SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye'nin En Büyüğü.. Belki Avrupa'nın da.."

0
Güncellendi - 2017-09-27 03:31:31
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da açılan Türkiye’nin en büyük Fotoğraf Makinesi Müzesi'nde asırlık fotoğraf makineleri sergileniyor. Müzede bin 890 adet fotoğraf makinesi teşhir edilirken, yaklaşık 3 bin 500 adet ise fotoğraf makinesi ekipman ve aksesuarları da bulunuyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin Sanat Sokağı’nda düzenlemesini yaptığı Fotoğraf makinesi Müzesi’nin düzenlenmesi tamamlandı. Müzenin resmi açılış töreni 30 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Müzeyi, ziyaretçiler ücretsiz olarak gezebilecekler.

-En eskisi 1876 yılına ait…

2 katı tamamen eserlerin sergisi için kullanılan müzende tarihi belli olan en eski fotoğraf makinesinın 1876 yılına ait olduğu belirtildi.

Özellikle savaş dönemlerinde güvercinlerin boyunlarına asılan fotoğraf makinesi, su mataralarına yerleştirilmiş 1886 yılına ait fotoğraf makinesi, 1904 yılına ait cep saatine yerleştirilmiş fotoğraf makinesi, özellikle casusluk faaliyetlerinde kullanılan kol saatine ve ayakkabı topuğuna monte edilmiş fotoğraf makinelerinin yanında altın kaplama fotoğraf makineları da sergileniyor.

Müzede fotoğraf makinelerinin yanında el kameraları ve projeksiyon aletleri de bulunuyor.

Müzede 1960 yapımı kısa metrajlı sinema makinesinde bulunuyor ve ziyaretçilere 1960 yapımı Türk filmi izlettiriliyor.

Müze içerisinde ayrıca, fotoğraf makinelarına ait aksesuarlar, film yıkama ve kart baskı laboratuvarı da yer alıyor.

Müzeyi gezenler için “Malatya hatırası” köşesi de bulunuyor ve vatandaşlar burada fotoğraf çektirebilecek.

-“Türkiye’nin en büyüğü, belki de Avrupa’nın…”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Fotoğraf Makinesi Müzesi’nin dikkat çeken bir müze konumunda bulunduğunu belirterek, “Özellikle bu alanda bilen insanların yorumları bizleri son derece mutlu etti. Bakıldığı zaman Türkiye’deki belkide Avrupa’daki en büyük müze olduğunu ifade ediyorlar. Bizde böyle bir müzeyi Türkiye’ye kazandırdığımız için son derece mutluyuz.” dedi.

-Yaklaşık 6 bin parça sergileniyor

Çakır, müzede bin 890 adet fotoğraf makinesi ile birlikte3 bin 500 adette fotoğraf makinesi ekipman ve aksesuarlarının da sergilendiğini belirterek, “Bin 890 parçadan oluşan bir koleksiyon müzemiz. Gerçekten bizim müzemizde olup ikinci bir ürün olmayan fotoğraf makinelerimiz var. 1870’li yılların makineları var, körüklülerden başlamak üzere. Birçok alanda üretilmiş, işte o zaman formula 1 yarışlarında özel üretilmiş, olimpiyatlar için özel üretilmiş makinelar veya özel koleksiyonlar var. Bunların yanında casus makinelar var, çok ilginç, su matarasına monte edilmiş veya güvercinin boynuna asılan fotoğraf makineları, ayakkabı topuğuna, saate takılan fotoğraf makineları gibi bakıldığı zaman gerçekten çok farklı fotoğraf makinelarının olduğunu burada görmüş oluyoruz.” Şeklinde konuştu.

-“Avrupa’daki müzelerden daha zengin”

Fotoğraf makinesi Müzesi’nin daha da zenginleştirileceğini ifade eden Çakır şunları söyledi; “Sayısal anlamda baktığınız zaman, içerik anlamda baktığınız zaman her dönemin hem yerli, hemde yapancı üretim olmak üzere gerçekten çok nadide parçaların burada olduğunu görüyorsunuz. Dolayısıyla böyle bir müzeyi Malatya’ya kazandırdığımız için çok mutluyuz. Müzemizi daha da zenginleştirmiş olacağız. Rakipsiz bir Fotoğraf makinesi Müzesini hem Malatya’mıza, hemde Türkiye’mize kazandırmaktan son derece mutluyuz. Bugün Türkiye’de gerçekten en büyük müze olduğunu söyleyebiliriz. Hatta Avrupa müzelerini gezen arkadaşlarımızın ifadesiyle Avrupa’daki makineların da daha ötesinde, daha büyük bir müze olduğunu ifade ediyorlar.”

Çakır, müzenin koleksiyonerlerin hem yurtiçinde, hem de yurtdışında yapmış olduğu çalışmaların bir araya getirilmesiyle oluşturulduğunu kaydetti.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Kübra (6 yıl önce)
    Böyle bir müzeyi memleketimize sunduğu için sonsuz teşekkürlerlerjmi sunuyorum. Baki Tamer SELÇUK beye
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (6 yıl önce)
    Sayın Başkan, fotoğraf müzesi Türkiye'de ve dünya da birçok yerde var. Dolayısıyla birçok yerde olan bir şeyin orjinalliği de olmaz. Ancak Malatya'ya özgü bir Kayısı Müzesi yok. Lütfen biraz da Malatya'nın değerleri için emek ve para harcayın..
    0
    0
    Yanıtla
  • kral (6 yıl önce)
    bu makinalar için belediyemiz ne kadar ücret odemiştir
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (6 yıl önce)
    Cakir in da istifasini bi alsaydi Reis kurtulurduk. Malatyada yan yollara kurulan trambus, copten elektrik tesisi, nikah sarayindan baska ne kazandirdi Malatyaya tabiki hic bir sey
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (6 yıl önce)
    Bu müzeyi Malatya ya kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu ve benzeri müzelerin sayısının daha da artırılması gerekir. Diğer kültür ve sanat dallarında da böyle güzel gelişmeler bekliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tolga Özbaş (6 yıl önce)
    Bize bunu kazandıran sayın Baki Tamer Selçuk'a Teşekkür Ederim.Bu zamana kadar biriktirdiği bu güzide eserleri kendi memleketinde serigilemesi güzel bir şey.Malatya Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet Çakır'da teşekkür ederim bu güzel eserleri kazandırdığı için.
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan (6 yıl önce)
    Bencede dünyada tek. Amma gel görki 15 gündür suyumuz yok. Yolumuz sorvayvir gibi, trafik miss. Cennet şehirsin Malatya! !!!
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Bu.sozler.yuzunde.dunya.bizleri.kiskanmistir
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Batı bizi kıskanmıştır.
    0
    0
    Yanıtla