SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fransa'ya Resmen Soykırım Suçlaması

A- A+ PAYLAŞ

Bundan tam 14 yıl önce, 1994’ün haziran-ağustos ayları arasında 800 bin Ruandalının ölümüyle sonuçlanan soykırıma, Fransa’nın faal olarak katıldığına yönelik suçlamayı içeren rapor, Ruanda makamlarına teslim edildi.

Raporun önemli bölümlerini yayınlayan Belçika’nın "Le Soir" gazetesi ayrıca, Ruanda’nın eski Adalet bakanının ismini taşıyan "Mucyo" raporunda, bölgedeki insani yardım operasyonlarına katılan Fransız askerlerinin soykırımı doğrudan desteklediği bilgisini verdi.

500 sayfalık raporda, Fransa’nın soykırımdan haberdar olduğu, hazırlıklarına katıldığı ve soykırımda faal rol aldığı belirtiliyor. Ruanda’da Tutsi ve ılımlı Hutuların ölümüyle sonuçlanan soykırım hakkında bir araştırma komisyonu kurulmuş ve başına eski Adalet Bakanı Mucyo getirilmişti.

Raporda Fransa, soykırımcılara istihbarat, strateji, askeri eğitim desteği sağlamakla, "öldürülecek kişilerin listesinin belirlenmesine katkıda bulunmakla" ve de "silah temin etmekle" suçlanıyor.

Cumhurbaşkanı da suçlanıyor

O dönemde "Turquoise" olarak tanımlanan ve "insani yardım" amacını taşıyan operasyona Fransız askerleri de aktif olarak katılmışlardı. Rapora göre Fransız askerleri, soykırım suçlusu İnterhahamwe ile "işbirliği" yaptı ve Tutsi’lerin öldürülmesine dogrudan ve dolaylı olarak katkı sağladı. Aynı zamanda Fransızlar, Hutuların komşu ülkelere sürgün edilmesini teşvik etti, Kivu’da yenilen Ruanda askerlerini silahlandırdı ve yeniden organize olmalarını sağladı.

Raporda ayrıca, Ruanda hükümetinden Fransa’nın "soykırım suçlusu" olarak "Uluslararası Mahkemelere" şikayet hakkını elinde bulundurması talep edildi. "Turquoise" operasyonu Fransız general Jean-Claude Lafourcade tarafından 1994 yılında yönetilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız