SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fransa, İngilizlere Fena Yakalandı!

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:21:45
Fransa, İngilizlere Fena Yakalandı!
A- A+ PAYLAŞ

 

Times gazetesi, Fransa hükümetinin, resmi bir metinde Cezayir'in bağımsızlığı sırasındaki şiddet olaylarını sansürlediğini aktarıyor.
 
Gazete, "Fransa, kanlı sömürgecilik geçmişini saklamaya çalışmakla suçlanıyor" diye yazdı.
 
Times'a göre, yetkililer, saygın bir Fransız tarihçi tarafından kaleme alınan metni sansürleme kararını, Cezayir'in kaybının modern Fransa'da travma kaynağı olmaya devam etmesiyle açıkladı.
 
Haberde "Hükümeti bu konuda eleştirenler, Fransa'nın eski sömürgeleriyle ilişkilerini iyileştirmek istiyorsa gerçekle yüzleşmesi gerektiğini söylüyor" deniyor.
Times sansür krizinin Fransa ile Cezayir arasında, Cezayir'in bağımsızlığının 50'nci yıldönümü nedeniyle yaşanan gerginliği artırdığına dikkat çekiyor.
Habere göre, Fransa Hükümeti Toulouse Üniversitesi'nden tarihçi Guy Perville'den Cezayir savaşıyla ilgili bir yazı kaleme almasını istedi.
 
Perville resmi yıllığa girecek bu yazısında düşmanlığı sona erdirmeye yönelik bir anlaşmayla başlayan bağımsızlaşma sürecinin nasıl cinayet, adam kaçırma ve terör saldırılarıyla son bulduğuna ilişkin objektif bir değerlendirme yaptığını, ancak bunların sansürlenerek makalesinin bir zafer yazısına dönüştürüldüğünü söyledi.
Prof. Perville 40 yıllık kariyerinde ilk kez sansüre uğradığını belirtiyor.
 
Edebiyat eleştirmeni Pierre Assouline Kültür Bakanlığı'nı "bayağılıkla" suçlarken, Fransa Ulusal Arşiv Dairesi Başkanı Herve Lemoine, metni sansürlemek zorunda kaldığını çünkü Cezayir savaşının tamamen tarafsız bir gözle bakılamayacak kadar hassas bir mesele olmaya devam ettiğini söylüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız