SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Fon Oluşturulmalı"

A- A+ PAYLAŞ
 
Hak İş Konfedarasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, özel sektörde çalışanların kıdem tazminatları sorununun çözümü için fon oluşturulması önerisinde bulunduklarını bildirdi. 
 
Türkiye'de son günlerde tartışma konusu olan özel sektörde çalışanların kıdem tazminatları konusuna Malatya Ramada Otel'de düzenlenen sosyal diyalog ve eğitim yoluyla kayıtlı istihdamın desteklenmesi projesi kapanış toplantısında katılan Hak İş Konfedarasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, açıklık getirdi. Arslan, "Türkiye'de özel sektörde çalışan işçilerin yüzde 93'ü kıdem tazminatını hak edemiyor. Yüzde 7'si hak ediyor. Bunların da yüzde 5'i kıdem tazminatını alamıyor. Bu ne demektir. Yasa fiilen uygulanmıyor demektir. Bunun çözümü, özel sektörde çalışanlar sendikalı olursa kıdem tazminatlarını alırlar" ifadelerini kullandı. 
 
Arslan, yıpranma yani kıdem tazminatını birçok özel sektör çalışanın işyerinden ayrıldıktan sonra ancak mahkeme kanalıyla aldığına dikkat çekerek, "Sendikalaşmanın olmadığı yerde ne yazık ki kıdem tazminatı alınamıyor" diyerek, bu konuda fon oluşturulması önerisinde bulunduklarını bildirdi. 
 
Bu arada Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç da, "Kayıtdışı ile mücadele edemediğimiz her gün, bizleri Yunanistan ve İrlanda gibi ülkeleri bekleyen o vahim iflasa yaklaştıracaktır" dedi.
 
Malatya Ramada Otel'de düzenlenen Sosyal Diyalog ve Eğitim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi kapanış toplantısında konuşan Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç,  "Kayıtdışı istihdam; ekonomik ve sosyal birçok sorunu beraberinde getiren, ülkemizin en büyük kronik sorunlarından biridir. Kayıt dışı ile emekçiler, bağlayıcı hiçbir resmi sözleşme olmadan, hiçbir sosyal güvencesi ve iş güvenliği olmadan, yani sigortasız, sendikasız, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı korunmasız, hergün yasal çalışma süresi 8 saatin çok üstünde çalışmaya mahkum edilmişlerdir. 
Kayıt dışı istihdam; kayıtlı ve örgütlü faaliyet gösteren işletmeler açısından da, sebep olduğu haksız rekabet yüzünden de yıkıcı bir sorundur. Ayrıca sebep olduğu gelir kaybı yüzünden devletin topluma karşı yükümlülüklerini yerine getirmesini de olumsuz yönde etkilemektedir. Gelirleri giderlerini karşılamayan devlet, eğitim, sağlık, güvenlik ve adalet hizmetlerini de gereği gibi yapamamaktadır.  Kayıt dışı istihdamın neden olduğu kaynak yetersizliği yüzünden, devlet yatırımlarını kısmak zorunda kalırken, işsizlikle mücadelede de kalıcı bir çözüme ulaşamamaktadır" ifadelerini kullandı. 
 
"Ekonomisinin yüzde 40'ından fazlasının kayıtdışı olduğu bir ülkenin, istihdam ve işsizlikten milli gelir verilerine, iş kazası ve hastalıkları tespitlerinden üretim ve tüketim ölçümlemelerine kadar bütün istatistiki bulguları eksik, hatalı ve güvenilir olmaktan uzaktır. Kayıt dışı ile mücadele edemediğimiz her gün de, bizleri Yunanistan ve İrlanda gibi ülkeleri bekleyen o vahim iflasa yaklaştıracaktır. Türkiye'de kayıt dışı istihdam oranı yüzde 40'lardadır. Sendikamızın faaliyet gösterdiği tekstil sektörü ise kayıtdışı istihdamın en yüksek olduğu sektörlerden biridir" diyen İnanç, daha sonra şunları söyledi: 
 
"Ülkemiz açısından üretim-ihracat ve istihdamda önemli bir yeri olan Tekstil ve hazır giyim sektöründe, 2010 yılı rakamlarına göre faaliyet gösteren işyeri sayısı 26 bin 764'tür. 2010 yılı rakamlarına göre toplam ihracat içindeki payı yüzde 12'dir. Tekstil ve hazır giyim sektöründe çalışan sigortalıların yüzde 37'sini kadın işçiler oluşturmaktadır. Tekstil sektörü toplam istihdamdaki payı açısından da, Türkiye'de öncü sektörlerin başında gelmektedir. Kayıt dışılığın sorumlusu biz işçiler, sendikalar ve kayıtlı çalışan işverenler değiliz, ama hepimiz bu sorunun mağdurları, hatta kurbanlarıyız.  Bir işçi kuruluşu olarak, geleceğimizi karartan, başta işçiler olmak üzere doğrudan ya da dolaylı bir şekilde bütün vatandaşlarımızın hayatını etkileyen, canımızı yakan bu soruna karşı ilgisiz kalamazdık. Kalmadık da." 
 
Sendika olarak kayıtlı ishidam için projeler yaptıklarını söyleyen İnanç, "Projemizi yürttüğümüz zaman zarfında, ülke genelinde Alo 170'e 17 bin 643 ihbar gelmiştir. İhbarların 12 bin 969'u sonuçlandırılmıştır. Kayıt dışı çalıştırılan 10 bin 763 kişinin tescili yapılmıştır. 865 işyeri de kayıt altına alınmıştır.  Sendikamızın da bu hatla eşleşmesiyle birlikte, Alo 170 hattının kayıt dışı ile mücadele çalışmalarına, geçtiğimiz yıl önemli bir katkı sağlamıştır" şeklinde konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız