SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fiji Bağımsızlığını Kaybetti!

A- A+ PAYLAŞ

Fiji 10 Ekim 1970 yılında Birleşik Krallık’tan kazandığı bağımsızlığının resmi belgesini kaybedince ülkenin akıbeti ile ilgili ciddi bir tartışma başladı.

Hükümetin arşivinden sorumlu yetkili Salesia İkanivay, Fiji’nin İngiltere’den elde ettiği bağımsızlığının resmi sertifikasının 5 yıl önce kaybolduğunu açıklarken, yetkililerin arşivin tamamının aramalarına ve birçok daire ile temasa geçmelerine rağmen, Galler Prensi Charles tarafından 1970’te verilen bildirgenin aslı bulunamadı.
Kaybolan bildirge Fiji’nin bağımsızlığının hâlâ tanınıp tanınmadığı sorularını akla getirirken, bazı uzmanlar, “Fiji Cumhuriyeti kağıt üzerinde egemen devlet sıfatını kaybetti” yorumunu yaptı. Lonra Üniversitesi uzmanlarından Catherine Redgwell ise, “Uluslararası camiada yer alan, başka ülkelerce tanınmış bir devletin bağımsızlık bildirgesini kaybetmesi herhangi bir soruna neden olamaz” dedi. 10 Ekim’de İngiltere’den kazandığı bağımsızlığının 40. yılını kutlayan Fiji hükümeti son olarak, belgenin kopyasını alabilmek için İngiliz yetkililerle temasa geçmek zorunda kaldı. Fiji’nin bağımsızlık bidirgesinin İngiltere arşivlerinde bir kopyasının olduğu düşünülüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız