SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fosforlu İsrail!

A- A+ PAYLAŞ

İnsan Hakları İzleme İsrail’in operasyonda fosfor bombaları kullandığını açıklarken hastaneler, nedeni anlaşılamayan yanıklara sahip yaralılarla doldu

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Gazze Şeridi’ne 17 gündür operasyon düzenleyen İsrail’i, “insan haklarını ihlal ettiği” için kınarken, İnsan Hakları İzleme Örgütü de, Gazze’de beyaz fosfor kullanıldığını duyurdu.
BM İnsan Hakları Konseyi’nin dün yaptığı oylamada, İsrail operasyonlarının kınandığı karar tasarısı, 47 üyeden 33’ünün oyuyla kabul edildi. Oylamada Kanada ret oyu kullanırken, çoğu AB ülkesi olmak üzere 13 ülke çekimser kaldı.

Kabul edilen karar tasarısında İsrail’in, Filistinlilerin insan haklarını kitlesel olarak ihlal eden operasyonu kınandı. Tasarıda İsrail’e düzenlenen roket saldırılarının da sona erdirilmesi istendi.

Sivillerin hayatı tehlikede
İnsan Hakları İzleme Örgütü de, İsrail’in Gazze’nin yerleşim birimlerine beyaz fosfor bombaları atarak sivillerin hayatını tehlikeye attığını bildirdi.

Örgüt gözlemcilerinin, İsrail’in geçen cuma ve cumartesi günleri Cebaliye mülteci kampına düzenlediği saldırıda, alevli dumanın açığa çıktığını gördüğü ve bunun beyaz fosfor kullanıldığını gösterdiği belirtildi. Ancak gözlemcilerin vurulan bölgeye girmesine izin verilmediği için, fosfor yüzünden yaralanan olup olmadığının belirlenemediği kaydedildi.

AP ajansının Gazze’deki muhabirleri de, geçen pazar günü Han Yunus’taki Nasır Hastanesi’nde ciddi yanıkları olan yaralılarla karşılaştıklarını, doktorların bu yanıklara fosfor bombasının yol açmış olabileceğini söylediğini bildirdi.

Önlem almakla yükümlü
İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail’in, beyaz fosforun kullanımını düzenleyen sözleşmeye taraf olmamasına rağmen, savaş kuralları gereği, fosforun sivillerin üzerindeki etkisini minimuma indirmek için gerekli bütün önlemleri almakla yükümlü olduğunu belirtti.

İsrail ordu sözcüsü Avital Leibovich ise İsrail’in fosfor kullandığı iddialarını doğrudan yanıtlamazken, İsrail ordusunun, “uluslararası hukuka uygun mühimmat kullandığını” söyledi.

Öte yandan İsrail’in Gazze’de dün düzenlediği saldırılarda 19 kişi ölürken 17 gün içinde ölenlerin sayısı, 277’si çocuk olmak üzere 905’e ulaştı. İsrail operasyonlarında 3 bin 950 Filistinli’nin de yaralandığı belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız