SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Fotoğraftaki Şahıs..'

A- A+ PAYLAŞ

İkinci Ergenekon Davası'nın 91'inci duruşmasında tutuklu sanık İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun çapraz sorgusuna devam edildi.

Fatih Hilmioğlu, doktor nezaretinde yapılan çapraz sorgusunda ilk olarak Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorularını yanıtladı. 2003 yılında YÖK yasa tasarısı nedeniyle komutanlarla yaptığı görüşmeleri hangi amaçla yaptıkları yönündeki soruya Prof. Hilmioğlu, “YÖK yasa tasarısıyla ilgili çekincelerimizi askerlerle de paylaşmak için böyle bir görüşme yaptık. Görüşmede, YÖK’e bağlı sivil kurum üyelerinin yanı sıra askeri öğretim üyeleri de bulunuyordu" dedi.

“YASA TASARISI HER İKİ KURUMU DA İLGİLENDİRİYRDU"

YÖK’e bağlı 21 askeri öğretim üyesinin bulunduğunu belirten Hilmioğlu, “Yasa tasarısı her iki kurumu da ilgilendirdiği için bu konudaki çekincelerimizi paylaşmak istedi” dedi. Savcı Pekgüzel’in, "19 Eylül 2003’te yapılan görüşmeyi kimin ayarladığını, dönemin MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç’tan kimin randevu aldığını" sorması üzerine Hilmioğlu, buluşmanın üzerinden 7 yıl geçtiğini, randevuyu kimin ayarladığını bilmediğini savundu.

“O dönem çok kaotikti" diyen Hilmioğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Önceden planlanan bir toplanıp gitmek gibi bir durum söz konusu değil. Tamamen tesadüfi bir durumdu. Ankara’da kim hazır olsaydı görüşmeye onlar gidiyordu. O dönemde yüksek yargı organı yetkilileri ve Cumhurbaşkanıyla da görüşüldü, hatta en kalabalık ziyaret yaklaşık 20 rektörün katılımıyla Cumhurbaşkanlığına yapılan ziyaretle oldu. Yasa tasarısındaki çekincelerimizi o dönemde her yere aktarmaya çalışıyorduk. Eğer YÖK ile hükümet arasında bu kadar sürtüşme olmasaydı, bu kadar çok görüşme yapılmaya gerek kalmazdı."

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel’in “YÖK Yasa Taslağı üzerine kaygılarınızı anlatmak için randevu istiyorsunuz. Yemekte 6 rektör, Eruygur dışında 10 general var. Bu durumu yadırgamadınız mı, bu normal mi?” sorusuna Hilmioğlu, “Bence normal değildi, yadırgadım ama ’Ben bunu yadırgadım’ diyecek halim yoktu" diye yanıtladı.

Savcı Pekgüzel, emekli orgeneral Şener Eruygur’da bulunan bilgi notu ve Jandarma İstihbarat Başkanlığı’nın raporlarında görüşmenin içeriğinin rapor edildiğini ancak YÖK konusunda konuşulduğuna ilişkin bir ifade olmadığının altını çizerek, bu belgenin Genelkurmay’a sorulduğunu ancak “Kayıtlarda rastlamamıştır" diye yanıt geldiğini anlattı. Hilmioğlu ise “Bu belge iddianamede var, tümüne itiraz ediyorum. Kim yazmış, belli değil. Bu toplantıda YÖK Yasa Tasarısı konuşuldu. Bu yemeğin gizli olduğu iddiası dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün haberinin olmadığına dayandırılıyor. Ama Özkök savcılığa verdiği ifadede ’Böyle yemekler düzenlendiğini duyuyordum, bunlar olağan şeylerdir’ dedi" diye açıklamada bulundu.

FOTOĞRAF POLEMİĞİ
Savcı Pekgüzel’in, sanık Hilmioğlu’nun savunmasında tanımadığını söylemesine karşın tutuklu sanıklardan yayıncı Durmuş Ali Özoğlu ile birlikte bir mitingde fotoğrafının bulunduğunu iddia etmesi üzerine Hilmioğlu “Kesinlikle tanımıyorum" diyerek fotoğrafı görmek istedi. Pekgüzel’in yanına giderek fotoğrafa bakan Hilmioğlu “Fotoğrafta yanımda görülen şahıs Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı’dır" dedi.

"GÜNDE İKİ SAAT SPOR YAPIYORUM"
Öte yandan gazeteci Nazlı Ilıcak da duruşmayı izledi. Duruşmaya verilen arada ise tutukluların olduğu bölüme doğru giderek Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan ile sohbet etti. Ilıcak, Balbay’a “Şemaliniz değişmiş. Zayıflamışsınız" dedi. Balbay ise “Günde iki saat spor yapıyorum" diye konuştu

ILICAK'A DAVET TWITTER’DEN
Tuncay Özkan ile görüşmesine, akraba olmadığı gerekçesiyle izin verilmeyen Sabah Gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak davetin internette sosyal paylaşım sitesi Twitter’da olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ben Twitter’deyim. ’Ampulpatlatan’ takma adlı (nickname) Tuncay Özkan’ın partisinin bir üyesi beni duruşmaya çağırdı. Özellikle meslektaşlarım Tuncay Özkan ve Balbay ile mesleki dayanışma adına gelmek istiyordum. Görüşmeme izin verilmedi ama uzaktan da olsa konuştuk."

“BURADA DÜŞÜNCE SUÇU DEĞİL, DÜŞÜNCEYE HAZIRLIK SUÇU YARGILANIYOR"
Balbay, çapraz sorguda Savcı Pekgüzel ile tutuklu sanık Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu arasında yaşanan fotoğraf polemiğine dikkat çekerek Ilıcak'a “Savcının sorduğu soruları gördünüz. Burada düşünce suçu değil, düşünceye hazırlık suçu yargılanıyor" diye seslendi.

“ÖYLE BİR ÖRGÜT YARATMIŞLAR Kİ 'DARBE YAPACAĞIM' DEMİŞ AMA YAPAMAMIŞ"
Ilıcak, bir süre de tutuklu sanık Yeni Parti Genel Başkanı Tuncay Özkan'la sohbet etti. İddianamede, bir suikast timinin davanın müştekisi olan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız’ı öldürmeye gittiği iddiasını dile getiren Özkan, "Öyle bir örgüt yaratmışlar ki ‘suikast yapacağım’ demiş yapamamış, ‘darbe yapacağım’ demiş, yapamamış. Suikast için Ali Balkız'ın evine gitmişler ama orada oturmuyormuş. Bir yıl önce taşınmış. Suikast timinin başında olduğu iddia edilen Muhammet Sarıkaya serbest bırakıldı. Suikast timindeki herkes salıverildi. Geriye de burada sanık bölümünde gördüğünüz işe yaramaz adamlar kaldı. Bakın, aramızda örgüt lideri yok. Herkes örgüt üyesi. Bir de 51 nolu DVD var. Yerlere yatarsınız" ifadesini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız