SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fransa Referandumu Kaldırıyor

A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy başkanlığında toplanan Fransız hükümeti, 50 yıllık 1958 Anayasası’nda şimdiye kadarki en köklü değişimleri öngören reform paketini kabul etti.

Aralarında “Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin Fransa tarafından onayını referandum koşuluna bağlayan” hükmün Anayasa’dan çıkarılmasının da yer aldığı 33 maddelik tasarı, 20 Mayıs’tan itibaren parlamentoda görüşülecek. Referandum şartının kaldırıldığı reform paketine göre, AB üyeliklerinin onayı için Anayasa değişikliğinde uygulanan yöntemler geçerli olacak. Bu konuda cumhurbaşkanı parlamento onayı veya referandum arasında tercih yapabilecek. Referandum şartının kalkmasına iktidar kanadından tepkiler gelirken, sol muhalefetin destek vermesi bekleniyor.

Yasama, yürüme ve yargı erkleri aralarındaki dengelerde yol açacağı değişiklikler yüzünden, şimdiden “Beşinci Cumhuriyet-2” olarak da adlandırılan tasarının getireceği yenilikler arasında “vatandaşların Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuruda bulunması hakkı” bulunuyor.

Buna göre, bir vatandaş herhangi bir yasanın temel hak ve özgürlüklere aykırı biçimde kendisine uygulandığına inanıyorsa, yürürlükteki o yasayla ilgi yüksek mahkemeye gidebilecek.

“Kısıtlı” olacağı belirtilen bu hak şimdiye kadar, henüz yürürlüğe girmeyen yasalarla ilgili cumhurbaşkanı, başbakan, meclis ve senato başkanları ile 60 parlamenter tarafından kullanılabiliyor, yürürlükteki yasalar aleyhine Anayasa Mahkemesi’ne gidilemiyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız