SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gaz Şirketi'nden 'Yalanlarken' İtiraf!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya doğalgaz işini alan PEGAZ şirketinden, Malatya'nın en merkezi yerinin, en yoğun olduğu saatlerde yapılan ve "radyasyon" tehlikesi olan "boru röntgenleme" çalışması ile ilgili olarak, söz konusu haberin malatyahaber.com'da servise konulmasından (25 Eylül 21.07'de haber servise girmişti) neredeyse 2 gün sonra, 27 Eylül günü açıklama geldi. Bu açıklamada, tartışma yaratan çalışma nedeniyle belediye adres gösterildi.

Aynı haberi kullanan Görüş Gazetesi'nin elektronik posta adresine, 27 Eylül Çarşamba günü saat 19.12'de gönderilen açıklama, habere kaynak oluşturan malatyahaber.com'a iletilmezken, Malatya'daki birçok gazete, ajans, televizyon ve radyoya da ulaştırıldı.

Tümüyle fotoğraflı olarak yansıtılan, tartışmalarıyla, engellenmek istenmesine, levhalar dikilmesine, araçların kurulup çalışmaya başlanmasına, "Bu Levhalar Nerede Dersiniz?" başlıklı haberimizin trafik polisinin de gözüktüğü son fotoğrafında, kanal içerisinde çalışma yapılıyor olmasına rağmen, çalışma yapılmadığı, cihazın hiç çalıştırılmadığı öne sürülüyor.

Açıklamadan anlaşıldığına göre, şirketçe; söz konusu "radyasyon tehlikeli" çalışmanın belediyece yapılmasının istendiği, ancak insan geçisinin engellenememesi üzerine, şirketin genel müdürünün devreye girmesiyle, gece yarısından sonra yapıldığı, Malatya'da da bu çalışmaların hep aynı yöntemle icra edildiği öne sürülüyor. Açıklamada ayrıca, radyasyon etki alanının haberde iddia edildiği gibi 25 metre değil, 1.5 metre mesafede olduğu, ayrıca güvenlik tedbirlerinin "sıkılığı" ifade edilirken, tüm emniyet kurallarına riayet edildiği iddiası yeralıyor.

2 GÜN SONRA GELEN AÇIKLAMA!..
Haberimizi okuyan ve aynı işlemleri yapan bir şirkette çalıştığı için konuya vakıf olduğunu belirten Almanya'daki okurumuz Haşim Gürbüz'den neredeyse 24 saat sonra, kamuoyunu bilgilendirme gereği duyan PEGAZ Şirketi'nin "kendi içinde çelişen" ifadelere yer verdiği açıklama şöyle:

"Dünya üzerinde yer alan ülkelerin hemen hemen tamamı, enerji ile ilgili çeşitli sorunlar yaşamaktadır. Bir enerji kaynağının tercih edilmesi için, kaynağın varlığı, ulaşılabilirliği, ekonomik olması, çevreyi kirletmemesi ve tabii ki süreklilik göstermesi gerekmektedir.

Son yıllarda ülkemizin gerçekleştirdiği doğalgaz atılım hamlesi, sayılan şartların tamamının oluşması sonucunda ortaya çıkmış bir durumdur.

Ülkemizde doğalgaz atılım hamlesinin, önemli bir basamağını oluşturan ve 30 eylülden itibaren doğalgazlı yaşama geçmeye hazırlanan Malatya’da, bir süredir devam eden altyapı çalışmaları yüzünden, günlük yaşamı olumsuz etkileyen bazı sorunlar ortaya çıkmıştır.

Doğalgaz geçiş aşamasının, en sorunlu aşamasını oluşturan altyapı çalışmaları, PEGAZ tarafından, süratle yürütülmektedir. Kaldı ki, doğalgaz’ın şehrimize, insanımıza, çevremize getireceği faydalar düşünüldüğünde, bir seferliğe mahsus olan bu çalışmalar kolayca katlanılabilir olmaktadır.

27 Eylül tarihinde internette yayınlanan bir haberde, Malatya belediye binası önündeki doğalgaz altyapı çalışmaları sırasında, kullanılan cihazların, halk sağlığını tehdit edecek düzeyde radyasyon yaydığı, alınan önlemlerin komik ve yetersiz kaldığı öne sürülmektedir.

Olayın aslına bakıldığında, gerçek durumun yazılanlarla ilgisi olmadığı görülmektedir.

Belediye binası önünde bulunan yaklaşık 9 adet çelik boru kaynağını, tahribatsız teste tabi tutmak üzere, Belediyemizin biran önce kanalların kapatılmasını istemesi nedeniyle yapılması düşünülen röntgen çalışması, çevreden insan geçişi önlenemediği ve PEGAZ Genel Müdürü Sayın Turgay Zorlu’nun, Belediyeyi arayarak kaynak filmlerinin gece geç saatlerde yapılması gerektiğini bildirmesi neticesinde yapılmamış yani cihaz hiç çalıştırılmamıştır. 25.09.2006’yı 26.09.2006’ya bağlayan gece saat 03:00 de söz konusu film çekimi tamamlanmıştır.Ve Malatya genelinde film çekme aktiviteleri hep aynı yöntemle yapılmıştır.

Cihaz çalıştırılmış olsaydı bile, çevreye yayılacak olan radyasyonun etki alanı, haberde yazıldığı gibi 25 metre değil, 1.5 metredir. Ayrıca bölgede alınan güvenlik önlemleri haberde iddia edildiği gibi sadece bir tabeladan ibaret değildir.Çekilmiş olan resimlerdeki araç üzerine bakıldığında tüm sürücü ve yayaları bilgilendirecek ve TAEK’nun istemiş olduğu teknik emniyet kurallarına harfiyen riayet edilmiş olduğu görülecektir. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada bu iş bu şekilde yapılmaktadır.

PEGAZ bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da insan sağlığı ve güvenliğine, hassasiyetle sahip çıkacaktır."

VE YİNE SORUYORUZ?
Şirketin bu açıklaması nedeniyle, konuyu gündeme getirdiğimiz "BU LEVHA NEREDE DERSİNİZ?" başlıklı haberimizi (ana sayfada, bu haberin hemen yanında) tekrar yayına koyuyoruz. Bu haberin fotoğraflarındaki görüntülerle gaz şirketinin yukarıdaki açıklamalarını birlikte değerlendirmenize sunuyoruz.

Saat 03.00'de röntgen çeken ve hep aynı yöntemle bu işin yapıldığını ifade eden şirket yetkililerine, "Peki saat 16.30- 17.00 arasında çekilen bu fotoğraflar neyi yansıtıyor? Müdahale eden belediye meclis üyesine, belediyeyi gösteren görevlinizin neyi anlatmaya çalıştığını, görevlilerinizin insanları saat 16.30'dan sonra niye engellediğini, son karelerde, röntgen çekimi görevlisinin cihazla neden kanalın içerisinde çalıştığını, bir karede üst tarafı gözükmeyen kırmızı etekli bayanın hemen yanından geçtiği cihazın ne işe yaradığını" bir kez daha soruyoruz.

Bu fotoğrafların çekildiği sırada, kalabalıklara "Radyasyon var.. çekilin, yaklaşmayın, 25 metreye kadar etkili.." diye uyarıda bulunan oradaki görevlileriniz mi, "25 metre değil 1.5 metre etki alanı var" diyen sizler mi doğru söylüyorsunuz?

Fotoğraflardaki görüntüleri, "saflıkla", gece yapılacak ya da başka bir yerde yapılacak "röntgenleme çalışması"nın provası olarak düşünelim, bir an.. Öyle değil ama.. Burada, hiç yoksa, TCK'ya göre bir başka suç olan "Halkı Korku ve Paniğe Sevketmek" suçunu, fotoğrafı çeken malatyahaber.com muhabiri mi işliyor, fotoğrafa konu işleri yapanlar mı? (Bahse konu yerde çekilen 23 adet fotoğraftan, 12'si 'Bu Levha Nerede Dersiniz?' haberinde kullanıldı. Fotoğrafların tamamı, röntgen otosundan kanala kadar uzanan çalışmayı yansıtan görüntüler içeriyor.)

Açıklamanızdaki, "..Belediyemizin biran önce kanalların kapatılmasını istemesi nedeniyle yapılması düşünülen röntgen çalışması, çevreden insan geçişi önlenemediği ve PEGAZ Genel Müdürü Sayın Turgay Zorlu’nun, Belediyeyi arayarak kaynak filmlerinin gece geç saatlerde yapılması gerektiğini bildirmesi neticesinde yapılmamış yani cihaz hiç çalıştırılmamıştır.." ifadeleri, bu tehlikeli işe teşebbüs edildiğinin itirafı değil midir?

Ve yüzlerce kişinin ve o arada, Belediye Meclis Üyesinin, kavşaktaki trafik görevlisinin, fotoğrafları çeken malatyahaber.com muhabirinin tanık olduğu bir olayı, yaklaşık 48 saat bekledikten sonra "yalanlamaya kalkışan" şirkete, daha çok soracağımız soru olacak?..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız