SON DAKİKA
SON DEPREMLER

FSH Araştırmasının Sonuçlarını Malatya'da Açıkladı

A- A+ PAYLAŞ

Novartis ilaç firmasının desteğiyle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı ve Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı tarafından Türkiye genelinde yürütülen "Fonksiyonel Sindirim Sistemi Hastalıkları (FSH)Sıklığı" araştırmasında, fonksiyonel bağırsak hastalığı sıklığı görülme oranı yüzde 22.4 olarak belirlendi. Hastalığa, erkeklere oranla kadınlarda anlamlı olarak daha sık rastlandı. "Fonksiyonel Sindirim Sistemi Hastalıkları Sıklığı Araştırması"nın sonuçları Malatya'da düzenlenen Ulusal Gastroenteroloji Kongresi kapsamında açıklandı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'ndan Prof Dr. Serhat Bor (fotoğraftaki)'un koordinatörlüğünde, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr Tankut İlter ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'ndan Uz. Dr. Gül Kitapçıoğlu tarafından Türkiye genelinde yürütülen çalışma ile hastalığın görülme sıklığı oranı ve detaylı bilgiler ilk kez ortaya konuldu.

Çalışma kapsamında, Türkiye nüfusunun yüzde 55.9'unu içeren 20 il merkezi ile bir ilçe ve bir köyde Devlet İstatistik Enstitüsü'nün yardımıyla rastgele seçilen 3214 erişkine 108 soruluk anket uygulandı.

Prof. Dr. Serhat Bor, çalışma sonucuna göre fonksiyonel bağırsak hastalığı sıklığı görülme oranının yüzde 22.4 olduğunu açıkladı. Kadınlarda (yüzde 28.6) erkeklere göre (yüzde 16.1) bağırsak hastalığı sıklığının daha sık rastlandığına dikkat çeken Bor, sonuçlarla ilgili şunları söyledi:

"En sık rastlanan alt grup hastalıklar şişkinlik yüzde 14.4 (kadınlarda yüzde 18.5, erkeklerde yüzde 10.3), kabızlık yüzde 8.7 (kadınlarda yüzde 12.1, erkeklerde yüzde 5.3), hassas barsak hastalığı yüzde 2.7 (kadınlarda yüzde 3.7, erkeklerde yüzde 1.6) bulunmuştur. Bütün bu sayılan alt grup hastalıklar, kadınlarda anlamlı olarak sık görülmüştür. Cinsiyet farkı bulunmayan bir sonuç gaita kaçırma ile ilgilidir." Bor, ciddi bir sağlık sorunu olmakla birlikte utanma gibi nedenlerle gözardı edildiğine inanılan bu hastalığın toplumda yüzde 3.3 gibi yüksek bir oranda görüldüğünü vurguladı.

Öte yandan çalışmada Türkiye'de reflü hastalığının görülme sıklığının da yüzde 22.3 oranında bulunduğunu söyleyen Bor, oldukça yüksek olan bu oranın; daha önce İzmir ve Moskova'da yaptıkları çalışmaların benzeri olduğuna değindi.

FSH'nin doktorlar tarafından dahi sıklıkla kavram ve isim karışıklığı yaratan yaygın bir hastalık grubu olduğunu kaydeden Bor, "Bu gruba irritabl bağırsak sendromu (yanlış olarak spastik kolit) adı verilmektedir. Türkçeleştirilmiş bir isim olarak "Hassas barsak hastalığı" denilebilir. Alt grup hastalıklarına kabızlık, bazı ishal türleri ve gaz/şişkinlik girer. Pratisyen hekimlerin 4. sıklıkta, gastroenteroloji uzmanlarının ise en sık gördüğü hastalıktır" dedi.

KADINLAR BU SÖZLERE ÇOK KIZACAK
Türkiye'de Bağırsak hastalıklarının yüzde 22.4 oranında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Serhat Bor, bağırsak problemleri arasında yer alan karında şişkinlik oranının yüzde 15 oranında olduğunu belirtti.

Kabızlığın Türkieye'de neredeyse TürkiyeDe büyük birsorun olduğunu ve yüzde yaptıkları araştırmada yüzde yaklaşık yüzde 10 seviyesinde ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Serhat Bor, "Son derece çok ciddi şeyler. Kabızlık tanımı son derece katı bir tanımdır" dedi.

Kendisinin öğrencilere sınavda öğrencilerine, "Türk kadını neden kabızdır" diye sorduğunu belirten Prof. Dr. Bor, "Birinci nedeni Türk kadını sistanasyonel yaşar. Türk kadını evde oturur. İki güne gider, karbonat tatlılar götürür. Biraz kiloludur. Dört tuvalet seçerler. Türk hanımlarının büyük abdesti çok değerlidir evlerinin dışında hiç bir yere bırakmazlar. İllaki evlerindeki tuvalete bırakırlar. Biz 10 gün yolculuga gediyoruz, hanım 10 gün yapmaz. İla evde yapacak. Hep ertelerler, ya çocuk ağlıyordur, ya süt taşıyordur, ya öğretmendir dersten çıkamaz.

Birde çok ilginç bir durum var, beyler hiç dönemde arkadaşına hadi tuvalete birlikte gidelim demezler, Ama dikkat edin, hanımlar iki kişi giderler. Bir bakarsınız ikisi fıs fıs konuşurlar, ikisi kalkarlar tuvalete giderler. Çünkü tuvalete gitmek kadınların üzerinde büyük bir baskıdır. Baskıyı paylaşmak amaçlı tuvalete iki kişi giderler" dedi.

Prof. Dr. Serhat Bor, bağırsak hastalıklarının bölgelerdeki dağılımını ise, Marmara yüzde 26.3, Karadeniz, yüzde 17.5, Ege yüzde 22.6, İç Anadolu yüzde 20.1, Akdeniz yüzde 17.3, Doğu Anadolu yüzde 27.7 ve Güney Doğu Anadolu yüzde 22.5 şeklinde açıkladı.

Prof. Dr. Bor, bölgelere göre şişkinlik oranına da şu şekilde açıkladı: Marmara yüzde 18.6, Karadeniz yüzde 12.9, Ege yüzde 14.3, İç Anadolu yüzde 11.3, Akdeniz yüzde 8.8, Doğu Anadolu yüzde16.3 ve Güney Doğu Anadolu yüzde 13.8.

Bor bölgelere göre kabızlık oranını ise; Marmara yüzde 10.3, Karadeniz yüzde 5.4, Ege yüzde 6.4, İç Anadolu yüzde 8.6, Akdeniz yüzde 10.5, Doğu Anadolu yüzde 10.6 ve Güney Doğu Anadolu yüzde 11.9 rakamları ile aktardı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız