SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Filmin Adı Annemin Adı"

0
Güncellendi - 2018-11-11 22:52:03
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 9-15 Kasım 2018 tarihinde düzenlenen 8. Malatya Uluslararası Film Festivali, film gösterimleri ve paralel etkinliklerle devam ediyor.

Dün Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmlerinden ‘Çınar’filminin ilk gösterimi MalatyaPark Avşar Sinemaları’nda gerçekleştirildi. Gösterimin ardından filmin yönetmeni ve senaristi Mustafa Karadeniz ve yapımcıları Uğur Deniz Terzioğlu ile Orhan Koçak’ın katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşinin moderatörlüğünü sinema yazarı Melis Zararsız üstlendi.

Hasan Karadeniz’in hem yönetmenliğini hem de Necip Güleçer ile birlikte senaristliğini üstlendiği ‘Çınar’, Karadeniz’in ilk uzun metrajı. Film, Uluslararası Antalya Film Festivali’nde prömiyerini gerçekleştirmiş ve festivalde görüntü yönetmeni Olcay Oğuz ‘Behlül Dal Genç Yetenek Ödülü’nü kazanmıştı. Film sonrasında birçok yurt dışı festivalini dolaşmıştı. Büyük ölçüde yönetmen Hasan Karadeniz’in kendi hayat hikâyesine dayanan ‘Çınar’, Kars’ın ücra bir köyünde yaşayan yoksul bir ailenin engelli oğullarıyla birlikte yaşama tutunma öyküsüne odaklanıyor.

Film sonrasında yapılan söyleşide genel olarak çekim aşamasında film ekibinin mücadele ettiği zor koşullar ve filmin gerçek olaylara dayanıyor olması ön plana çıktı. Çoğunlukla amatör oyuncularla çalışılan ve yörenin zor şartları altında gerçekleştirilen çekimler esnasında film ekibi birçok tehlike atlatmış. Filmin yapımcılarından Uğur Deniz Terzioğlu, bir çekim esnasında oyuncuların kurtlar tarafından kovalandığını, set ekibinin defalarca düşme tehlikesi atlattığını ve çok düşük sıcaklıkta gerçekleştirilen çekimlerin zorluğundan bahsetti.

Filmin diğer yapımcısı, aynı zamanda filmde oyuncu olarak da rol alan Orhan Koçak da bölgenin zor şartlarından bahsetti ve çekim esnasında yaşadıkları bazı anıları paylaştı:

‘Biz çekimler için gidip Kaymakam Bey ile konuştuğumuzda kendisi bize kepçe ve operatör tesis edileceğini söyledi. Biz de buna kendi kendimize güldük ancak sonrasında yanıldığımızı anladık. Çünkü biz 2 ay sonra film boyunca gördüğünüz o Handere köyüne döndüğümüzde köy yerinde yoktu. İki metre karın altında kalmıştı. Ve evlerin yerini sadece o bildiği için o kepçe operatörü tekrar yolları açabiliyormuş.’

Yönetmen Hasan Karadeniz, seyircilerden gelen bir soru üzerine filmin isminin annesinden geldiğini, filmi de annesine ithaf ettiğini ifade etti. Karadeniz, sözlerine şöyle devam etti:

‘Çınar annemin ismi. Aynı zamanda hem filmin hem de şirketimin ismi. Ayrıca oğlumun ismini de Çınar koydum. Annem beş yıl sırtında taşıdı beni, ki şu an 40 yaşındayım hâlâ taşıyor beni kalbinde. Ona bir teşekkür etmek için tüm bunlar.’

Karadeniz, sözlerini bu filmin engelli çocuk sahibi ailelere teşvik sağlayabilmesinin en büyük arzularından birisi olduğunu ifade ederek tamamladı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız