SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fiyat Düşüşünde 20. Bölgeyiz

A- A+ PAYLAŞ

Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı. Ülke genelinde Haziran ayındaki fiyat artışı -0.56 olarak gerçekleşti. Malatya bölgesindeki artış ise -0.19 oldu. Malatya bölgesi fiyat düşüşü en fazla yaşanan 20.bölge oldu. Haziran ayında fiyatı en fazla artan ürün yüzde 51.64 ile Çarliston biberde yaşandı. En fazla fiyat düşüşü ise yüzde 55.15 ile Kiraz’da oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Malatya Bölge Müdürü Şemsettin Özcan, Haziran ayına ilişkin fiyat endeksleri konusunda açıklamalarda bulundu.

Özcan yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

“ 2010 yılı Haziran ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinde kapsanan 446 maddeden; 93 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 189 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 164 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiş ve endeks bir önceki aya göre % -0,56 oranında düşmüştür. Malatya İstatistiki Bölgesinde (Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl) ise bir önceki aya göre değişim oranı % -0,19 olarak gerçekleşmiştir.

2010 yılı Haziran ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 8,37 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde ise bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 8,49 olarak gerçekleşmiştir.

2010 yılı Haziran ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 7,41 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistikî Bölgesinde ise on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 8,52 olarak gerçekleşmiştir.

2010 yılı Haziran ayında 2003 Temel Yıllı TÜFE' de 26 İstatistiki Bölge içinde bir önceki aya göre en yüksek artış % 0,35 oranı ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerinden oluşan bölgede, en yüksek düşüş % -1,13 oranı ile Adana ve Mersin illerini kapsayan bölgede gerçekleşmiştir. Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemiz, % -0,19 değişim oranı ile en yüksek düşüş gerçekleşen 20. istatistikî bölge olmuştur.

2003 Temel Yıllı TÜFE, Tüketim kalıpları itibariyle;
2010 yılı Haziran ayında Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemizde bir önceki aya göre en yüksek artış % 5,81 oranı ile Eğitim Grubunda; en yüksek düşüş % -2,01 oranı ile Gıda ve Alkolsüz İçecekler Grubunda görülmektedir. Malatya İstatistikî Bölgemizde en yüksek artış gösteren seçilmiş bazı maddeler: % 51,64 ile Biber (Çarliston), % 35,06 ile Limon, % 19,38 ile Özel Dershane Ücreti (Üniversite Hazırlık) şeklindedir. En yüksek düşüş gösteren seçilmiş bazı maddeler: % -55,15 ile Kiraz, % -39,43 ile Kuru soğan, % -26,92 ile Sarımsak şeklindedir.

ÜRETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ
2010 yılı Haziran ayında 2003 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Endeksi'nde bir önceki aya göre %-0,50 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,93, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,64 ve on iki aylık ortalamalara göre %4,30 artış gerçekleşmiştir.

Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre %12,30, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,40 ve on iki aylık ortalamalara göre %13,08 artış gerçekleşmiştir. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,42, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,04 ve on iki aylık ortalamalara göre %2,47 artış gerçekleşmiştir.

Sanayinin üç sektöründen elektrik, gaz, su sektöründe %0,33 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %-1,88, imalat sanayi sektöründe %-0,50 düşüş gerçekleşmiştir.
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, büro makineleri imalatı (%3,79), iletişim teçhizatı imalatı (%3,68), suyun toplanması, arıtımı ve dağıtımı (%2,15), plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (%1,21), tekstil ürünleri imalatı (%1,13), metal cevheri (%0,71), makine ve teçhizat imalatı (%0,49) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (%-7,94), ana metal sanayi (%-3,56), kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri (%-2,74), taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünleri (%-2,19), mobilya imalatı (%-0,79), tıbbi, hassas ve optik aletler imalatı (%-0,61) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız