmuz 2017 tarihine erteledi.

FİRARİLERİN DOSYASI AYRILMIŞ

Bu arada, mahkeme tutanağında davanın firari sanıklarından olan ve haklarında yakalama kararı bulunan Ali Ç., Sadettin Ç., Mustafa A., Eyyüp D., Hasan Y., Musa Tarkan A., Ramazan Ç., Sedat A. ve Kürşat B. hakkındaki dosyanın tefrik edilerek, yeni bir dava dosyası açıldığı ve bu dava dosyası içinde 15 Eylül 2017 tarihine gün verildiği kaydedildi.

Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız