SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Füze Kalkanı Defolu' İmiş..

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:35:21
'Füze Kalkanı Defolu' İmiş..
A- A+ PAYLAŞ

ABD Kongresi'nin partiler üstü soruşturma ve denetleme kolu olarak görev yapan ve hükümet politikalarının özellikle mali açıdan denetlenmesini yöneten Hükümet Hesap Verebilirlik Dairesi (Government Accountability Office - GAO), gündeme geldiği 2010 yılından bu yana sert tartışmalara neden olan Füze Kalkanı Sistemi konusunda çok önemli açıklamalar yaptı. 

Herşeyden önce, en önemli ayağını Malatya'nın Kürecik beldesine kurulan Erken Uyarı Radar Üssü'nün oluşturduğu Füze Kalkanı Sistemi'nin İran'a karşı kurulduğunu açıklayan ABD Hükümet Hesap Verebilirlik Dairesi (GAO), Füze Kalkanı'nın esas amaçlarına ulaşamayacak bir sistem olduğuna dikkat çekerek ' ABD ordusunun devasa bütçe kesintileri uyguladığı bir dönemde Kongre, esas amaçlarına ulaşmayacak bir sisteme milyonlarca dolar harcamaya değip değmeyeceğini yeniden düşünebilir” görüşüne yer verdi. 

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, ABD Kongresi soruşturma komisyonu, Obama yönetiminin İran tehdidine karşı hazırladığı füze kalkanı planında birçok yönden ciddi sorunlar bulunduğunu bildirdi. İptal edilme riski doğan planın en önemli parçalarından biri, Malatya Kürecik radarı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın füze kalkanı planı tamamlanamayabilir. Malatya Kürecik’te bir erken uyarı radarı kurulmasının, Polonya ve Romanya’nın ise füzesavarlara evsahipliği yapmayı kabul etmesinin ardından şimdi planı denizden karaya taşıyacak dördüncü ve son aşamaya nasıl geçileceği tartışılıyor. Rusya’nın muhalefetinin yeniden başladığı bir dönemde ABD Kongresi’nin partiler üstü soruşturma ve denetleme kolu olan Hükümet Hesap Verebilirlik Dairesi (Government Accountability Office - GAO) kritik bir rapor hazırlıyor. GAO’nun Kongre üyelerine yaptığı son sunum AP ajansı yoluyla sızdırıldı.

TAMAMLANACAĞI ŞÜPHELİ

Bir dizi idari ve bilimsel raporda planla ilgili şüphelerin dile getirildiği, şimdi askeri yetkililerin de sorunların aşılarak planın tamamlanabileceğinden kuşkulu oldukları belirtildi. İran füzelerinin zamanında tespit edilip vurulmasını sağlayacak yöntemlerden ilki teknik olarak imkansız bulunurken, füzesavarların Polonya ve Romanya yerine Kuzey Denizi’ne yerleştirilmesi alternatifinin ise büyük bir diplomatik kriz yaratacağı vurgulandı. Rusya, kendi kıtalararası füzelerinin caydırıcılığının ortadan kalkmasını istemiyor.

Nasıl vuracak?

İRAN’ın elindeki en gelişmiş Şahab füzelerinin menzili henüz Almanya’ya dahi ulaşamıyor. Ancak önlem olarak geliştirilen sistem, Türkiye’deki radarla erken saptanıp Çek Cumhuriyeti ve İngiltere’deki radarlarla takip edilecek İran füzelerinin, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’dan ateşlenecek füzesavarlarla havadan vurulmasını öngörüyor. AP’ye konuşan yetkililer, ABD’yi koruyacak füzesavarların geliştirilmesinde ise erken bir aşamada olunduğunu, bunların hangi yeteneklere sahip olacağının netleşmediğini söyledi. Yetkililer, Avrupa’daki füzesavarlar ABD’yi koruyamasa bile, bölgedeki Amerikan üsleriyle ABD radarlarını koruyacağını vurguladılar.

Haberin tamamının aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz: 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=22564308

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız