SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fırsat Var, Kayısı Yok!

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:14:54
Fırsat Var, Kayısı Yok!
A- A+ PAYLAŞ

Bu yıl İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen ve ana teması "Gezegeni Beslemek / Yaşam İçin Enerji" olan EXPO 2016 Fuarı'nda, 145 ülke ürettikleri tarımsal ürünlerle kendilerini dünyaya tanıtmaya çalıştı ve tarım ürünlerini pazarladı. 

Fuarın en büyük stantlarından birinin sahibi olan Türkiye Pavyonu'nda, zeytin, zeytin yağı, fındık, mantı, bulgur, tarhana, baklava, lokum, Türk kahvesi, Osmanlı şurubu için haftalarca süren etkinlikler yapılarak bu ürünlerin dünya çapında tanıtılması ve pazarlanması sağlanırken, pazarlamaya en fazla ihtiyaç duyan Malatya kayısısı sadece açılış töreninde, ikramlık kuru meyve tabakları içindeki birkaç adet kuru kayısı ile kendine yer bulabildi. 

İlk tarım uygulamalarının yapıldığı Arslantepe de unutuldu 

Fuarda, Göbeklitepe arkeolojik alanının replikası yapılarak tanıtılırken, Malatya'nın uluslararası düzeyde tanınmasını sağlama özelliğine sahip olan ve tam da fuarın tarımsal konseptiyle örtüşen, M.Ö. 3 - 5 binli yıllara ait buğday tohumlarının bulunduğu Arslantepe'nin esamesi okunmadı. 

6 aylık küresel fuar

Expo 2015 Milano Fuarı, 1 Mayıs'ta kapılarını açtı ve 31 Ekim'de sona erdi. Fuarın genel ziyaretçi sayısı yaklaşık 25 milyon kişiyi bulurken, Türkiye Pavyonu'nu ise 5 milyonu aşkın ziyaretçi gezdi ve Türkiye'den Milano'ya taşınan Türkiye'nin tarımsal ürünlerini tanıdı, öğrendi, tattı. 

Pazarlanmaya, tanıtılmaya en çok ihtiyacı olan kayısı yoktu

EXPO 2015'in 6 aylık etkinlik programında Türkiye'nin değişik bölgelerinin tarımsal ürünlerine yönelik çok sayıda etkinlik, program ve tanıtım çalışması gerçekleştirildi. Kimi ürünler için özel tanıtım haftaları düzenlendi. Örneğin, fındık için "Dünya Mucizesi Fındık. Fındıklı Lezzetler Haftası" düzenlendi.  Yine zeytin ve zeytinyağı için '’Binlerce Yıllık Anadolu Geleneği: Zeytin ve Zeytinyağı Haftası" gerçekleştirildi. 

Türkiye mutfağının özgün yemeklerinden mantı için çok sayıda etkinlik düzenlenirken, Gaziantep baklavası ve lokum için "Şeker Gibi Bir Hafta: Türk Kahvesi, Lokum ve Baklava" haftası düzenlendi. Ayrıca geleneksel ekmekler bulgur ve tarhana için de hafta boyu süren etkinliklerin yapıldığı EXPO 2015 Fuarı'nda, dünyaya tanıtılmaya ve pazarlanmaya en çok ihtiyaç duyulan kayısı için ise, "Kayısının adı yok" tu. Kayısı, sadece çeşitli kuru meyvelerden oluşan ikram tabaklarındaki birkaç kuru kayısıdan ibaretti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız