SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fiyat Düşüşünde 7. Bölge

A- A+ PAYLAŞ

Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı. Türkiye genelinde Temmuz ayında fiyat artışı bir önceki aya göre yüzde -0.48 oldu. Malatya’nın da içinde bulunduğu İstatistiki Bölgede ise enflasyon yüzde -0.63 olarak gerçekleşti. Bu oran ile Malatya bölgesi fiyatın en fazla düştüğü 7. İstatistiki bölge oldu. Malatya bölgesinde ürün bazında en fazla artış yüzde 24.63 ile limonda yaşanırken en fazla düşüş ise yüzde -45.07 ile dolmalık biberde yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bölge Müdürü Şemsettin Özcan, Temmuz ayı tüketici ve üretici fiyat endeksine ilişkin yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

“2010 yılı Temmuz ayında Tüketici Fiyatları Genel Endeksinde kapsanan 446 maddeden; 97 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 233 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 116 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiş ve endeks bir önceki aya göre % -0,48 oranında düşmüştür. Malatya İstatistikî Bölgesinde (Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl) ise bir önceki aya göre değişim oranı % -0,63 olarak gerçekleşmiştir.

2010 yılı Temmuz ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 7,58 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistikî Bölgesinde ise bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 7,64 olarak gerçekleşmiştir.

2010 yılı Temmuz ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 7,59 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistikî Bölgesinde ise on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 8,52 olarak gerçekleşmiştir.

2010 yılı Temmuz ayında 2003 Temel Yıllı TÜFE' de 26 İstatistikî Bölge içinde bir önceki aya göre en yüksek artış % 0,66 oranı ile Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinden oluşan bölgede, en yüksek düşüş % -0,98 oranı ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan bölgede gerçekleşmiştir. Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemiz, % -0,63 değişim oranı ile en yüksek düşüş gerçekleşen 7. istatistiki bölge olmuştur.

2003 Temel Yıllı TÜFE, Tüketim kalıpları itibariyle;
2010 yılı Temmuz ayında Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemizde bir önceki aya göre en yüksek artış % 1,24 oranı ile Lokanta ve Oteller Grubunda; en yüksek düşüş % -3,80 oranı ile Giyim ve Ayakkabı Grubunda görülmektedir. Malatya İstatistikî Bölgemizde en yüksek artış gösteren seçilmiş bazı maddeler: % 24,63 ile Limon, %7,60 ile Yatak Tek Kişilik, % 6,21 ile Dana Eti şeklindedir. En yüksek düşüş gösteren seçilmiş bazı maddeler: % -45,07 ile Biber Dolmalık, % -26,09 ile Patlıcan, % -10,51 ile Tişört (Erkek İçin) şeklindedir.

ÜRETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ
2010 yılı Temmuz ayında 2003 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Endeksi'nde bir önceki aya göre %-0,16 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,77, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,24 ve on iki aylık ortalamalara göre %5,33 artış gerçekleşmiştir.

Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre %9,89, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,22 ve on iki aylık ortalamalara göre %14,48 artış gerçekleşmiştir. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,56 ve on iki aylık ortalamalara göre %3,42 artış gerçekleşmiştir.

Sanayinin üç sektöründen madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %2,44, elektrik, gaz, su sektöründe %0,41, imalat sanayi sektöründe %0,21 artış gerçekleşmiştir. düşüş gerçekleşmiştir.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, maden kömürü, linyit ve turba (%3,99), ağaç ve mantar ürünleri imalatı (%2,09), büro makineleri imalatı (%2,07), metal cevheri (%1,83), deri ürünleri imalatı (%1,44), taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünleri (%1,39), gıda ürünleri ve içecek imalatı (%0,82) alt sektörleridir. Buna karşılık diğer ulaşım araçlarının imalatı (%-7,31), mobilya imalatı (%-1,26), giyim eşyası imalatı (%-0,69), metal eşya sanayi (%-0,55), kimyasal ürünlerin imalatı (%-0,26), kağıt ve kağıt ürünleri imalatı (%-0,26) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız