SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Futbolda Şiddet..

A- A+ PAYLAŞ

Futbol Extra, yeni sezona sayılı günler kala futbolda şiddeti masaya yatırdı.

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun (PFDK) 2006-2007 sezonunda elinden geçen 1213 dosyayı inceleyerek yapılan araştırmada baş suçlu yine "baştakiler" çıktı. Tribünde oturan yöneticilerin aldıkları cezaların, sahada mücadele eden futbolcuları geride bırakması tehlikenin boyutunu ortaya koydu. 28'i başkan olmak üzere toplam 156 yönetici 3 yıla kadar varan hak mahrumiyeti cezalarının yanı sıra 710 bin YTL de para cezası ödedi. 5 başkanın 1, bir başkanın da 3 yıl ve toplam 190 bin YTL ceza aldığı futbol
arenasında hemen hemen futbol bireyleri içinde ceza almayan kişi ve kuruluş kalmadı. Başkanından kulüp veznedarına, teknik direktöründen masörüne, doktorundan veznedarına kadar hemen hemen herkesin bulaştığı disiplinsizlik konusunda 2006-2007 sezonunda sadece 6 milyon YTL para cezası ödendi. Bunun yanı sıra çıkan olaylardan dolayı 61 karşılaşmanın seyircisiz, 4 karşılaşmanın da farklı sahalarda oynanmasına karar verildi. 37 farklı takım seyircisiz oynama cezasına çarptırılırken, oynanan maçların 364'ünde
saha olayları ve 115'inde de kötü ve çirkin tezahürat suçu işlendi. Saha olayları ile kötü ve çirkin tezahürat konusunda kulüpler toplam 5.261.280 YTL'lik para cezası öderken, disiplinsizlik konusunda en çok para cezası ödeyen kulüp 638 bin YTL'lik fatura ile Galatasaray oldu.

Galatasaray'ın ödediği bu para cezasının Turkcell Süper Lig'deki 11 kulübün ödediği para cezasına denk gelmesi dikkat çekti. Dört büyükler içinde Fenerbahçe sezon boyunca sadece 11 kez Disiplin Kurulu'na sevk edilirken, Beşiktaş adeta bir rekor kırarak 27 kez "disiplinlik" oldu. Kulüpler ayrıca talimatlarda geçen ve disiplin suçu teşkil eden 44 suç unsurundan 42'sini gerçekleştirdi. Çıkan olaylardan dolayı Disiplin Kurulu 37 takım için toplam 61 karşılaşmanın seyircisiz oynanmasına karar verdi. Seyircisiz oynama konusunda da yine Galatasaray başı çekti. Sarı-kırmızılılar toplam 7 maç seyircisiz oynama cezası alarak birinciliği elde ederken, Galatasaray'ı dörder maçla Sakaryaspor ve Şırnakspor takip etti.

Geçen sezonu lig üçüncüsü olarak tamamlayan Galatasaray, seyircisinden çektiğini hiç kimseden çekmedi. Seyircisiz oynama cezası konusunda 7 maçla liderlik koltuğuna oturan Galatasaray, 638 bin YTL para cezasıyla da yine en çok para cezası ödeyen kulüp oldu. Merdiven boşlukları konusunda tam 7 kez cezaya çarptırılarak bu konuda da rekortmen olan Galatasaray, ayrıca izinsiz pankart açılması konusunda iki kez cezaya çarptırılırken, konfeti ve bengal ateşi atma konusunda da ceza alan üç takımdan biri olma başarısını gösterdi! Sarı-kırmızılılar ayrıca tüm kulüpler içinde 'misafir takım seyirci organizasyonu önlemlerini almama' konusunda ihlâl yapan ve cezaya çarptırılan tek kulüp olma unvanını elde etti.

Disiplin Kurulu'na sevk konusunda yine dört büyükler lokomotif görevi üstlendi! Bu konuda Beşiktaş 27 ayrı farklı dosya ile liderlik koltuğunda otururken ikinciliği 20 sevk ile Galatasaray, 12 kezle Trabzonspor ve 11 kezle de Fenerbahçe elde etti. Beşinci büyüklüğü ise amatör kümeye düşen Göztepe aldı. İzmir temsilcisi 11 kezle zirvelerde yer alırken, bir başka Ege ekibi Karşıyaka da 9 sevkle üst sıralara yerleşti! Samsunspor ve Sakaryaspor da bu konuda önlerde yer alan diğer takımlar oldu.

Turkcell Süper Lig'de Disiplin Kurulu tarafından cezaya çarptırılmayan tek takım Gençlerbirliği oldu. Başkent ekibinin yanı sıra diğer başkent ekibi Ankaraspor ise sadece iki kez sevk edildiği Disiplin Kurulu tarafından bir kez cezaya çarptırıldı. Ankaraspor'un işlediği suç ise Fortis Türkiye Kupası bayrağı asmaması oldu. Yine Süper Lig ekipleri içinde en az ceza alan bir başka takım da Kayserispor'du. Sarı-kırmızılılar sadece bir kez kurula sevk edildi. Kulüplere kesilen fatura konusunda dikkat çeken bir başka konu ise takımların doktor bulundurmama suçundan dolayı 240 bin YTL ceza ödemeleri oldu.

Levent Bıçakçı Federasyonu devrinde moda olan merdiven boşlukları konusu, bu sezon tam sekiz takımın canını yaktı. Disiplin Kurulu merdiven boşlukları ihlâlinden dolayı 8 takıma 23 kez ceza vermek zorunda kaldı.

Galatasaray tam 7 kez aynı ihlâli yapmaktan dolayı en çok ceza alan takım oldu. Levent Bıçakçı Federasyonu döneminde de yine Galatasaray ile Fenerbahçe'nin Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan maçında merdiven olayı patlak vermiş ve bu maç sonrası Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, merdiven
boşluklarının ihlâlinden dolayı müsabakanın oynanmaması gerektiğini belirterek federasyonu korkaklıkla suçlamış ve bu olay uzun süre gündemi meşgul etmişti.

İLGİNÇ NOTLAR:
"- Liglerde izinsiz pankart açan takımlar Aydın, Ceyhan, Aliağa Belediye, Eskişehir ve Fenerbahçe olurken, Beşiktaş 3, Galatasaray da 2 kez bu suçtan dolayı cezaya çarptırıldı. Tahkim Kurulu, Beşiktaş'ın bu konudaki bir cezasını kaldırdı.
- Güvenliğin sağlanamaması nedeniyle cezaya çarptırılan kulüpler Vestel Manisaspor ve Büyükşehir Belediyesi Diskispor oldu. Ancak Tahkim Kurulu Vestel Manisaspor'a verilen cezayı kaldırınca sezon boyunca güvenliğin sağlanamaması cezası sadece Diskispor'a kesildi.
- Fortis Türkiye Kupası bayrağı asılmamasından dolayı Eskişehirspor ve Ankaraspor PFDK'ya sevk edildi. Disiplin Kurulu, Ankaraspor hakkında ceza tayinine gerek olmadığına karar verirken, Eskişehirspor hakkında ise bin YTL ceza kesti.
- Farklı bilet uygulamasasaray'ı dörder maçla Sakaryaspor ve Şırnakspor takı nedeniyle cezaya çarptırılan takımlar G.Antep, Ankaragücü, Konyaspor, Kocaelispor, Mardinspor, Kasımpaşa, Nazilli Belediye, Darıca G.Birliği, Erzurum, Kırşehir, Ş.Urfa, Adana, Ceyhan ve Akhisar Belediyespor oldu.
- Eşgüdüm toplantısına katılmama konusunda cezaya çarptırılan takımlar Beşiktaş ve Siirtspor oldu.
- Doping konusunda cezaya çarptırılan takımlar Kayserispor, Tarsus İdman Yurdu, Tarım Kredi ve Orhangazi takımları oldu. Orhangazispor'a verilen doping cezasının Süper Lig ekibi Kayserispor'a verilenden fazla olması dikkat çekti.
- Doktor bulundurmama konusunda liglerden tam 57 kulübe ceza kesildi. Disiplin Kurulu'ndan toplam 107 defa doktor bulundurmama cezası çıktı.
- Biletsiz seyirci alma konusunda 9 Süper Lig kulübü cezaya çarptırıldı. Rizespor'un dört kez bu suçtan cezaya çarptırılmış olması dikkat çekti. Diğer liglerden de Araklı ve Kartal beşer, Zeytinburnu, Yozgat, Ünye ve Cizre de dörder kez aynı suçu işledi.
- Basın cezasına çarptırılan takımlar Fenerbahçe, Rize, Sivas, Vestel Manisaspor, Turgutlu, Büyükşehir Belediyespor ve Diskispor oldu. Fenerbahçe bu konuda 2 bin 500 YTL ceza alırken Sivasspor'a aynı konuda 20 bin YTL ceza verildi.
- Biletlere göre tribünde oturma düzenine uymama konusunda Süper Lig'den niçbir kulübe ceza çıkmazken, Muğla, Buca ve Tepecik Belediye bu konuda ceza yiyen kulüpler oldu.
- Bilet listesinin verilmemesi konusunda cezaya çarptırılan kulüpler Konya ve Araklıspor oldu.
- Basın toplantısına katılmama konusunda cezaya çarptırılan kulüpler Sebatspor ve Sakaryaspor oldu.
- Anonsun taraflı kullanımı konusunda cezaya çarptırılan takımlar Beşiktaş, Fenerbahçe, Konya, G.Antep, Eskişehir, Sebat, Nazilli Belediyespor ve Kırşehir takımları oldu.
- Sahaya seyirci inmesinden dolayı cezaya çarptırılan takımlar Kartal, Karşıyaka, Kırıkkale ve Yeni Burdur Gençlikspor oldu. Kartalspor bu suçtan iki kez ceza aldı.
- Merdiven boşlukları konusunda cezaya çarptırılan takımlar Antalya (2), Beşiktaş (2), Fenerbahçe (3) Bursa (2), Galatasaray (7), G.Antep (2), Sakarya (4) ve Vestel Manisaspor oldu. Galatasaray tribün düzensizliği konusunda adeta rekor kırdı.
- Medya sorumlusu bulundurmama konusunda cezaya çarptırılan takımlar Araklı ve Çorluspor oldu.
- Konfeti ve bengal ateşi atma suçundan ceza alan takımlar Beşiktaş, G.Antep ve Galatasaray oldu.
- Kaleci forma rengine uymama konusunda ceza alan takımlar Antalya, Bursa ve Galatasaray oldu.
- Statta yasaklı madde satışı cezası alan takımlar Beşiktaş, Konya, Eyüp, Nazilli Bld, Arsin, Ceyhan, Yeni Ereğli, Araklı ve Afyon Karahisar oldu.
- TFF'den izinsiz görevli bulundurma nedeniyse ceza alan takımlar Tokat, Hatay ve Beylerbeyi oldu.
- Tek tip bilet satışı suçundan ceza alan takımlar Kasımpaşa ve Bursa Merinosspor oldu.
- Stada yanıcı madde alımı suçundan ceza alan takımlar Ankara, Antalya, Konya ve Vestel Manisaspor oldu.
- Kapasitesinin üzerinde seyirci alma suçundan ceza alan tek takım: Antalyaspor
- Protokol yer tahsisi konusuna uymama konusunda ceza alan tek takım: Kırıkkalespor
- Kaleci antrenörü bulundurmama suçundan ceza alan tek takım: Eskişehirspor
- İzinsiz eğitim çekimi yapılması konusunda ceza alan tek takım: Kartalspor
- Maç öncesi izinsiz olarak gazeteciye plaket vermeden dolayı ceza alan tek takım: Antalyasporeniy
- Teknik sorumlu bulundurmama suçundan ceza alan tek takım: Karagümrük
- Teknik sorumlu ve antrenör bulundurmama suçundan ceza alan tek takım: Aksarayspor
- Teknik sorumlu, antrenör ve kaleci antrenör bulundurmama suçundan ceza alan tek takım: Hatayspor
- Bilet renk kodu talimatına uymadığı gerekçesiyle cezaya çarptırılan tek takım: G.Antep Belediyespor
- Antrenör bulundurmama konusunda ceza alan tek takım: Karamanspor
- Forma reklamı konusunda talimatlara aykırı davranan tek takım: Ç.Rizespor
- Misafir takım seyirci organizasyonu önlemlerini almama konusunda ceza alan tek takım: G.Saray".

37 takım bu sezon seyircisiz oynama cezası alırken, bu sezon toplam 56 müsabaka seyircisiz oynandı, 5 karşılaşmanın da seyircisiz oynanması yeni sezona sarktı.

Seyircisiz oynama cezası alanlar:
Galatasaray (7 ) (5'ini yeni sezonda çekecek), Şırnakspor (4), Sakaryaspor (4), Küçükcekmece (3), Eyüpspor (3), Kasımpaşa (3), Kastamonuspor (2), Küçükköy (2) Göztepe (3), Beşiktaş (2), Tepecik Belediye (2), Fenerbahçe (2), Malatyaspor, Ofspor, Batman Petrol, Aksaray, Trabzonspor, Bursa Merinosspor, Gümüşhane, Bulancak, Artvin Hopa, Belediye Van, A.Demir, Cizre, Arsin, Gebze, Keçiören, Mersin İ.Y, Turgutlu, Bursa, K.Gümrük, Kütahya, Kartal, Karşıyaka, V.Manisa, Denizli.

Saha kapama cezası alanlar:
Fenerbahçe (2), Mardin (2) A.Gücü, Sivas, Ordu

2006-2007 sezonundaki 364 maçta "saha olayları", 115'inde de "kötü ve çirkin tezahürat" olmak üzere toplam 479 karşılaşmada "ağır disiplin suçu" işlendi. G.Birliği ve Ankaraspor Süper Lig'de saha olayları ve çirkin tezahürat nedeniyle cezaya çarptırılmayan iki kulüp oldu.

Profesyonel Disiplin Kurulu'nun verdiği kararların Tahkim Kurulu tarafından "değişime" uğraması konusunda ilginç bir olay yaşandı. Futbolcular konusunda kulüplerin Tahkim Kurulu'na müracaatları sonuç vermemesine karşılık başkanlar konusunda tam aksine sonuç alınması dikkat çekti. Disiplin Kurulu'nun kararlarına karşılık futbolcuları konusunda toplam 85 itirazda bulunan kulüplerin bu taleplerinden sadece 15'i kabul görürken, başkan ve başkan vekilleri konusunda yapılan 14 itirazın sadece beşinin reddedilip 9'unun kabul görmesi ilginç bir tesadüftü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız