SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Filistin'den Malatya'ya Uzanan Dram

A- A+ PAYLAŞ

24 yıl önce babası ve ağabeyiyle Filistin'deki savaştan 6 yaşındayken Türkiye'ye kaçan Rabia Gezici, burada da mutlu olamadığını belirterek, "Burada yoksulluk savaşı, orada can savaşı. Hiçbir fark yok" dedi.

Filistin asıllı olan ve 6 çocuğuyla Abdulgaffar Mahallesi'nde yıkılmak üzere olan bir evde oturan Rabia Gezici, "23-24 yıl önce Filistin'deki savaştan dolayı Türkiye'ye geldik. Önce Van'a yerleştik, oradan da Malatya'ya geldik. Filistin'den gelirken ben 6 yaşındaydım. Babam savaştan dolayı Türkiye'ye geldi. Dedemi, babaannemi, halamı öldürmüşlerdi" diyerek Türkiye'ye nasıl geldiklerini anlattı.

Filistin'de 6 yaşına kadar geçen hayatını hatırlayamadığını söyleyen Gezici, 13 yaşındayken ağabeyine istenen kıza karşılık Bingöl'lü bir aileye "berdel" olarak verildiğini ifade etti. Gezici, "13 yaşıma geldiğimde beni Bingöllüler'e verdiler. Onlardan kız getirdiler, beni de onlara verdiler" dedi.

Doğum için 14 yaşındayken hastaneye götürüldüğünü ve burada tehdit edildiğini söyleyen Rabia Gezici, "Hastaneye gittim. Polisler geldi. Ebeler, işte 'bir çocuk geldi, doğum edecek' Yakınlarım benimle Kürtçe konuşarak, dediler ki, 'Ben kaçmışım. Seni biz kaçırmışız deme, bize ceza gelir. Böyle söyle'. Bende öyle söyledim ve baba evine geri geldim" şeklinde konuştu.

Soyadını hatırlayamadığı "Mustafa" adlı ilk kocasının öldürüldüğünü söyleyen Rabia Gezici, dünyaya getirdiği ilk oğlunu sadece 3 ay bakabildiğini ve oğlunu 17 yıldır göremediğini belirtti. Gezici, "Oğluma 3 ay baktım ondan sonra benden aldılar. Oğlum Malatya'da ama nerede olduğunu bilmiyorum. Adı Umut'tu. Onun babaannesi dedi ki, 'Torunuma bir şey olursa onun kanını sizden isterim'. Babam da 'Madem öyle, al torununu sen bak' dedi" diye konuştu.

Şu anda ikinci eşi Kasım Gezici ile 17 yaşındayken evlendiğini söyleyen Rabia Gezici, 4 erkek, 2 kız 6 çocuğunun bulunduğunu söyledi. 3 kardeş olduklarını ve kendisiyle ağabeyi Cemal'in Türkiye'ye geldiklerini, Filistin'de kalan kardeşi ile annesini hiç görmediğini aktaran Rabia Gezici, ağabeyi Cemal'in Tunceli'de askerlik yaparken teröristlerle girdiği çatışmada şehit olduğunu ifade etti. Filistin'deki annesini çok az hatırladığını ve babası Bedir Muhammed Gezer'in geçen yıl vefat ettiğini söyleyen Gezici, Filistin'deki akrabalarını da hiç göremediğini kaydetti.

"Televizyonda Filistin ile ilgili haberleri izlerken ne düşüyorsunuz?" sorusuna Gezici, "Üzülüyorum. Acaba acı bitmeyecek mi? Çok üzülüyorum. Hep dua ediyorum" cevabını verdi. Gezici, "Türkiye'de olduğunuza şükrediyor musunuz?" sorusuna da, "Şükrediyorum, ama burada da bir yandan aynı savaşı çekiyorum. Burada yoksulluk savaşı, orada can savaşı. Hiçbir fark yok. Kaderim orda da olsa, burada da olsa aynı" cevabını verdi.

Oturdukları evin yakında yıkılacağını ve eşinin bir işinin olmaması nedeniyle evlerden çıkartıldıklarını söyleyen Gezici, "Bir ev istiyorum. Kocam işsiz. Evi de terk ediyor. Bazen eve de gelmiyor. Bazen biz evde aç kalıyoruz. Kimsemiz yoktur" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız