SON DAKİKA
SON DEPREMLER

G8'ler Toplandı

A- A+ PAYLAŞ

Dünyanın gelişmiş 8 ülkesini bir araya getiren G-8 zirvesi Japonya’nın Hokkaido adasında başladı. Toyako kentindeki zirvenin gündemine, artan gıda ve yakıt fiyatlarıyla birlikte Afrika’daki yoksulluk oturdu. Zirve, dünyanın karşı karşıya olduğu krizler dikkate alınarak son 10 yılın en önemli zirvesi olarak adlandırılıyor.

Üç gün sürecek olan zirvenin ilk gününde, G-8 ülkeleri olan ABD, Japonya, Rusya, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya ve Almanya’nın liderleri, davetli 7 Afrika ülkesinin liderleriyle bir araya geldi. Daha sonra çalışma toplantısına geçen liderler, yoksul ülkelere yapılacak kalkınma yardımıyla petrol ve gıda ürünleri fiyatlarının yükselişini tartıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki - Moon ve Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, artan gıda fiyatları konusunda uluslararası toplumu acil hareket etmeye çağırdı.

Yoksul iki kat tehlikede
Yüksek gıda fiyatlarının kazanımları geri aldığını söyleyen Ban Ki - Moon, daha fazla zararı engellemek için bu yılki ekim sezonu öncesinde dünya liderlerine gübre ve diğer girdiler konusunda yardım çağrısı yaptı.

Dünya Bankası Başkanı Zoellick de gıda desteği, yoksullar için bağışlar ve önümüzdeki ekim sezonu tarım girdileri için acil olarak 10 milyar dolara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Yüksek gıda fiyatları problemini çözmek için ne yapılması gerektiğini herkesin bildiğini vurgulayan Zoellick, şu an ihtiyaç olanın kaynaklar, hareket etmek ve zamanında sonuç almak olduğunu söyledi. Zoellick, petrol fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesiyle yoksulların iki kat tehlikeyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

Bush son kez G-8 zirvesindeZirve, görev süresi dolmak üzere olan ABD Başkanı Bush’un katıldığı son G-8 toplantısı oldu. 21 bin polisin konuşlandırıldığı Hokkaido adasında protestolar, önceki zirvelerin aksine, birkaç gözaltı olayı dışında kolaylıkla dizginlendi. Ulaşımın zor ve pahalı olduğu zirve merkezine giden birkaç bin protestocunun başında kat kat fazla polis bulunuyor.

Merkel mücadeleye çağırdıAlmanya Başbakanı Angela Merkel, zirvenin ilk gününde G-8 ülkeleri ile Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin artan petrol fiyatları konusunu bir araya gelip tartışması gerektiğini söyledi.

Merkel, yüksek petrol fiyatlarıyla mücadele için değişik yollar bulunması gerektiğini belirtti.

Zirvede bugün, ekonomik konular ile Kuzey Kore’nin nükleer programı ve Zimbabve’deki siyasi gerilim gibi siyasi sorunlar ele alınacak.

AB, tohum ve gübre dağıtacak
Yıllık 40 milyar euro’yu aşan tarım desteğiyle gelişmekte olan ülkelere karşı haksız rekabet yaratmakla suçlanan Avrupa Birliği (AB), kullanılmayan sübvansiyonları yoksul ülkelere göndermeye hazırlanıyor.

Ortak tarım politikasından sorumlu AB Komisyonu Üyesi Mariann Fischer Boel, AB’de kullanılmayan tarım destekleriyle net gıda ithalatçısı gelişmekte olan ülkelere tohum ve gübre sağlanması için bir öneri hazırlayacaklarını bildirdi.

1 milyar euro
G-8 zirvesi için Japonya’da bulunan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise 1 milyar euro’luk yardım paketiyle yükselen gıda fiyatlarına cevap olarak “gelişmekte olan ülkelerde tarıma ivme kazandıracaklarını” söyledi.

AB ortak bütçesinden geçen yıl tarımsal destek için ayrılan 42 milyar euro’dan en fazla payı 9.2 milyar euro’yla Fransa ve 5.9 milyar euro’yla İspanya alırken, 553 milyon euro’su kullanılmamıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız