SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gargaraya' Getirilen Sorular!

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ortak yönetim anlayışı çerçevesinde sürdürdüğü toplantılar kapsamında, geçtiğimiz günlerde bazı basın mensupları ile yaptığı toplantıda, son günlerin tartışılan konusu olan şuyulandırma ile ilgili usulsüzlük ve çıkar sağlama iddialarına yine net yanıt verilmedi. Yemekli toplantıya Belediye başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra belediye başkan yardımcıları Ahmet Ceyhan, Fatih Güven, Ertan Mumcu ile bazı daire müdürlerinin yanı sıra yerel, yaygın medya ve basının temsilcileri katıldı.

SATIR BAŞLARI..
Göreve geldiği tarihten bu yana başlattığı çalışmaları ve önümüzdeki dönemlerdeki hayata geçirmeyi düşündükleri projeleri başlıklar halinde anlatan, Malatya’nın en büyük sorununun çarpık yapılaşma olduğunu belirten Çakır; “1-İlimizin sağlıklı yapılaşmasını sağlamak amacı ile Valilik öncülüğünde çevre belediyelerini de kapsayan ve 1 buçuk milyon insanın yaşayacağı 40-50 yıllık Malatya’nın “Çevre Düzeni Planı”nı hazırlama çalışmalarına başladık.

2-Kentle ilgili tüm bilgilerin otomasyon sistemine geçirilmesi amacıyla e-belediyecilik (Kent bilgi) sisteminin kurulması çalışmaları başlatıldı. Böylece hizmetlerin sunumunda kalite ve zaman kaybının önüne geçileceği gibi, hızlı ve sağlıklı denetimi de sağlamış olacağız.

3- Ulaşım Master Planı ihale edildi ve bu planı 3 aşamalı olarak gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.

4- 15 Km’lik ve 2 ana hatlı drenaj kanallarının yenilenmesi çalışmaları başlatıldı ve Şubat’ta büyük oranda tamamlanacak.

5- Alt merkez olarak düşündüğümüz Karakavak bölgesinde 22 m’lik ve 35 m’lik yolların açılması çalışmaları kısa sürede bitecek.

6- 3.5 Km’lik Kuzey kuşak yolu ve bağlantı yollarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor, bu amaçla Kiltepe ve Çarmuzu mahallelerinde şuyulandırma çalışmaları devam ediyor.

7- Güney kuşak çevreyolu güzergahı üzerinde kalan 600 civarında konutun ve konutta yaşayanların mağduriyetlerinin bir an once giderilmesi için TOKİ’yle görüşmeler sürüyor.

8- İnönü ve Atatürk caddelerini perstij caddeler haline getirme çalışmalarımız devam ediyor. Cengiz Topel- Hasanbey Caddeleri ile ilgili projemizi TEDAŞ’ın ödeneği olmaması nedeniyle erteledik. Elektrik şebekeleri yer altına alındıktan sonra projemizi uygulayacağız.

9- Mişmişpark- Battalgazi güzergahında süren 2 yıldır devam eden çevre düzenleme ve rekreasyon çalışmaları artık hizmet olmaktan çıktı vatandaşa eziyet haline geldi. Biz yapıyoruz diğer kurumlar ödenek takvimlerinin uygun olmaması nedeniyle kazıyorlar. Bunun en büyük nedeni kurumlararası diyalogsuzluk. TEDAŞ başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara resmi yazı yazdık, alt yapı çalışmalarına Şubat ayından itibaren başlayacağız hazırlığınızı ona göre yapın diye.

10- Trafiği rahatlatmak için başlatılan uygulamalarımızdan olan düzenleme çalışmalarımızın yanı sıra “S” plaka, Yakınca, Hanımın Çiftliği ve Battalgazi’yi ulaşım ağımıza dahil ettik, önümüzde ki dönemlerde diğer merkezleri de dahil etmeyi düşünüyoruz. Ayrıca kent içi ulaşımı sağlayan 365 civarındaki minibüslerin otobüslere dönüştürülmesi çalışmalarımız da sürüyor.

11- Araç parklarımızı güçlendiriyoruz, iş makinalarının yanı sıra taşıma amaçlı 10 otobüs aldık. Bunların 2’si geldi 8’i de önümüzdeki günlerde gelecek.”dedi.

Göreve geldiklerinden bu yana başlattıkları çalışmaları anlatan Çakır kısa vadede gerçekleştirecekleri projelerle ilgili olarak da ”Şeker Fabrikası alanında bir nikah salonu, 3 adet üst geçit ve sabit semt pazarları projelerimize de önümüzdeki yaz hayata geçireceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Başkanın konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularına geçildi.

Bir basın mensubunun “Çevre Düzeni planları, Ülke ve Bölge çevre planları ile uyumlu olması gerekir. Fakat yapılması düşünülen Çevre Düzeni Planı’nın Malatya merkez ve çevre beldeleri kapsıyor. Bu durumda 1954 ve 1984'te olmak üzere yapılan İmar planları gibi kısa ömürlü olacağı endişesi yaratıyor. Bu endişeler doğru mu?” sorusunu Belediye Başkanı Çakır özetle “Evet, haklısınız, o endişeleri biz de taşıyoruz. Yapılan planın daha uzun ömürlü olabilmesi için Yeşilyurt, Battalgazi, Akçadağ ve Yazıhan ilçelerini de kapsaması için yürüttüğümüz çalışmalar sürüyor” diye yanıtladı.

“GARGARAYA GETİRİLEN” SORU!..
Son günlerde Malatya kamoyunun da ilgi odağı haline gelen ve bir arsa hissesinin 1.600 m. yürütülmesiyle (!) tartışılan Karakavak şuyulandırması ile ilgili soruya Başkan Çakır, “Konuyla ilgili ayrıntıları İmar’dan sorumlu başkan yardımcımız (Ahmet Ceyhan) verecek ama özet olarak şunları söylemek istiyorum. Bölgede devam eden şuyulandırma çalışmaları çerçevesinde Düzenleme Ortaklık Payları (DOP) ve Kamu Ortaklık Payları (KOP) alanları iç tarafta yoğunlaştırıldı. Vatandaşı iç tarafa atamazsınız. Böylece vatandaşın mağdur olmaması düşünüldü. Yapılan planlamalarda bu bölgede 110.000 kişinin yaşayacağı bir merkez olarak düşünüldü. Yapılan bu haberlerle birilerine peşkeş çekildiği intibaı yaratıldı. Bu doğru değil. Sade vatandaş açısından bakıldığı zaman peşkeş çekildi gibi görünüyor ama değil.” dedi.

Araya başka bir basın mensubu farklı bir konuyla ilgili olarak girince ilk iki soruyu soran basın mensubu tarafından başkana “Belediye tarafından yapılan şuyu uygulamasının, yine Belediye tarafından yapılan ve uyulması zorunlu olan İmar Planlarına aykırı olarak yapılıyor., Örneğin Belediye tarafından son 3 yıl içerisinde İmar planı çerçevesinde verilen 36 civarındaki ruhsatlı yapı şuyulandırmada yola gidiyor. Bu durumda Belediye kendi kendine ters düşmüyor mu?” sorusu soruldu.

Başkan Çakır, şuyulandırma ile ilgili usulsüzlüğün sorumlularından biri olduğu iddia edilen imardan sorumlu başkan yardımcısı Ahmet Ceyhan’a soruyu yanıtlaması talimatını verdi.. Başkan yardımcısı Ceyhan “Doğrudur, ama” diye yanıtlarken araya bir başka basın mensubu girdi ve başkana farklı konularda sorular yöneltti.

Sorularına yanıt alamayan basın mensubu bu kez de “Şuyulandırmada peşkeş çekilmedi diyorsunuz. Ama 50 m.lik ana artere taşınan arsanın şu anki durumu belli. Oraya yol açılması, yapılaşması ve ana arterdeki değeri kazanması 5-10 yıl sürmez mi?” sorusunu sordu.H em Belediye başkanı hem de başkan yardımcısı Ceyhan “Hayır hayır, önümüzdeki yıl o yollar açılacak…” diye sözlerine devam ederken, ilginç şekilde bazı basın mensupları, konuyu saptırıcı başka sorularla, net yanıtlar alınmasına adeta engel oldu.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız