SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Feyzioğlu Gül İle Görüştü

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:10:23
Feyzioğlu Gül İle Görüştü
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Önerimiz suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af ya da şartlı salıverme değildir” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği toplantı salonun da basın toplantısı düzenledi. TBB Barolar Birliği Yönetim Kurul adına konuşan Feyzioğlu, “Önerimiz suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af ya da şartlı salıverme değildir” diye konuştu.

Türkiye’nin zor günlerden geçtiğini belirten Fezvioğlu şöyle konuştu: “Hepimizin zihinleri karıştı. Yurttaşlarımız kendilerini hukuki güvenceden yoksun hissediyor. Her geçen gün adalete duyulan güven daha da azalıyor ve devletin temelleri sarsılıyor. Yargının adalet dağıtamadığı ve etki altında bulunduğu algısı topluma hakim oldu. Bu, mülkün temelsiz kalması demektir. Bu noktaya gelmemizin en önemli nedeni, devlet güvenlik mahkemeleriyle başlayan, özel görevli mahkemelerle sürdürülen ve terörle mücadele mahkemeleriyle varlığını inatla koruyan çift başlı ceza yargılaması sistemidir. Türk Silahlı Kuvvetlerine kumpas kurulduğuna dair iddialarla güvensizlik had safhaya ulaşmıştır. Söz konusu iddialar üzerine yine aynı mahkemelere verilen yeniden yargılama dilekçelerinin, sonuç doğurması pek mümkün görünmemektedir. Tam aksine, bütün bu iddialara karşın yargının çözüm üretememesi durumunda, toplumsal gerginlik ve tepkiler daha da artacak, milli birlik ve beraberliğimiz daha da zedelenecektir.”

Geçici çözümlerin, çözüm olmadığı artık anlaşılmak zorunda olduğunu ifade eden Fevzioğlu, “Sadece milletvekilleri veya sadece bazı davalar için çözüm arayışına girmek, toplumsal kutuplaşmayı ve gerginliği sona erdirmeyecektir” diye ifade etti.

Türkiye Barolar Birliği olarak, Avukatlık Kanunu’nun bize yüklediği “hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumak” görevimiz çerçevesinde, Türkiye için acil çözüm önerileri millet ile paylaşmak istediğini kaydeden Fevzioğlu şöyle devam etti:

“Önerimiz, suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af veya şartlı salıverme değildir. Önerimiz, doğrunun yanlıştan, haklının haksızdan ayrılmasını sağlarken, yargıya güveni de yeniden tesis etmeye yöneliktir. Yaşanan bu üzücü gelişmelerden olumlu sonuçlar çıkarmayı başaramazsak, devletimizin ve demokrasimizin gördüğü zarar, kalıcı hasara dönüşecektir. Diken battığı yerden çıkarılır. Toplumsal vicdan kanadığı yerden tedavi edilir. Ortak akla ulaşacağımıza ve bir büyük toplumsal kucaklaşmayı sağlayacağımıza inancım tamdır.”

Feyzioğlu, yeniden yargılama yapılması gündemde olan Balyoz ve Ergenekon davaları için verilen mahkumiyet kararlarına yeniden yargılama zorunluluğu getirilmesini önerdi. Feyzioğlu’nun önerileri şöyle ifade etti:

"Tasnif halindeki özel yetkili mahkemeler kaldırılsın. Verdikleri mahkumiyet kararları bozulsun Özel yetkili mahkemelerin verilmiş kesinleşmiş mahuimiyet hükümlerine dair yeniden yargılama zorunluluğu kanunla getirilmeli.Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. Maddesi kaldırılmalı.Gerekçesiz mahkumiyet ve tutuklama kararları sebebiyle ödenen tazminatlar kusurlu bulunan hakimleri rücu edilmeli.Adli kolluk teşkilatı kurulmalı."

Feyzioğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı'na çözüm önerilerini sundunuz mu?" sorusu üzerine şunları dedi:

"Sayın Cumhurbaşkanımıza gittim, bir saatlik uzun bir görüşme yaptık. Sayın Cumhurbaşkanı görüşmemizle ilgili takdir buyururlarsa açıklama yapacaklardır. Ama ben sadece şunu söylemek için kendisinden izin aldım. Kendisinden size de ilettiğimizi kamuoyuna açıklayabilir miyim dedim. Sayın Gül de bu planı paylaşmamızı ve kendisinin de hukukçularına bu planı ve önerilerimizi değerlendireceğini söyledi. Kendileri gerekli görürlerse de açıklama yapacaklarını ifade ettiler."

Bu krizden bu gerginlikten onurlu bir şekilde başımız dik şekilde çıkmayı hedefliyoruz. Yasama organı dikeni battığı yerden çıkarması, doğruyu yanlıştan, haklıyı haksızdan ayırmasını, bütün milletin yargıya tekrar güvenmesinin tesis edilmesini talep ediyoruz. Aksi halde yargıya güven duygusu tesis edilmeyecektir.

Feyzioğlu, yarın saat 15.00'te İstanbul Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşüp acil çözüm planını anlatacağını açıkladı. Feyzioğlu "Sayın Başbakanımızla çok yapıcı bir görüşme olacağına inanıyorum. Ardından Meclis Başkanıyla da görüşeceğiz. Bu iş adım adım çözülürse toplum birkaç hafta içinde rahatlar" dedi. Feyzioğlu hemen ardından siyasi partilerin grup başkanvekilleri ve siyasi partilerin genel başkanlarıyla da çözüm önerilerini görüşeceğini açıkladı. Feyzioğlu, paralel devlet sorusu üzerine ise, "Bir ülkenin Başbakanı bunu dile getiriyorsa ben ciddiye alırım. Orada bırakılırsa daha büyük ciddi sorun yaşanır. Bu iddianın doğrudan hedefi anlaşıldığı üzere özel yetkili mahkemelerdir" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız