SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Film Festivali'nin Ayrıntıları

A- A+ PAYLAŞ

26 Kasım- 2 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan I. Malatya Uluslararası Film Festivali ile ilgili tüm ayrıntıları içeren ilk açıklama, festival organizasyonunu ihale sonucu üstlenen firmadan geldi. Açıklamaya göre, festival kapsamında mizah türünde uzun ve kısa metrajlı filmler değerlendirilecek.

Merkezi İstanbul'da bulunan "Malatya Uluslararası Film Festivali"ni üstlenen İstanbul Organizasyon'dan yayınlanan bülten şöyle:

"Altı bin yıl öncesine dayanan tarihiyle, dünyanın en eski kentlerinden biri olarak en eski saraya ve kral mezarına ev sahipliği yapan Malatya, şimdi yeni bir festivale ve iki yeni yarışmaya ev sahipliği yapacak!

Malatya Valisi Ulvi Saran’ın himayesinde; Malatya Valiliği ve Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali, 26 Kasım – 2 Aralık 2010 tarihleri arasında hayata geçirilecek. Festival’in program ve organizasyonu, daha önce Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’yle adını duyuran İstanbul Organizasyon tarafından gerçekleştirilecek.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, Malatya Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İnönü Üniversitesi, Malatya İl Özel İdaresi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası festivalin hayata geçirilmesinde büyük destek veriyor.

Festival Danışma Kurulu

Festival film programının oluşturulması; yan etkinliklerin ve onur ödülleri sahiplerinin belirlenmesi; festival programında yer alan yarışmaların ön ve ana jürilerinin belirlenmesi gibi konularda yetkili olan Danışma Kurulu; 16 yıl boyunca İstanbul Film Festivali’nin yönetiminde görev almış Ali Sönmez; sinema yazarı, FIPRESCI genel başkan yardımcısı ve SİYAD Üyesi Alin Taşçıyan; Türk sinemasının en önemli isimlerinden oyuncu İzzet Günay; tiyatro ve sinema oyuncusu Kenan Işık; yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz ve oyuncu Nehir Erdoğan’dan oluşuyor.

100’e Yakın Film!

Festival süresince 65’i uzun metraj olmak üzere, belgesel ve kısa filmlerle birlikte 100’e yakın film sinemaseverlerle buluşacak. Gösterim programında 2010 yapımlarının yanı sıra, usta sinemacıların son filmleri ve sinema dünyasının yeni keşfi genç yönetmenlerin ilk filmleri izleyicilerle buluşacak.

Sinemaseverler gösterimlerin sonrasında filmlerin oyuncu ve yönetmenleriyle yapılacak söyleşilerde, akıllarında kalan soruları paylaşma ve cevaplarını alma imkânı da bulacak.

Festival programında yer alacak filmler; Resmi Seçki: Yarışma, Galalar, Panorama (Dünya Sineması), Japon Sinemasının Yedi Yüzü, Ödüllü Belgesel Filmler, Kemal Sunal’ın Anısına, Yaprak Dökümü, Görme ve İşitme Engelliler İçin Filmler, Çocuk Filmleri, Dünya Tersine Dönse Senden Vazgeçmem, Ödüllü Kısalar ve Onur Ödülü başlıkları altında gösterilecek.

MUFF ilk yılından başlayarak her yıl, filmleriyle sinemaseverlerin gönlünde taht kurmuş, Türk sinemasının iki büyük ismine ‘Festival Onur Ödülü’ verecek. Bu yıl verilecek ödüllerde, sanatçılar ödüllerini Açılış Gecesi’nde alacak. Ayrıca en sevilen filmlerinden biri, yıllar sonra beyazperde de bir kez daha gösterilecek. Sanatçılar bu gösterimlerde sevenleriyle buluşacak.

Türk sinema tarihinin önemli bir yapıtı, Festival kapsamında yenilenerek Malatyalı sinemaseverlere sunulacak, Festival’in ardından bu filmin yeni kopyası ulusal sinema arşivine kazandırılacak.

Ayrıca Festival’in yan etkinlikleri olarak ücretsiz sinema kursları, atölyeler, sergiler, söyleşi ve paneller de bir hafta boyunca Malatyalıların ilgisine sunulacak.

MİZAH TÜRÜNDE İKİ YENİ YARIŞMA!

Mizah filmleri olmasa, sinema tarihi ne kadar can sıkıcı olurdu!

Mizah filmleri tüm dünyada olduğu gibi; ‘en iyi’ filmler arasında gösterilseler de, milyonlarca seyirciyle buluşsalar da, halkın gönlünde taht kursalar da, iş festival ödüllerine geldiğinde pek de itibar görmezler. Dünyada dağıtılan ödüllerde olduğu gibi ülkemizde de, mizah türünde çekilen filmler ve bu filmlerin yaratıcı ekipleri bugüne kadar pek öyle ödüllerle buluşamadı.

Ancak bu kötü kader artık değişiyor, çünkü sadece ‘Mizah’ türünde çekilmiş filmler ve bunlara emek verenler, Malatya Uluslararası Film Festivali’nde ödüllerle buluşacak. Hem de iki yarışmada birden!

Uluslararası Altın Kayısı Uzun Metraj Film Yarışması

Malatya Uluslararası Film Festivali, ilk yılından başlamak üzere mizah ve alt türlerinde çekilmiş, yabancı ve yerli filmlerin birlikte yarışacağı, Uluslararası Altın Kayısı Uzun Metraj Film Yarışması’nı hayata geçiriyor.

Uluslararası Yarışma’da toplam 12 film ‘Altın Kayısı Ödülü’ için yarışacak. Festival Danışma Kurulu ve Yarışma Seçici Kurulu tarafından belirlenecek olan filmler, yarışma ana jürisi tarafından En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında değerlendirilecek.

Uluslararası Altın Kayısı Uzun Metraj Film Yarışması için son başvuru tarihi 1 Ekim 2010.

Yarışmaya katılmak isteyen ve festivalin www.malatyafilmfest.com adresinde duyurulan Festival Yönetmeliği’nde belirtilen özelliklere uygun olan film sahiplerinin bu tarihe kadar Festival Merkezi’ne başvurmaları gerekmekte.

Ön elemeden geçerek, yarışmalı bölüme kabul edilen yerli ve yabancı toplam 12 film; yönetmen, senarist, oyuncu, yapımcı, film eleştirmeni, sinema tarihçisi, sinema öğretim üyesi ve gazetecilerden oluşan 7 kişilik ana jüri tarafından değerlendirilecek. Ön elemeyi geçip yarışmaya hak kazanan filmler ve ana jüri üyelerinin isimleri, Ekim ayı sonunda yapılacak Festival Basın Toplantısı’nda katılımcılara ve basına duyurulacak. Ödüle değer görülen filmler ve sanatçılar ödüllerini 2 Aralık 2010 Perşembe gecesi yapılacak olan Festival Ödül Töreni’nde alacak.

Yarışma kategorileri ve dereceye giren filmlere verilecek ödüller aşağıdaki şekilde olacak:

En İyi Film 10.000 Euro ve Altın Kayısı Ödülü
En İyi Yönetmen 3.000 Euro ve Altın Kayısı Ödülü
En İyi Senaryo 3.000 Euro ve Altın Kayısı Ödülü
En İyi Kadın Oyuncu 3.000 Euro ve Altın Kayısı Ödülü
En İyi Erkek Oyuncu 3.000 Euro ve Altın Kayısı Ödülü
Jüri Özel Ödülü Altın Kayısı Ödülü
SİYAD Ödülü (En İyi Film) Plaket
Kemal Sunal Halk Ödülü Plaket

Katılımcılar Yarışma Katılım Formları’na, Festival Merkezi’nden ya da Festival’in yukarıda belirtilen web adresinden ulaşabilirler. Ayrıca Festival Merkezi’ni telefonla arayarak Yarışma Koordinatörleri Cemre Ceren Asarlı ve Hande Öçalan’dan ayrıntılı bilgi alabilirler.

Ulusal Altın Kayısı Kısa Metraj Film Yarışması

Malatya Uluslararası Film Festivali, mizah ve alt türlerinde film çekimini teşvik etmek, bu türde film çeken genç yetenekleri ve nitelikli yapımları ödüllendirmek ve gençlere ulusal alanda isimlerini duyurma fırsatı sunmak için Ulusal Altın Kayısı Kısa Metraj Film Yarışması’nı düzenliyor.

Tüm amatör ve profesyonel kısa filmcilerin katılabileceği ulusal kısa film yarışmasının son başvuru tarihi 1 Ekim 2010.

Mizah ve alt türlerinde çekilmiş, kurmaca ve animasyon toplam 15 filmin değerlendirileceği yarışmaya, 01 Ocak 2009 tarihinden sonra çekilmiş, süresi 20 dakikayı aşmayan ve daha önce ulusal bir yarışmada En İyi Film Ödülü almamış filmler kabul edilecek.

Festival Danışma Kurulu’nun belirleyeceği, sinema sektöründen 3 kişilik ön jürinin değerlendirmesi sonucunda yarışmaya kabul edilen filmler, 15 Ekim 2010 tarihinde Festival’in web sitesinden ve basın yoluyla duyurulacak.

Yarışmaya katılmak isteyen ve festivalin www.malatyafilmfest.com adresinde duyurulan Festival Yönetmeliği’nde belirtilen özelliklere uygun olan film sahiplerinin, 1 Ekim 2010 tarihine kadar Festival Merkezi’ne başvurmaları gerekmekte.

Ön elemeden geçerek, yarışmalı bölüme kabul edilen 15 film, 5 kişiden oluşan ana jüri tarafından değerlendirilecek. Ödüle değer görülen film sahipleri ödüllerini 2 Aralık 2010 Perşembe gecesi yapılacak Festival Ödül Töreni’nde alacak.

Altın Kayısı Ödülü için yarışacak kısa filmlere verilecek ödüller aşağıdaki şekilde olacak:

En İyi Film 3.000 TL ve Altın Kayısı Ödülü
Jüri Özel Ödülü Altın Kayısı Ödülü
SİYAD Ödülü (En İyi Film) Plaket
İnönü Üniversitesi Öğrencilerinin Seçimi Plaket

Katılımcılar Yarışma Katılım Formları’na, Festival Merkezi’nden ya da Festival’in yukarıda belirtilen web adresinden ulaşabilirler. Ayrıca yine Festival Merkezi’ni telefonla arayarak Yarışma Koordinatörü Cemre Ceren Asarlı’dan ayrıntılı bilgi alabilirler.

Detaylı Bilgi İçin:

Cemre Ceren Asarlı cemre.asarli@istanbulorg.com
Hande Öçalan hande.ocalan@istanbulorg.com

FESTİVAL MERKEZİ
Malatya Uluslararası Film Festivali
Gazeteciler Sitesi Keskin Kalem Sokak No:43
Esentepe Şişli 34394 İstanbul
Tel : + 90 212 216 72 72
Faks : + 90 212 216 95 96
info@malatyafilmfest.com
bilgi@malatyafilmfest.com
www.malatyafilmfest.com

Hüseyin Namık Yıldırım
Kurumsal İletişim Direktörü
Gsm : 0533 619 46 97
huseyin.yildirim@istanbulorg.com
hnyildirim@hotmail.com"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız