SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fındık Çayı'na HES İçin Proje Değişikliği

0
Güncellendi - 2016-02-14 00:56:16
Fındık Çayı'na HES İçin Proje Değişikliği
A- A+ PAYLAŞ

Pütürge ilçesi Fındık Çayı üzerinde 7,26 MW Kurulu kapasiteye sahip Mengel Regülatörü ve HES projesinin kurulacağı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Suryapı’ya ait Ünka Enerji Üretim A.Ş. tarafından Pütürge ilçesindeki Fındık (Mollahasan)  Çayı üzerinde 7,26 MW kurulu kapasiteye sahip Mengel Regülatörü ve HES projesinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Yapılan açıklamada, yaklaşık 26 milyon TL’ye mal olması beklenen Mengel HES’den yıllık 20.734 GW enerji üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Daha önce Mengel Regülatörü ve HES projesi için Ocak 2013’de “ÇED gerekli değildir” kararı alan söz konusu firmanın projedeki değişiklik nedeniyle ikinci kez ÇED raporu almak için Malatya Valiliği’ne başvuruda bulunduğu ve söz konusu işlemlerin başlatılmış olduğu bildirildi.

Projenin inşaat aşamasında 150 kişinin, işletme aşamasında ise 10 kişinin istihdam edilmesinin planlandığı projenin ÇED raporu dosyasında, “Proje kapsamında yer alan Mengel ve Nazük Regülatör santrallerinin Pütürge ilçesine uzaklığı kuş uçuşu yaklaşık olarak 25 kilometredir, Malatya il merkezine ise 30 kilometredir. Fındık Çayı üzerinde, 1.184 m talveg kotunda, Mengel Regülatörü ve Nazük Deresi üzerinde, 1.186 talveg kotunda, Nazük regülatöründe toplanacak sular sedimentin  çökeltim havuzlarında çökeltilmesinden sonra yükleme havuzuna iletilecektir. Buradan  alınacak sular 4.245,86 m uzunluğundaki basınçlı cebri boru ile 1.024,00 m kuyruk suyu kotunda planlanan Mengel HES’te türbinlenerek enerji üretiminde kullanıldıktan sonra tekrar Fındık Çayı’na verilecektir. Projenin inşaat aşamasının 32 ayda tamamlanması planlanmaktadır. 7,260 MW kurulu gücündeki santralde, yıllık toplam 20.734 GW enerji üretilecektir” denildi.

Bu arada, Mengel Regülatörü ve HES Revize projesi ile ilgili Malatya Valiliği`ne sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi dosyasının incelenip uygun bulunarak projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı duyuruldu.

Öte yandan; Suryapı’nın bölgede Malatya sınırındaki Adıyaman’da Aksu HES, Pütürge ilçesinde Tepehan HES  projelerini de yürütmekte olduğu belirtildi.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • salih (8 yıl önce)
    mengel değil editör arkadaşlar mengil olacak, mengil hes köyün ismi mengil..
    0
    0
    Yanıtla