SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Finale Giden Projelerin Öyküsü

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:29:10
Finale Giden Projelerin Öyküsü
A- A+ PAYLAŞ

TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması'nda, Malatya'dan 4 proje birinci sırada yer aldı ve Ankara'da yapılacak olan finallerde yarışmaya hak kazandı. 

İnönü Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bölge sergisinde 100 proje içerisinde Malatya'da 4 proje finale adını yazdırdı. Fizik dalında Malatya Anadolu Lisesi-'Arı kovanlarında iklimlendirme ile verim arttırma', Malatya TED Koleji Özel Anadolu Lisesi-'Az enerji harcayan manyetik ocak tasarımı' ile birinciliği elde etti. Psikoloji dalında Malatya Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Lisesi-'Senin için matematik kim?' projesi birinci olurken, sosyoloji dalında Malatya Turgut Özal Anadolu Lisesi-'Reklamlarda kullanılan yabancı kökenli sözcük ve davranış dilinin kültürel değişime/farklılaşmaya etkisi' projesi ile adını finale yazdırmayı başardı. 

-Arı Kovanlarında İklimlendirme İle Verim Arttırma-

Fizik dalında Malatya Anadolu Lisesi-'Arı kovanlarında iklimlendirme ile verim arttırma' projesi ile birinciliği elde etti.

Öğrenciler Murat Bayar ve Erkin Yücel'in danışman öğretmenleri Halil Bayram ile birlikte hazırladıkları proje Ankara'da finalde yarışacak. 

Proje Özeti: "Arılar kovan içi sıcaklığı 33-35 derece olduğunda yavrulamaya başlarlar. Fakat bahar aylarında hava sıcaklıkları fazla değişkenlik göstermektedir. Havaların ısınması ile ana arı yumurtalarını petek üzerine bırakmaya başlar. Aniden havalar soğuduğunda ise yavrular ölmesin diye yumurta üzerinde toplanarak istenilen ısıyı korumaya çalışır, bunu sağlamak için ise bal tüketirler. Bunun için her yumurtaya fazlaca arı salkım oluşturacağından birçok yumurtanın üzerinde arı olmayacaktır. Bunun sonucunda yavrular ölecek, sağlıklı arı kolonisi oluşamayacak ve bal üretimi olumsuz etkilenecektir. Bu maddi kayıpları önlemek için güneş enerjisi ile beslenen kovan içi sıcaklığı 33-35 derecede sabit tutacak bir sistem tasarlandı. Arıların bu kovana alınması ile birlikte ani sıcaklık farkları nedeniyle gerçekleşen kayıpların önlenmesi sağlanacak."

-Az Enerji Harcayan Manyetik Ocak Tasarımı-

Malatya TED Koleji Özel Anadolu Lisesi-'Az enerji harcayan manyetik ocak tasarımı' projesi Fizik dalında birinciliği elde etti.

Öğrenci Çağatay Soylu tarafından danışman öğretmen Melike Pektaş'ın nezaretinde gerçekleştirilen bu proje de Ankara finallerinde yarışacak.

Proje Özeti: "Bu projede, basit bir mıknatıs sistemiyle oluşturulabilecek çok fazla elektrik enerjisi ve doğalgaz kullanmadan evlerde kullanılabilecek ısıtıcı ocak yapmak amaçlandı. Projede öncelikli tabla malzemesi üzerine 20 adet bir santim çağında mıknatıs oyuğu açtırıldı, bu oyuklara yine bir santim çapındaki silindirik neodyum mıknatısları çakıldı. Bu tablanın döndürülebilmesi için elektrik motoruna sabitlendi. Sonuç olarak hazırlanan düzenek çalıştırıldığında, resistans teli olarak yaklaşık bir milimetre yarıçapındaki tel kullanıldığında ortalama 40-50 dereceye kadar ısıtma yaparken, 6 milimetre yarıçapındaki bakır boru kullanıldığında ise 70-80 dereceye kadar ısıtma yapılabilmektedir."

-Senin İçin Matematik Kim?-

Psikoloji dalında Malatya Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Lisesi-'Senin için matematik kim?' projesi adını finale yazdırmayı başardı.

Öğrenciler Sena Nur Coşan ve Şehriban Beyda Taşçı'nın danışman öğretmen Basri Yakut ile birlikte hazırladıkları proje Ankara'da yapılacak olan finallerde yarışacak.

Projenin Özeti: "Çalışmada öğrencilerin matematik ve matematik öğretmenlerine yönelik algılarının öğrenilmesi amaçlanmıştır. Malatya merkez ilçeleri olmak üzere toplam 3 okulda 300 kişiden oluşan katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların 164'ü kız kalan 134'ünü erkek öğrenciler oluşturmuştur. Katılımcıların 100'ü 9. sınıf, 13'ü 12. sınıf, 111'i 10. sınıf ve kalan 76'sı ise 11. sınıf öğrencileridir. Anket, 'Senin İçin Matematik Kim?' başlığı adı altında yapılmıştır. İlk bölümde demografik özellikler, 2. bölümde öğretmen ve matematiğe karşı sorular, 3. bölümde açık uçlu sorular ve son bölümde ise öğrencilerden matematik öğretmeni ve matematik denince akıllara gelen 2 resim çizmeleri istenmiştir. Anket yapılırken SPSS programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çoğu öğrencinin matematiğe karşı önyargısının olduğu ve bu nedenle matematiği büyük bir tabu olarak gördükleri gözlenmiştir. Ve yine öğrencilerin çoğunluğuna göre matematik zor-sıkıcı bir ders temasına yöneldikleri görülmüştür."

-Reklamlarda Kullanılan Yabancı Kökenli Sözcük ve Davranış Dilinin Kültürel Değişime/Farklılaşmaya Etkisi- 

Malatya Turgut Özal Anadolu Lisesi-'Reklamlarda kullanılan yabancı kökenli sözcük ve davranış dilinin kültürel değişime/farklılaşmaya etkisi' projesi Malatya'daki bölge yarışmasında birinciliği elde ederek, adını finale yazdıran projeler arasında yer aldı.

Sosyoloji dalında birinci olan projeyi, öğrenci Aybala Kaya ile danışman öğretmen Aybilge Kapıdere hazırladı. 

Projenin Özeti: "Bir toplumun maddi ve manevi alanda ortaya koyduğu değerlerin tümüne kültür denir. Kültür ile dil arasında güçlü bir ilişki vardır. Dilde meydana gelen bu değişim toplumdaki kültürel yapıyı etkilemekte ve toplumda bir değişmeye/farklılaşmaya neden olmaktadır. Bu araştırmada, reklamlar örneği esas alınarak sözcüklerde ve davranış dilinin doğru yerde kullanılmaması neticesinde meydana gelen değişmenin değişmeye/farklılaşmaya neden olduğu ortaya konulmaya çalışıldı. Konuyla ilgili kaynaklar araştırıldı ve bunlar detaylı bir şekilde incelenerek projenin amacı ve yöntemiyle ilgili veriler elde edildi. Televizyon reklamlarında gençlerin yoğun talep ettiği ürünlerle ilgili reklam incelemesi yapıldı. Reklamların, alışveriş ve yaşam tarzına etkisi ile reklamı yapılan materyalin kültürle ilişkilendirilmesini incelemek için anket hazırlandı ve lise öğrencilerine anket uygulandı. Yapılan anketlerin incelenmesi sonucunda; dili tahrip edici kısaltmalar kullanıldığı, anlamsız kavramlara anlam yüklemeye zorlandığı ve bunun bir algı biçimi olduğuna inandırıldığı, kültürün kazandırdığı davranış dilinin ve alışveriş kültürünün değişime uğradığı, reklamların bu değişimde en etkili unsur olmasa da, önemli bir merkezde olduğu gözlemlendi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız