SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Filistin'de Darbe...

A- A+ PAYLAŞ

Radikal dinci Hamas’ın Gazze’yi ele geçirmesiyle birlikte, zaten coğrafi olarak bölünmüş olan Filistin bu sefer fiilen ikiye bölündü. Hamas hükümetini feshedip yeni başbakan atayan Filistin yönetimi lideri Abbas, Batı Şeria’da otoriteyi elinde tutuyor. Militanları Gazze’de imha ve yağma harekatına girişen Hamas, darbe yapıldığı iddiasında.

GAZZE’nin tamamen Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları’nın kontrolüne geçmesinin ardından Filistin fiilen ikiye bölünürken, militanlar da zafer sarhoşluğu içinde başkanlık binası dahil, Fetih yetkililerinin tüm ev ve ofislerini yağmalıyor, ateşe veriyor.

Gazze’de Hamas militanları, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın makamında cirit atıyor. 2003 yılında, ABD ordusunun Bağdat’ı işgal etmesinden sonra, Saddam’ın saraylarında Amerikalı askerlerin yarattığı görüntülerin benzeri de Gazze’de ortaya çıktı. Kassam Tugayları’ndan bir militan, Abbas’ın masasına oturarak, zaferlerinin tadını çıkarırken, gazetecilere de poz verdi.

ÜLKE BÖLÜNDÜ

Hamas, aralarında bir milletvekilinin de bulunduğu 5 Fetih yetkilisini tutukladı. Bunun üzerine Fetih yetkilisi Hüseyin Şeyh "Onları öldürürseniz Batı Şeria’daki Hamaslılara sonucunu hesaplayamayacağınız kadar ağır ödetiriz" dedi. Bu ültimatomun ardından Hamas, Fetih üyesi vekil ve yetkilileri affettiğini ve serbest bıraktığını açıkladı.

Bu gelişme, coğrafi açıdan ikiye bölünmüş olan ülkenin, siyasi açıdan da fiilen bölündüğünü ortaya koydu. Hamas, Gazze’yi ele geçirirken, Fetih de Batı Şeria’yı kontrol ediyor. Nitekim Fetih militanları, Hamas’ın Gazze’de yaptıklarının aynısını, Batı Şeria’da Hamaslı yetkililere ait ev ve ofislerde yapıyor. Ev ve ofislere giren militanlar, TV, bilgisayar ve diğer elektronik aygıtlarla eşyaları götürüyor.

YENİ BAŞBAKAN

Hamaslı İsmail Haniye başkanlığındaki hükümeti önceki gün fesheden Devlet Başkanı Abbas, dün Maliye Bakanı Selam Feyyad’ı yeni başbakan olarak atadı. Abbas, yeni kabinenin de kısa süre içinde açıklanacağını duyurdu. Abbas’ın fesih kararını tanımayan Başbakan Haniye ise, Gazze’deki terk edilmiş El Fetih mülklerini yağmalamaya son verilmesini isteyerek, Abbas’la uzlaşma görüşmelerine başlama önerisinde bulundu. Haniye, Cuma namazından önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Filistin halkına sükunet ve itidal çağrısında bulundu.

Abbas’ın hükümetle birlikte görevden aldığı Haniye, hükümetin feshedilmesinin meşru olmadığını, ancak yine de yeni birlik hükümeti kurulması için görüşmelere hazır olduğunu söyledi.

Öte yandan Hamas’ın Şam’da sürgünde bulunan siyasi lideri Halid Meşal, Mahmud Abbas’ı Filistin Devlet Başkanı olarak tanımayı sürdürdüklerini ve kendisiyle işbirliği istediklerini söyledi.

Alo Condi...

Hamas militanları, Gazze’de resmi binaları ateşe verdi, ofisleri yağmaladı. Militanlar, Mahmud Abbas’ın masasına postallarla çıkıp poz verdi. Ahizeyi kaldırarak ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile hayali bir telefon konuşması yapan militan, "Merhaba Condoleezza Rice. Artık Ebu Mazen (Abbas) yok. Benimle muhatap olmak zorundasın" dedi.

İşte Hamas gümrüğü

Hamas, Refah sınır kapısında kontrolü ele geçirdi. Silahlı ve maskeli militanlar, pasaport kontrolü yapılan bilgisayarların başına oturdu. Gümrükteki hakimiyetlerini göstermek için bir militan da çalışır vaziyetteki X-Ray cihazına girerek radyasyondan geçti.

Gazze’de iki Türk tahliye için başvurdu

GAZZE’de bulunan Türk vatandaşlarının tahliyeleri konusunda Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosluğu tarafından çalışmalar yürütülüyor. Bu çerçevede şimdiye kadar 2 Türk vatandaşı tahliye için başvurdu. Gazze’de 80 civarında Türk vatandaşı bulunuyor. Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, Gazze’den tahliye olacak Türk vatandaşlarının Tel Aviv’den havayoluyla Türkiye’ye getirilmesinde kolaylık sağlanması için İsrail makamlarına başvuruda bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız