SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gazeteci Orhan Apaydın

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:22:14
Gazeteci Orhan Apaydın
A- A+ PAYLAŞ

Süleyman ÖZEROL

Adana ALTINORAN Düşünce ve Sanat Platformu ile Seyhan ve Güney Rotary Kulüplerinin iş birliğiyle hazırlanan 'Adana'ya Güç Verenler' projesinde seçilen 25 Adanalı arasında yer alan gazeteci hemşehrimiz Orhan Apaydın ile ilgili Malatya Haber’de, “Adanalılar Bir Malatyalıyı Seçti” haberini okuyunca Sayın Orhan Apaydın’ın yıllar önce kendisinden derlediğim yaşam öyküsünü sizlerle paylaşmak istedim.  

Sayın Orhan Apaydın’ı kutluyor saygılar sunuyorum.

Orhan Apaydın ile yüz yüze görüştüğümüzü anımsamıyorum. Belki de Akçadağ İlköğretmen okulunda okurken sıkça uğradığım Gayret gazetesinde ya da başka yerlerde karşılaşmış, konuşmuş olabiliriz de…

Orhan Apaydın’ın gazeteciliğinin yanında Malatya kültürüne düşkünlüğü ile tanıyorum ben. Malatya Haber’de “Kömürhan Köprüsü Nereye Bakar?” başlıklı yazım için gönderdiği kutlamayı hep anımsarım. Aynı duyarlılığı “Etek Sarı” türküsü ile ilgili yazım için de göstermişti.

10 Şubat 2008 günü Malatya Basın Dosyası-Malatya Gazetecileri anket formunu kendisine göndererek yaşamöyküsü ve mesleği ile ilgili görüşlerini almak istedim. Sayın Apaydın sorularımı yanıtladı ve bunları aşağıdaki biçimde düzenledim.

Orhan Apaydın

Orhan Apaydın, 1950 yılında babasının memuriyeti dolayısıyla Trabzon’da doğdu. Malatya Hidayet İlkokulu, Kubilay Ortaokulu ve Şehit Kemal Özalper Sanat Enstitüsü'nde okudu.

1968’de Malatya’da Malatya Gayret Gazetesinde gazeteciliğe başladı. Şiir ve edebiyata düşkünlüğü, toplumsal yaşama ilgisi gazeteciliğe başlamasındaki etmenlerin başında gelir. Muzaffer Bal, Lütfi Kaleli, Dilaver Uyanık, Erhan Kırçuval gazeteciliğe başlamasında etkili olan kişilerden bazıları. Bu kişilerin toplumsal-siyasal kişilikleri, kent önderliği özelliklerinden etkilendi. Muzaffer Bal, Nihat Geven, Sinan Tanyıldız, Mustafa Eşmen, Uğur Cebeci gibi gazetecilerle birlikte çalıştı. Malatya Gayret ve Görüş Gazeteleri, Malatya'da TRT-Milliyet, Türk Haberler Ajansı muhabirliklerinde bulundu. Adana Hürriyet (1981), Milliyet (1982) ve Doğan Haber Ajansı (1999) çalıştığı kurum ve kuruluşlardan bazıları. İnönü Üniversitesi’nin kuruluşu, Malatya Kayısı Festivali, Malatya’ya ilk TV yayınlarının gelmesi gibi girişimlerde yer alan Apaydın, Türkiye Gazeteciler Sendikası Adana Şube Başkanlığı ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti  Basın Meclisi Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. Nuran Hanım ile evli 2 çocuk babası. Halen Doğan Haber Ajansı Çukurova Bölge Müdürlüğünü sürdürüyor.

Gazetecilerin mesai saati olmadığına inanır. Gazetecileri haberciler, redaktörler, yazı işleri, yöneticiler gibi gruplarda toplar. Yönetici gazeteci olarak görevinin; “Yazılı ve görsel medyaya titiz ve hızlı haber-fotoğraf-görüntü sunmak” olduğunu, olaylara ve durumlara hep pozitif baktığını belirtir. İşte uğraş alanı ile ilgili görüşlerinden bazıları:

Gazetecilerin eğitimi ile ilgili birçok etkinliğe katılan, kendini yetiştiren gazeteci için “Mektepli-Alaylı” ayırımı anlamsızdır.”

“Yerel gazetelerin farklı yönleri ve sorunları yerel olmalarından kaynaklanıyor.”

“Gazetecinin zirveye ulaşma olasılığı her zaman mümkündür.”

“Gazetecilerin örgütlenmesi konusunda bugün gelinen nokta çok üzücü...”

“Kaybolan güvenin okuyucu nezdinde yeniden kazanılması gerekiyor.”

Aile ve aile çevresi ve yakınlarından geleneği sürdüren olmadığını belirten Apaydın, “Sizi izleyen gazetecilere örnek olarak birkaç ad verebilir misiniz?” sorumuza, "İsmet Yalvaç, İsmail Başkan, Ahmet Kaya" yanıtını vermiş…

Sayın Apaydın’a saygılar, başarılı çalışmalar diliyorum.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız