SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Garnizon Koşusuna İzin Yok!

A- A+ PAYLAŞ

Genelkurmay Başkanlığı, güzergah tahsis edilmediği için Atatürk koşusunun bu sene yapılamadığını belirtti. Bu yasağın nedeni ise Ankara Valiliği'nin 17 gün önce yayınladığı genelgeydi. Ancak aynı vesile ile gerçekleştirilen 75. Yıl koşusu için başkentin tüm ana caddeleri kapatıldı.

GARNİZON KOŞUSUNA VALİLİK ENGELİ

Ankara, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 91. yıldönümünde bir ilkle karşılaştı:

Harp Okulu öğrencilerinin yaptığı geleneksel “Garnizon koşusuna” yer tahsisi yapılmadı. Oysa aynı vesile için gerçekleştirilen 75. Yıl Atatürk Koşusu için Ankara’nın tüm ana caddeleri kapatıldı.

Olay, Genelkurmay Başkanlığı’nın sabah saatlerinde yayınladığı bilgi notu ile ortaya çıktı. Bilgi notunda Genelkurmay, “Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 91'inci Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde, her yıl geleneksel olarak icra edilen "Garnizon Koşusu", kullanılacak güzergahın tahsis edilmemesi nedeniyle yapılamamıştır” ifadesini kullandı.

Kara Harp Okulu öğrencilerinin gerçekleştirdiği, Ankara’da görevli askeri birliklerin de flamalarıyla katıldıkları koşuda geçen yıl, Kara Harp Okulu öğrencileri, okul binası,Genelkurmay Kavşağı,Sıhhiye Ordu Evi Önü,Necatibey Caddesi, Gençlik Caddesi güzergâhını izlemiş, koşularını Anıtkabir’in Tandoğan girişinde bitirmişlerdi.

Geçen yıl gerçekleştirilen Garnizon koşusuna Kara Harp Okulu’nda görevli bazı subaylar, Harbiyeli öğrencilerle Ankara garnizonundaki birlikleri temsilen birlik flamaları taşıyan askerler katılmıştı. Kara Harp Okulu Komutanlığı Karargâh Binası önünden Akay Kavşağı'na kadar uygun adım yürüyen birlikler, koşuya buradan başlamıştı.

ASKERLERE İZİN YOK, SİVİLLERİN KOŞUSU İÇİN YOLLAR KAPATILDI
Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 91. yıldönümü törenleri için askerlere Garnizon koşusu yeri tahsis etmeyen Ankara Valiliği, sivil sporcuların katılacağı 75. Büyük Atatürk Koşusu için ise Ankara’nın tüm ana arterlerini kapattı.

Askerlere garnizon koşusu için yer tahsis edilememesinin gerekçesi olarak, Ankara Valililiği’nin 10 Aralık 2010 genelgesi gerekçe gösterilmişti. Söz konusu genelgede şu ifadeler yer almıştı:

“Başkent Ankara’da da Milli Bayramlar ile Mahalli ve Anma Günleri, istiklal ve bağımsızlığımıza bütün benliği ile sahip çıkan Aziz Ankara’lıların hep birlikte büyük bir heyecan ve coşkuları ile idrak edilmektedir. Ulusal onur ve estetiğimizin yansıtıldığı bu anlamlı ve önemli günlerin yürütüm ve icrasında, alınan tertip ve düzen ile uygulamalarda Ankara halkının günlük yaşamında herhangi bir mağduriyet yaratılmaması ve genel hayatı olumsuz etkilememesi hiç kuşku yoktur ki esas olmalıdır. Bu nedenle Ankara İli mülki hudutları dahilinde, Milli Bayramlar ile Mahalli ve Anma Günleri Törenlerinin icrasında önemli arterler ile ana caddelerde ve benzeri mahallerde bundan sonra genel hayatı olumsuz etkileyebilecek yaya-motorize herhangi bir program uygulaması yapılmayacaktır.”

Ancak Ankara Valiliği, aynı anma çerçevesinde sporcuların katıldığı 75. Büyük Atatürk Koşusu için ise Ankara’nın ana arterlerini kapattı.

Valilik tarafından Atatürk koşusu için yapılan açıklama şöyle:

“Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 91. yıldönümü kutlama törenleri ile ilgili olarak alınacak trafik ve güvenlik tedbirleri çerçevesinde, 27 Aralık 2010 Pazartesi günü saat 14:20’de, Dikmen Keklikpınarı’ndan başlayacak olan 75. Büyük Atatürk Koşusunun yapılacağı; Dikmen Caddesi-Genelkurmay Başkanlığı Kavşağı-Akay Kavşağı-Kızılay Kavşağı- Atatürk Bulvarı-Sıhhiye-Osmanlı Kavşağı-Ulus Kavşağı-Valilik Binası (Ulus) güzergahındaki yolların, başlangıç ve varış noktaları arasındaki gidiş istikameti, koşunun başlamasından on beş (15) dakika öncesinden başlanarak, yarış süresince araç ve yaya trafiğine kapatılacaktır. “

VALİ YÜKSEL YORUM YAPMADI

Hürriyet.com.tr olarak basın danışmanı aracılığıyla Ankara Valisi Alaattin Yüksel’e ulaşmaya çalıştık. Kendisini Atatürk koşusu ödül töreninde bulduk. Kendisine “Garnizon koşusuna neden yer tahsisi yapılmadığını” sorduk. Ancak Ankara Valiliği basın danışmanı, “Sayın Vali şimdiye kadar bu konuda bir açıklama yapmadı. Bir açıklama yapacak gibi de görünmüyor” demekle yetindi.

İPTAL EDİLEN GARNİZON KOŞUSU’NUN GÜZERGAHI HARP OKULU-TANDOĞAN ANITKABİR GİRİŞİYDİ

Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 90’ncı yıldönümü dolayısıyla "Garnizon Koşusu" geçen yıl 27 Aralık’ta düzenlenmişti. Son yıllardaki koşularda öğrenci ve askerlere jammerli askerli araçlar eşlik ediyordu.

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişinin 90’ncı Yıldönümü dolayısıyla Dikmen’de geleneksel olarak her yıl düzenlenen sembolik karşılama her yıl olduğu gibi geçen yıl da yapıldı. Ayrıca kutlamaların bir rengi olan asker yakınlarının yanısıra Ankara halkının da büyük ilgi gösterdiği Garnizon Koşusu, Kara Harp Okulu Komutanlığı tarafından 27 Aralık 2009 Pazar günü, 90’ncı yıl dönümü törenleri kapsamında düzenlenmişti.

Kara Harp Okulu öğrencileri, okul binası-Genelkurmay Kavşağı-Sıhhiye Ordu Evi Önü-Necatibey Caddesi-Gençlik Caddesi güzergâhını izlemiş, koşularını Anıtkabir’in Tandoğan girişinde bitirmişlerdi.

Koşu’ya Kara Harp Okulu’nda görevli bazı subaylar, Harbiyeli öğrencilerle Ankara garnizonundaki birlikleri temsilen birlik flamaları taşıyan askerler katılmıştı. Kara Harp Okulu Komutanlığı Karargâh Binası önünden Akay Kavşağı'na kadar uygun adım yürüyen birlikler, koşuya buradan başlamıştı.

JAMMERLİ KOŞU

Büyük boy Atatürk posteri ve Türk bayrağı taşıyan askerler, "Her Şey Vatan İçin", "Ne Mutlu Türk'üm Diyene", "Vatan Sana Canım Feda" ve "Vatan, Şeref, Vazife, Sevgi" şeklinde tempo tutarak, teçhizatlı şekilde koşmuşlardı. Güzergâh boyunca yol kenarına toplanan ve binaların balkonlarına çıkan başkentliler, askerleri alkışlarken, bazı vatandaşların ağladığı görülmüştü. Araçlarının içindeki bazı vatandaşlar da koşu temposuna korna çalarak eşlik etmişti.

Atatürk Bulvarı, Sıhhiye Meydanı, Necatibey Caddesi ve Gençlik Caddesi istikametini izleyen birlikler, koşuyu Anıtkabir'de sona erdirmiş, Ankara Garnizon Komutanı ve 4. Kolordu Komutanı koşan birlikleri, Sıhhiye Orduevi önünden izlemişti. Koşu güzergâhı, polis ve askeri güvenlik görevlileri tarafından araç trafiğine kapatılırken, koşan birliklere telefon sinyallerini engelleyen bir jammer aracı da eşlik etmesi dikkat çekmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız