SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Finlandiya'da ''Bizimkiler''..

A- A+ PAYLAŞ

Kendilerine yeni bir yaşam kurmak için dünyanın farklı ülkelerine dağılmış Malatyalılara, az sayıda da olsa, Finlandiya’da rastlamak mümkün. Türklerin çoğunluğu başkent Helsinki civarına gelip yerleşmiş.

 

Lokantacılık yapan 36 yaşındaki Hüseyin Aydın, 16 yıl önce Finlandiya’ya geldiğini belirterek “Türkler burayı pek bilmiyordu. Ben geldiğimde neredeyse yok denecek kadar azdı. Şimdi 200 civarında Türk Helsinki’de var. Çoğu lokantacılıkla uğraşıyor” diyor. Finlandiya’da, lokantacılık yapan Türkler sanılanın aksine Türk yemekleri çıkarmıyorlar. Burada İtalyan yemekleri tutuluyor. Sipariş olursa, Türk yemekleri de servis yapılıyor.

 

Hüseyin Aydın’ın ağabeyi 38 yaşındaki Haydar Aydın İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu. 16 yıl önce Helsinki’ye okumak için gelmiş. Mesleğinde iş bulmuş, çalışmış. Halen Helsinki Üniversitesi’nde okumaya devam ediyor. Ancak yaşanan kriz nedeniyle 2 yıl önce bilgisayar işini bırakıp, daha cazip bulduğu lokantacılığa yönelmiş.

 

İki kardeş, Finlandiya’ya alıştıklarını, belli bir yaşam düzeni kurduklarını ve dönmeyi düşünmediklerini belirtiyorlar.

 

Helsinki’de halıcılık yapan Burhan Kara, Nemrut Dağı sayesinde Malatya’ya turist akınının yüksek olduğu 1980li yıllarda turizmle uğraşmış; geçimini halı satarak sağlamaya çalışmış. 1989-90’da yaşanan körfez krizi nedeniyle turist bitince Helsinki’ye gelmiş. Burada Finli bir hanımla evlenen, bir lokantada çalışan Kara, kendi deyimiyle, başlarda “köle gibi çalışmış”. Daha sonra 20 metrekare bir dükkân kiralayıp, işçilikle birlikte lokantacılık yapmaya başladığını anlatan Kara “Baktım ben patronumdan çok kazanıyorum. Bırakıp, kendi işime döndüm. Sonra İtalyan lokantası çalıştırdım, zarar edince, kapattım. Geldiğimde lokanta işi revaçtaydı, çok kazanırsın denilince bildiğim iş olan halıcılığı yapmadım. Lokantayı kapatıp halı işine girdim. İşleri toparladık” diyor.

 

İran, Pakistan başta olmak üzere Asya ülkelerinden getirdiği halıları Finli müşterilere sattığını belirten Kara’nın Helsinki’de 2 dükkânı ve başka kentlerde 3 satış mağazası bulunuyor.

 

FOTOĞRAFLAR:  Burhan Kara, siyah gömlekli, beyaz pantolonlu olan. Dükkan içinde önde sağda ayakta görülüyor. Diğerleri Kara’nın dükkanını ziyaret eden Malatyaspor futbolcularından Ergun ve Vedat ile masör Ednan Günel ve malzemeci Ramazan Erdil. Alttaki fotoğrafta Malatyalı iki kardeş Haydar (solda) ve Hüseyin Aydın. 

 

HABER-FOTO: Bülent KORKMAZ- Helsinki

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız